母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bb21日,上個星期開始餵完奶後個胸好痛.星期一去左健康院問,醫生開左隻藥水(NYSTAN),餵前及後塗在乳頭上俾bb食d.醫生話一日四次,餐前及餐後一次,即共八次.想問有無媽咪用過?因為我唔記得問醫生應該正係塗餵的一邊定係兩邊,但係因為太痛,所以我兩邊都有塗.而且每次餵完後都塗,隔次餵前塗俾bb食.
而家用左4日都仲好痛,夜晚一訓底就好痛,痛到訓唔到.訓著左,阿b又要食,尋晚每隔一個鐘就要食,食完抱住or放係大床就訓,放落床仔就係度郁黎郁去係度細細聲叫.食既時後又係度郁黎郁去.
尋晚成晚都無得訓,好辛苦.最慘係個胸好痛.
我媽咪陪埋我今日就要番工.我好擔心自己一個人唔知攪唔攪得掂.
好驚自己會產後抑鬱,呢20日我已經喊左好多次,bb一有少少事我就好緊張,一緊張又訓唔到.有時會想不如餵奶粉算.不過bb食得好好.我係全埋身餵,bb由2.88kg到而家3.25kg.而家唔餵又好似好可惜.
請問bb猛長期幾時會完?我呢20日裡面日日都餵12-14餐,真係好累.bb換片又密...

子爵府

我同你一樣受真菌感染我坐月其間已經中招果種痛真係無人明白好似針吉我連沖涼都驚整到個乳頭,著衫磨擦到乳頭都痛真的好辛苦!每次餵奶都勁忍痛餵! 我1星期去健康院1至2次坐月真的渡日如年,醫生開左clotrimazole cream我不過用左1星期都沒用最後用藍藥水5日暫時都算餵完沒痛不過bb啜入乳頭時會痛.不過餵完就無痛啦!
你一定要搽藥如果過幾日未有好轉再約姑娘佢地有好多方法醫的你放心, 姑娘叫我食埋"新表飛鳴s片"佢係d益菌等你d抵抗力好d我都有食你試下. 介甜野,包,蛋糕唔好食.
努力d! 我初頭都好沮喪但bb重得好鼓勵左我,你可以泵出黎俾bb飲住先唔好埋身住.我果陣都係咁.

NYSTAN係俾bb食.我個b都有食.醫生無叫我塗.

子爵府

係呀,真係好痛! 我餵完奶抱bb都要就住,掂到個乳頭會好痛.
醫生真係開左呢隻俾我,叫我塗係乳頭,佢話一日四次,餵奶前及後,俾bb食d順便同佢殺下菌.
咁係咪即係呢隻藥無用?醫生叫我用7日,但無叫我返去覆診.
我都有買新表飛鳴食(今日開始)
阿B唔知點解食得好密,可能佢懶訓,佢食完半個鐘到又要再食過,有時咁樣每半個鐘食一次食幾個鐘,所以好難泵俾佢食.
原帖由 mrs雨過天晴 於 10-6-10 13:24 發表
我同你一樣受真菌感染我坐月其間已經中招果種痛真係無人明白好似針吉我連沖涼都驚整到個乳頭,著衫磨擦到乳頭都痛真的好辛苦!每次餵奶都勁忍痛餵! 我1星期去健康院1至2次坐月真的渡日如年,醫生開左clotrimazole cream ...

大宅

回覆 3# evapecosbb 的文章

我當初餵直情俾bb咬損左, 係見到乳頭裂開左. 每次餵都十級痛, 仔仔又食得「狼」, 沖涼著衫都痛, 用泵泵奶都痛. 冇辦法, 埋身淨係食一邊, 另一邊就用手擠奶, 擠到手都痛, 又擠唔清, 搞到好谷. 當時bb仲係十幾日人仔, 我真係好擔心因為冇辦法埋身搞到少奶, 當初我仲決定要餵全人奶至少半年... 所以好沮喪. 最後好彩呢啲日子過左兩日我又可以埋身餵番喇~

為左bb, 你都要加油啊!

大宅

原帖由 evapecosbb 於 10-6-10 12:44 發表
bb21日,上個星期開始餵完奶後個胸好痛.星期一去左健康院問,醫生開左隻藥水(NYSTAN),餵前及後塗在乳頭上俾bb食d.醫生話一日四次,餐前及餐後一次,即共八次.想問有無媽咪用過?因為我唔記得問醫生應該正係塗餵的一邊定係 ...

猛長期通常係last 幾日,你BB食得密主因為胃仔細,所以要密密食,係辛苦D,過咗一個月又會好D㗎喇!

