跳至

首頁

尾頁

大宅

鼻敏感小朋友討論會

首先好多謝大家入

子爵府

Re: 鼻敏感小朋友討論會

你有冇俾小朋友多做運動, 尤其室外運動。 我見很多鼻敏感的小朋友, 長年游泳情況都有好轉;假日亦可行行山。 據我所知﹐小朋友體質強起來, 鼻敏感即使不是全好了, 都會有一定程度的好轉的;好過吃藥。

此外, 傢俱的選擇亦要留意, 例如不要用地毯, 梳化不要用布做的....

今個夏天, 我都會給小兒學游水, 希望他的鼻敏感可以有好轉!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

Hi jk67jk,

為一技"龐身"及身體健康著想故我亦已安排好比ah 仔學游水, 只要樓下的泳池下月一開便開始. 請問你兒子几多歲呢, 鼻敏感的程度又去到邊呢? ?-(
現在我比他試緊一種中草藥丸 - 是中文大學中

別墅

我囡囡和我都有鼻敏感. 每朝早一起身巳經聽到佢打幾個噴嚏之後, 就開始鼻水直留, 成朝早巳經用左半盒紙巾喇! 我自己都冇辦法, 因為自己細細個到現在都係這樣. 之前都有睇過西醫, only 叫我用噴鼻藥, 但唔覺有進展. 反而食中藥就好似好少少, 至少冇日日留鼻水和眼睛, 耳朵冇痕. 不過自己懶煲藥, 所以都係冇辦法.

子爵府

小兒得4歲, 症狀是鼻涕長流, 還會倒流入喉嚨引致發炎, 繼而發燒。 因此﹐現在唯有長期依賴抗敏感藥。 正計劃這個夏天開始學游水﹐希望會好轉!

大宅

桃子, 請問噴鼻葯用了多久, 因聽講好似有"濾固醇", 所以我免得過都唔想試, 除非運動及現在試緊的中葯都無用我才考慮, 但請問你&囡囡有否再keep 住睇

別墅

縉媽,

我自己用左3 個月, 但係效果冇進展, 所以停用. 現在冇再睇醫生喇! 如果囡囡鼻敏感真係好嚴重時才會睇醫生. 而家唯有keep 住比佢做多d 運動 和吃d vit C.
而我就想試下針灸, 因為以前聽同事講會有改善的. 唔知你有冇聽過呢?

子爵府

鼻敏感噴劑真的不可長時間用的﹐因為有類固醇﹐鼻膜會變薄﹐會更容易引發鼻病。我的醫生說﹐如用了一個月都無效﹐便可放棄﹐因表示此藥對病症產生不了作用;若有好轉﹐用3個月後都要暫停 (但停多久我沒有問)。

大宅

jk67jk, 桃子
多謝您們的分享. 我亦有問

別墅

縉媽,

請問你小朋友吃的中草藥是什麼成分? 現在覺得成效如何? 例如眼仔仲有冇痕呢?

大宅

桃子,
我買的是中文大學直資公司與龍發製葯(即賣排毒美顏寶公司)合作出的 - 適鼻靈. 它的盒上因無寫明小朋友的服量, 故我致電它的公司, 她說小朋友於睡前食二粒, 早上食一粒.
食了三天, 我覺得小兒1)"卒眼"次數少好多(平時他卒眼卒得好勁), 2)日間打噴嚏亦少d, 如有亦不會鼻涕成串長. 3)鼻"寒"聲無咁大 (細聲dd) 4)我亦有且同事的囝食緊亦話鼻"寒"聲細聲了.

食了半瓶加上想用游水邦他, 未必邦到斷尾, 但我對葯廠及中大都有信心, 所以才敢試.

sorry, 成份忘記了, 要返家"摷"葯瓶, tuesday 講你知呀!(因我現在返外家吃飯)
桃子, 你好似都有 鼻敏感, 如你有興趣嘗試我建議你可自己先試覺得ok才比小朋友試.

別墅

縉媽,

我都有這個意思, 所以我才問你隻藥的成份. 因為以前我試過食大蒜丸, 完全沒有成效. 如果自己食得好, 都放心比自己小朋友試吃.

大宅

桃子,
它盒上寫成份是白芷, 辛夷花, 蒼耳子, 防風, 龍膽草, 馬鞭草(但佔的%無mark), 你可check

別墅

縉媽,

Thanks for your information.
Where can I buy ? How much ?

大宅

桃子,
於屈臣氏及萬靈賣, 正價$220但我在萬靈發現做特價$198 , 而屈臣氏未見減價.

大宅

桃子,
我今日去萬靈時買到特惠裝: hk$198 (60粒) 另送多十粒 , 抵

子爵府

縉媽

楊醫生我細個就成日睇佢啦. 因為我都係鼻敏感既.

我都知nasal spray 有類固x, 但係日日見佢咁都唔係辦法, 下次我會問下醫生可唔可以試下先算.

現在我帶亞女去睇浸會中醫, 咩都試下囉. 就算鼻敏感無效, 調理下身子都無壞. 我好lazy, 叫佢幫我煲埋藥. 睇下食左呢個星期點, 再報告你地知.

西藥真係唔可以成日食, 佢日日係咁流鼻水, 之前我俾佢食藥, 但係食到個人好"散" 唔食, 鼻水又停唔到, 睇到都心痛.
至幣係會鼻水倒流變咳!!

唔知亞女幾時先會叮一聲

子爵府

heihei媽,

浸中煲埋藥好貴喎! 而且, 我試過用佢條方出外執藥一半價錢, 有時仲係1/3左右咋!

子爵府

JK

你睇邊個醫師呢? 亞女睇個個係王永欽. 今日第一次食藥, 不過亞女而家不停咁流鼻水, 點好呢
唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

hei hei媽,
咁一次疹金+葯費係多少錢呢? 另可否請問
1) 妳的情況除流鼻水外還有無其它呢?
2) 以前你睇楊

首頁

尾頁

跳至