跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

原帖由 jillmom 於 10-6-13 08:25 發表
這是机密,你如何得知?

跟本唔係咩機密 我識佢哋~~~~特殊小朋友 因為我哋一大班mami已經識咗好長時間陳榮根、蒙養呢兩間都好包容特殊學生

水晶宮

畀面勳章

原帖由 shirley003 於 10-6-12 19:51 發表
科小的英文課是學生跟不上, 還是老師教得唔好? 還想知到派位如何?

每年都有部分學生跟唔上 其中有D轉校,有D重讀,有D透明到畢業 每間小學ge精英畢業生升中派位好掂,村校都可升鄉中啦!要睇小朋友能力,家長能力!!我朋友個女早年科小畢業,升九龍傳统女名校!

大宅

ic. 即是講到尾, 看小朋友能力選學校啦!

學校睇重精英班都無可厚非, 我相信每間學校都會這樣做, 因為幫學校攞獎都靠這班尖子.

原帖由 701003 於 10-6-13 12:52 發表

每年都有部分學生跟唔上 其中有D轉校,有D重讀,有D透明到畢業 每間小學ge精英畢業生升中派位好掂,村校都可升鄉中啦!要睇小朋友能力,家長能力!!我朋友個女早年科小畢業,升九龍傳统女名校! ...

大宅

係我就係個女容易有情緒同唔係好識解壓力thks
原帖由 701003 於 10-6-13 12:26 發表

跟本唔係咩機密 我識佢哋~~~~特殊小朋友 因為我哋一大班mami已經識咗好長時間陳榮根、蒙養呢兩間都好包容特殊學生

大宅

有個社工話佢同事做過科小,話佢地師資唔得
原帖由 shirley003 於 10-6-13 22:26 發表
ic. 即是講到尾, 看小朋友能力選學校啦!

學校睇重精英班都無可厚非, 我相信每間學校都會這樣做, 因為幫學校攞獎都靠這班尖子.

水晶宮

畀面勳章

原帖由 CARINEYIP 於 10-6-14 15:12 發表

教師流動性高,好無奈

子爵府

請問科小升band1英中係佔幾多個%架?
學生品行又好唔好架?
如果係精英班, 英文程度又好唔好呢?
原帖由 701003 於 10-6-13 12:52 發表

每年都有部分學生跟唔上 其中有D轉校,有D重讀,有D透明到畢業 每間小學ge精英畢業生升中派位好掂,村校都可升鄉中啦!要睇小朋友能力,家長能力!!我朋友個女早年科小畢業,升九龍傳统女名校! ...

大宅

唉! 都好煩! 都唔知邊間好? 但我見教署網, 科小10年以上資力有49%, 師資都唔點?

原帖由 CARINEYIP 於 10-6-14 15:12 發表

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實大家有冇諗過, 佢d普通話課程可唔可以接函到中學呢.....佢除咗英文, 其它科全普通話, 小朋友六年用普通話上堂, 去到中學會唔會唔識用廣東話/英文上堂呢???
我曾經問過科小老師....佢話冇問題, 但我在另一間用普教中嘅小學問同樣問題, 那位老師說會有影響, 所以佢地只用普教中, 其它都用回廣東話....
以我個人見解, 普通話嘅用詞同廣東話有別....
     [em:14: ]

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 vvwinky 於 10-6-14 21:13 發表
其實大家有冇諗過, 佢d普通話課程可唔可以接函到中學呢.....佢除咗英文, 其它科全普通話, 小朋友六年用普通話上堂, 去到中學會唔會唔識用廣東話/英文上堂呢???
我曾經問過科小老師....佢話冇問題, 但我在另一間用普 ...

我知依家有D小學會用普通話教常識, 我就覺得好痴線囉...
用英文都話, 因為有D中學係用英文教呢類, 都叫有D銜接因素.
但係用普通話教常識, 家陣係學常識定普通話呀?
我覺得呢類學校只係用為唔敢用英文教常, 但又唔想好似用廣東話教咁"cheap", 就用普通話教, 好似高檔D咁, 實際都唔係從學生的角度出發....

我老板講得啱, 依家好多香港的小學都好忙, 做好多野.
但係, 唔係全部都係從小朋友的角度出發, 只係為左吸引某D家長.....

大宅

雖然仍未決定是否選科小, 但個人覺得普通話課程不會影響函接中學. 因為母語是廣東話, 又怎會在中學時候聽不懂廣東話教學? 相反操流利普通話, 反而有助寫文章.

