烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問用電磁爐是否比石油氣化算?

本人正考慮由石油氣改用電磁爐,因聽聞會平d。請問有無媽咪可以分享下意見同提議些好用的電磁爐型號呢 ?因去吉之島睇過,不同牌子的價錢十分參差,搞到頭都大埋!
謹請賜教!

大宅

Re: 請問用電磁爐是否比石油氣化算?

我都想知呢!

大宅

HELLO

我用尚朋堂既雙頭電磁爐, 煲粥仔俾BB, 一個鐘多一度電. 一度電=0.9找幾仙.

係平過煤氣/石油氣架.

絕對可以考慮.

大宅

小白427 寫道:
HELLO

我用尚朋堂既雙頭電磁爐, 煲粥仔俾BB, 一個鐘多一度電. 一度電=0.9找幾仙.

係平過煤氣/石油氣架.

絕對可以考慮.

咁電磁爐要幾多錢呀??
因為我都好想換, 我見佢清潔好方便咁....

男爵府

曾經見過有資料顯示, 電磁爐是有磁牆, 對身體不好, 是否真的?

october

複式洋房

我都想問吓,電磁爐炒嘢係咪會差D,

複式洋房

多謝你的意見小白427!

我諗我都會試下用,我打算再去吉之島睇下。

祝生活愉快!

複式洋房

>>電磁爐炒嘢

depends on the "wok" too

i have been using 電磁爐 only for more than 10 years , i like it

複式洋房

中電SHOWROOM, 會有多款電磁爐看, 其實炒嘢的獲氣是要視乎"WOK"是否受足夠的HEAT另至WOK內的食物炒好, 我朋友在一間trading 公司做電磁爐, 牌子"stella", 中電也有得買, 但價格會貴好多, 而我朋友可以平d, 如有興趣, 可以pm我比她電話給大家.

複式洋房

stella 電磁爐 is very good

i am using this brand now

男爵府

畀面勳章

請問電磁爐係咪都有雙頭爐架?我就快搬去村屋,正在考慮用電磁爐定石油氣爐好呢...又唔知電磁爐咩價錢?!

男爵府

我在吉之島夾過下價, 由$450到$2000+都有, 尚朋堂好似有四百幾又有千元都有.
我而家就用緊在惠康換番黎個隻, 煲水好快, 應該慳過普通電爐同煤氣爐, 又唔使下下叫石油氣, size細不阻定.
但不好處就係爐具有限制, 只係可以用到金屬, 不銹鋼底, 煲底一定要平, 否則個爐sence唔到接觸面, 就會唔運作. 所以瓦煲就唔用得, 我有個塘瓷煲都唔得, 因為個底係鋁質.

複式洋房

>>雙頭爐

yes, you can find 雙頭爐
but i like to buy two "Single" instead

子爵府

But is it quite electricity consume? because more than 1200 voltage.

複式洋房

用電磁爐炒野或煲野的速度比較快, 而用煤氣需要較長時間完成, 咁就可以省燃料費;例如電磁爐五分鐘煲完水, 比煤氣要十五分鐘煲完, 咁大家可以計一計數, 那個較化萛.

大宅

evamama 寫道:
我在吉之島夾過下價, 由$450到$2000+都有, 尚朋堂好似有四百幾又有千元都有.
我而家就用緊在惠康換番黎個隻, 煲水好快, 應該慳過普通電爐同煤氣爐, 又唔使下下叫石油氣, size細不阻定.
但不好處就係爐具有限制, 只係可以用到金屬, 不銹鋼底, 煲底一定要平, 否則個爐sence唔到接觸面, 就會唔運作. 所以瓦煲就唔用得, 我有個塘瓷煲都唔得, 因為個底係鋁質.

咁易潔wok用唔用得ga?

大宅

*JackMon* 寫道:
中電SHOWROOM, 會有多款電磁爐看, 其實炒嘢的獲氣是要視乎"WOK"是否受足夠的HEAT另至WOK內的食物炒好, 我朋友在一間trading 公司做電磁爐, 牌子"stella", 中電也有得買, 但價格會貴好多, 而我朋友可以平d, 如有興趣, 可以pm我比她電話給大家.

stella係邊度既牌子? 係邊度做ga?

大宅

yauling
我個雙頭爐係中電買, 好似2000蚊左右, 如果公屋或者村屋會有特別折扣, 可以打去中電CS問下. 出面我就覺得好難搵到實辦睇, 就算吉豬島竟然都冇喎..

方便清潔絕對認同呀
輕輕一抺巳非常乾淨, 爐具更加唔駛講, 又唔會薰黑.. 好鬼正.

OCTOBER
係中電既宣傳單張入面都有提及呢樣野, 就話同安全標準低好多.. 或者你可以再了解下.

STANLEY
炒菜我就少, 但小炒就絕對冇無題..
不過我老公都話學Vrindavan講, 要睇下鑊/廚具既傳熱速度如何..

多謝分享呢..

複式洋房

小白427 :

Tks,

大宅

少少補充

瓦煲依家都有出電磁爐version. 係吉之島有得睇. 價錢唔係貴, 2xx左右.

:-P :-P

首頁

尾頁

跳至