自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人有家長會文書一職,試過多次請辭,老師都話得,但事實無做到的,現在學期尾叫我寫對呢個會的感想,我同之前無數次呻我開會一樣推辭,這時才對我說校方要向當局報告的,要搞一輪事務,為避免呢d麻煩,叫我照寫篇文交貨,咁我做定5做 ??

1.我一次會都無出席
2.我對呢個會咩都5知
3.對呢個做法5認同

其實我退職信都交左,但被退回
而我怕堅持,老師學校長對我仔5好

男爵府

一定唔寫,你寫封公開信,講晒你想講既野,包括校方唔比你請辭,爆佢大鑊,俾d家長知道

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

您婉轉d同佢講係唔識寫, 因為根本無做過, 點會有感想??? 您間學校好離譜, 迫人講大話, 點講呀

原帖由 London 於 10-6-9 09:07 發表
本人有家長會文書一職,試過多次請辭,老師都話得,但事實無做到的,現在學期尾叫我寫對呢個會的感想,我同之前無數次呻我開會一樣推辭,這時才對我說校方要向當局報告的,要搞一輪事務,為避免呢d麻煩,叫我照寫篇文交貨,咁我做定5做 ??

...

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

既然你無興趣,當初又點解要申請入會做幹事? 家教會的幹事(包括文書)係由全校家長選舉出來, 如果你真係無興趣, 點解當初要參與??

以我所理解,學校d家長教師會幹事,係要去警察牌照科註冊! 如果你唔做, 學校真係要做一輪文件工作!

btw, 你無去開會,但你小朋友仍在學,你應該都知道家教會入面有咩活動, 其實寫篇文章都唔係難事..... 無理由真係乜都唔知.....

你自己都識講, 個仔仲係學校讀緊!
如果我係你, 我簡簡單單都會寫篇文章當幫個仔交左件"功課"!!

你任期應該都係一年, 下年就唔好再參與啦!!

大宅

本來做假的確係不對的,但有時人在江湖,身不由己,加上你有“人質”在對方手...如真的是學期尾最後一次,咪算羅,d老師可能真係做paper work做到怕呢。如想良心好過d,可否去訪問家教會其他成員,收集意見感想,咪唔假又有意義了。

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

AGREED!

原帖由 no_mood 於 10-6-9 09:48 發表
本來做假的確係不對的,但有時人在江湖,身不由己,加上你有“人質”在對方手...如真的是學期尾最後一次,咪算羅,d老師可能真係做paper work做到怕呢。如想良心好過d,可否去訪問家教會其他成員,收集意見感想,咪唔假又有 ...

大宅

醒目開學勳章

樓主,你咪叫學校 draft 一封,你看後沒大問題,就簽名囉,我相信佢地肯嘅,好來好去。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會寫, 不過唔係copy校方版本, 自己唯有簡單d寫過, 避重就輕咁, 算係交咗功課! 始終個細路仲係到讀!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 21g 於 10-6-9 09:26 發表
一定唔寫, 你寫封公開信, 講晒你想講既野, 包括校方唔比你請辭, 爆佢大鑊, 俾 d 家長知道
我是某小學現任家教會常務委員;個人意見,不宜採用此方式處理!
路遙知馬力,日久見人心!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 cathy913 於 10-6-9 09:33 發表
以我所理解, 學校 d 家長教師會幹事, 係要去警察牌照科註冊! 如果你唔做, 學校真係要做一輪文件工作!
係咩 ..... 你唔講,我都唔知 tim!

謝謝報料
路遙知馬力,日久見人心!

大宅

原帖由 cathy913 於 10-6-9 09:33 發表
既然你無興趣,當初又點解要申請入會做幹事? 家教會的幹事(包括文書)係由全校家長選舉出來, 如果你真係無興趣, 點解當初要參與??

以我所理解,學校d家長教師會幹事,係要去警察牌照科註冊! 如果你唔做, 學校真係要做一 ...
你估我想參加嗎 ?
當你睇到份通告時,都5知原來呢份係叫你參選入會的,因為份通告係錯漏百出的,從未見到有''參選''/同意的字眼,但最終只係口頭講話打錯左,又沒有出份更新的,到要參選日仲搞笑,我直接同老師講我睇份通告的原意5係咁,所以我係5會出席黎參選的,咁都寫左我個name出席添,校刊出左我仲堅持5黎的,老師仲話你黎5黎都無所謂的,你係無野做的,老師搞掂...............

p.s. 呢d係我後來先知,原來5只我一個將呢份''參選''通告會錯意,係好多個家長都係咁,但因為大多都係大過我的,老師相信係因為我係年輕媽咪就俾個職位我囉.

其他5識寫字的,就老師代筆.只要當時人同意就得.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wow....

做義工都要咁多嘢煩

向煩惱說不...向家教會說不

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

當初答應做,忽然又唔做, 其實樓主很不負責任, 當然校方不接受請辭也有不當。

如果我是樓主, 會承擔部份責任, 會交返一篇感想比學校, 但絕對不是做假。可以寫返自己雖然當文書, 但因事忙而無參與任何會議及事務, 學校都有體諒, 家長會的其他家長很好, 幫忙打點原本是屬於自己的工作,,,,,,(然後寫D好大路的感想, e.g. 家校合作的好處, 對子女的影響)

大宅

呢單野煩左我成個學年呢....
咁我都諗''好頭好尾''
點都係有人質嘛
日日見wor...........

第一年學校生活
一d都5簡單

老公仲成日話我下次通告睇清楚先簽
我就俾返佢睇都 o咀呀.....

大宅

原帖由 晴B媽 於 10-6-9 10:13 發表
當初答應做,忽然又唔做, 其實樓主很不負責任, 當然校方不接受請辭也有不當。

如果我是樓主, 會承擔部份責任, 會交返一篇感想比學校, 但絕對不是做假。可以寫返自己雖然當文書, 但因事忙而無參與任何會議及事務, 學 ...
我唔覺得自己不負責任,因為我係俾張通告誤導的,就當我讀書少,我已盡快向老師了解,就即刻講原意5係我咁的,要咩手續退出/請辭我都做,係老師一尾推推,推到學期尾的.
一個家長表明填寫錯,要求更正,說明下一步係5出黎參選
最終結果話我係當選,難道係我錯 ???

男爵府

畀面勳章

我估佢地就係專登搵d乜都唔識乜都唔理既人做,淨係簽個名就算既人。俾我我會求期寫封好簡單既信膚顯吓佢。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

no, this is not true
可能要交主席個名(唔sure), 但肯定唔係交晒所有人既名
(因為我都係委員)
校董會果d家長代表就一定要註冊

原帖由 cathy913 於 10-6-9 09:33 AM 發表
以我所理解,學校d家長教師會幹事,係要去警察牌照科註冊! 如果你唔做, 學校真係要做一 ...

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

算啦, 其實樓主之後都有反映佢睇錯通告, 學校都要佢做, 分明迫住上姐.......
向當局報告??? 報咩告呀? 我都無寫過呢d野........向校董會(老闆)報告下話?!
原帖由 London 於 10-6-9 10:21 AM 發表
我唔覺得自己不負責任,因為我係俾張通告誤導的,就當我讀書少,我已盡快向老師了解,就即刻講原意5係我咁的,要咩手續退出/請辭我都做,係老師一尾推推,推到學期尾的.
一個家長表明填寫錯,要求更正,說明下一步係5出黎參選 ...

大宅

不可讓他們以為做錯事瞞天過海便了事,你已做了所應做的,他們不理,後果應由他們自負。此等學校,處事一塌糊塗,一封通告也錯漏百出,你還相信他們的水平足以教好你的子女嗎?
原帖由 London 於 10-6-9 09:07 發表

...

首頁

尾頁

跳至