原帖由 vvwinky 於 10-6-14 21:13 發表
我曾經問過科小老師....佢話冇問題, 但我在另一間用普 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 shirley003 於 10-6-15 00:05 發表
雖然仍未決定是否選科小, 但個人覺得普通話課程不會影響函接中學. 因為母語是廣東話, 又怎會在中學時候聽不懂廣東話教學? 相反操流利普通話, 反而有助寫文章.

...

所以用普通話教中文已很足夠了.
有些科目是為了訓練學生的技能, 態度, 價值觀和思維技巧的
用非母語來學, 一定大打折扣
家長選擇前真係要三思
小朋友固然叻普通話係好, 但識諗野, 識思考也很重要
特別係數理方面, 小學基礎不好, 上到中學就有排追了.

男爵府

[quote]原帖由 莎莎莉莉 於 10-6-14 23:37 發表

用英文都話, 因為有D中學係用英文教呢類, 都叫有D銜接因素.
我覺得呢類學校只係用為唔敢用英文教常, 但又唔 ...

你老細講得啱.某一啲小學為咗收學生,增加自己的知名度,整啲嘢出黎,唔係為孩子著想.仲有某類小學,讀唔讀得掂,話知你,係學校應該學的嘢,老師冇教到,一味吹你去補習.教學的重點唔清晰,想幫細路溫習都難.又係要揾補習.問吓啲細路,佢話讀得開心,開心有冇學到嘢呢?媽媽就要留意啦.所以,揾小學真係好緊要.死谷爛谷0固6年,細路要玩0既時間都冇.俾啲考試嚇餐死.長期木木獨獨.咁就真係慘啦.
快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

用普通話教常識? 是否在天水圍區 (72校網)?

原帖由 莎莎莉莉 於 10-6-14 23:37 發表

我覺得呢類學校只係用為唔敢用英文教常, 但又唔 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 shirley003 於 10-6-15 15:03 發表

以我所知, 有部分私小/直資會咁做, 可以自己上網check
我在深水埗的小學母校係私小, 佢咪話用PTH教GS囉...我睇到都想笑....

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 shirley003 於 10-6-15 15:03 發表

科小講到明, 除了英文....全普通話教學架wor....
     [em:14: ]

大宅

我知道. 不過想問清楚天水圍區, 是否另有一些小學用普通話教常科, 原來不是本區.

我跟一位在科小讀四年級學生的媽咪講過學校用普通話教學問題, 她說廣東話日日都講緊, 升中不會難適應; 相反說得一口純正普通話才重要.

雖然普教中都會說普通話. 但日後有膽在人前用普通話說話, 又是另一回事.

早陣子, 我到過科小一趟, 別說其他, 記得一幕有一位小五男生對我說: 姨姨, 妳想我用普通話介紹蝴蝶園, 還是用廣東話? 當時心裡第一句話: 賺到啦!

就算讀了六年, 成績只屬一般, 起碼都賺到一口流利普通話 (還要敢在陌生人前說).

個人覺得日後世代, 不是談識英文及普通話這麼簡單, 是要能操流利兼純正英、普及最好多懂另一種語言.

原帖由 vvwinky 於 10-6-15 18:55 發表

科小講到明, 除了英文....全普通話教學架wor....

民房

回覆 6# webjen 的文章

這是因為它們的英文比其他學校深D,但有外籍教師應該幾好.

民房

[quote]原帖由 shirley003 於 10-6-13 10:46 發表
唔該. 因科小網頁沒有提及升中派位資料.

我都中意科小,今年升中有48%派BANK 1,
不過不失,但一定要英文跟得上,否則就要去BANK 2 & BANK 3

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 shirley003 於 10-6-13 10:46 AM 發表
唔該. 因科小網頁沒有提及升中派位資料.

還有, 科小網頁沒有介紹各學科內容或學生佳作, 這些都是很多學校網頁必定選寫的重點部分, 所以怕他們在學科方面弄得不大好, 只則重在生態和環保方面上.

...

香港普通話研習社科技創意小學

2009-2010年度升中派位結果

人數

香港中文大學校友會聯會張煊昌中學

天水圍循道衛理中學

中華基督教會基元中學

元朗信義中學

新界鄉議局元朗區中學

香港管理專業協會羅桂祥中學

東華三院郭一葦中學

東華三院盧幹庭紀念中學