子爵府

其實你一餐俾佢飲幾耐? 俾佢飲耐小小睇下點? 我就會隔指定鍾數先俾佢飲等佢有生理時鍾我都仲試緊,2.5個鍾1次初頭想3個鍾但失敗,2.5個鍾暫時勉強得.
NYSTAN係剎bb口的菌,而clotrimazole cream係剎乳頭的菌對我就無效,搽左乳頭勁痛但有小小好轉就係餵完奶痛縮短到半個鍾,最後姑娘先俾我用藍藥水(要佢指定的牌)不過唔係人人接受到因為bb個口都會飲到藍色d衫都會弄髒但對我有效4日到餵完奶的痛縮短到幾字, 呢排無痛了,姑娘話醫治的方法人人有唔同反應有d人介口就沒事.
我因為食太多抗生素引至抵抗力差先中左菌.
你俾小小耐性一定會過去的.

ps. 藍藥水只可以搽4至7日唔可以太長. 1日1次. 你睇下而家隻藥用成點先唔得先再同姑娘相量一定唔好自己用藍藥水.

子爵府

佢一餐大約食15-20分鐘,不過有時佢會食10分鐘就訓著,吐番出黎,以為佢夠,但同佢掃完風,放番落床仔佢就即刻醒,跟住過多10分鐘又要食過,都係食10分鐘到,跟住又重覆,佢間中就會咁.
今日好似無咁痛,尋晚仲好痛.唔知係d藥水見效定係食左新表飛鳴,希望快d好番啦.

原帖由 mrs雨過天晴 於 10-6-10 22:05 發表
其實你一餐俾佢飲幾耐? 俾佢飲耐小小睇下點? 我就會隔指定鍾數先俾佢飲等佢有生理時鍾我都仲試緊,2.5個鍾1次初頭想3個鍾但失敗,2.5個鍾暫時勉強得.
NYSTAN係剎bb口的菌,而clotrimazole cream係剎乳頭的菌對我就無效, ...

子爵府

你有無試過忍心d由佢喊有時可能係眼訓想啜乳頭訓,盡量一餐定指定時間要佢飲我最多俾佢飲半個鍾.如果3個字佢唔飲我盡量唔俾佢訓要佢飲如果真係唔飲我就唔會再俾(咁下餐肚餓佢自然會食多d) 如果佢喊你就俾習慣左你個乳頭就變左奶咀.

子爵府

佢一定要食到夠佢先肯訓,如果唔係就唔訓.但係佢一要食,唔俾佢食佢會喊得好厲害,收唔到聲.
夜晚唔可以由佢喊,因為嘈住老公無得訓,佢要返工.

子爵府

夜晚太辛苦就俾奶粉,如果佢唔訓肯自己眼碌碌就由佢.

原帖由 evapecosbb 於 10-6-11 02:04 PM 發表
佢一定要食到夠佢先肯訓,如果唔係就唔訓.但係佢一要食,唔俾佢食佢會喊得好厲害,收唔到聲.
夜晚唔可以由佢喊,因為嘈住老公無得訓,佢要返工.

子爵府

果時我又係bb未滿月中左招,真係痛過生仔!
不過我無用葤,好彩bb口仔無事,我都無比佢用葤.
我係靠戒口同食supplements好返既.
要戒甜食,有yeast既野(bread同某d餅乾),菇菌類,仲有芝士,牛奶.一戒口就几日內有好轉.
另我食新表飛鳴s片同grapefruit seed extract.食埋就10多日好返晒啦!依家都keep住食.
你試吓戒口同食supplements睇吓得唔得啦!

至於b仔,都有3weeks啦,唔洗好似健康院教咁一曰不停食架啦!試吓慢慢拉長2餐既時間,等佢餓d,下一餐就會努力d食!

原帖由 evapecosbb 於 10-6-10 12:44 發表
bb21日,上個星期開始餵完奶後個胸好痛.星期一去左健康院問,醫生開左隻藥水(NYSTAN),餵前及後塗在乳頭上俾bb食d.醫生話一日四次,餐前及餐後一次,即共八次.想問有無媽咪用過?因為我唔記得問醫生應該正係塗餵的一邊定係 ...

子爵府

果種痛真係好難忍! 半夜痛到完全訓唔到
第1次咁討厭自己個胸.
littlecook 你咪好.彩戒口就得,我平時都唔食甜野,牛奶,菇菌都一樣唔得

原帖由 littlecook 於 10-6-12 04:56 PM 發表
果時我又係bb未滿月中左招,真係痛過生仔!
不過我無用葤,好彩bb口仔無事,我都無比佢用葤.
我係靠戒口同食supplements好返既.
要戒甜食,有yeast既野(bread同某d餅乾),菇菌類,仲有芝士,牛奶.一戒口就几日內有好轉.
另我 ...

子爵府

係咪食得bread太多呀?
我到依家都唔敢食呀!
我諗食埋supplements會好d呀!

原帖由 mrs雨過天晴 於 10-6-13 12:11 發表
果種痛真係好難忍! 半夜痛到完全訓唔到
第1次咁討厭自己個胸.
littlecook 你咪好.彩戒口就得,我平時都唔食甜野,牛奶,菇菌都一樣唔得

...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