跳至

首頁

尾頁

子爵府

現在預備BB半歲時食固體, 去超巿見nestle米糊好似加咗好多奇怪嘢, 另其他牌子bb food都自稱organic, 是否可信? 會否影響BB大個時只肯吃口味重的食物? 我朋友有個B歲幾, 而家唔肯飲水, 只肯飲果汁, 飲水時要打仗...

子爵府

畀面勳章

你試下煲bb粥仔佢食~睇下佢食唔食~唔食你都要買糊仔佢食架啦~其他雀巢米糊d味係香d~但係唔重味~你買種要用奶開既糊俾佢~唔好買用水開既~用奶果種有返阿b食緊隻奶既味~所以唔係好食到其他係咩味黎架~因為我餵我豬仔果陣食過!~我想知佢食緊既野係咩味~所以試下~結果只係食到一"pat"野~有奶味~就無其他味啦~你自己都試下食啦~ 其他牌子就無試過~但係如果係亨氏都信得過既~亨氏咁出名~

大宅

好媽媽勳章

我會自制米糊比BB食, 感覺上會健康d, 無咁熱氣
方法係, 先將30ml珍珠米洗乾淨, 預熱一個保温杯, 將d米放落去再注入滾水; 焗過夜, 第二日食之半個鐘, 將保温杯既粥(應該會焗到開晒花)放入攪伴機一陣, 就會變成米糊架喇~~~ 記得唔好將全部水一齊攪喎, 否則會好稀架, 先落少少水, 唔夠再加, 咁樣會比較容易控制個texture~
攪完之後, 你可以加入材料, 如粟米茸, 甘筍茸一齊滾返佢, 就食得架喇; 如果唔加入材料, 可以加入BB平時食開既奶粉, 就變成牛奶糊, 初初食果時, 牛奶糊會比較易接受, 因為近以平食既東西~~

原帖由 蝦米豬 於 10-6-12 14:46 發表
現在預備BB半歲時食固體, 去超巿見nestle米糊好似加咗好多奇怪嘢, 另其他牌子bb food都自稱organic, 是否可信? 會否影響BB大個時只肯吃口味重的食物? 我朋友有個B歲幾, 而家唔肯飲水, 只肯飲果汁, 飲水時要打仗... ...

民房

我個女都係食緊nestle, 佢都好肯食, 反而食左糊仔唔係好肯食奶, 飲水..唉用匙餵就飲一兩啖, 用奶樽....唔使旨意

別墅

原帖由 ik2006 於 10-7-13 23:08 發表
我會自制米糊比BB食, 感覺上會健康d, 無咁熱氣
方法係, 先將30ml珍珠米洗乾淨, 預熱一個保温杯, 將d米放落去再注入滾水; 焗過夜, 第二日食之半個鐘, 將保温杯既粥(應該會焗到開晒花)放入攪伴機一陣, 就會變成米糊架 ...

想請教局完啲米放落攪拌機時, 係咪用返浸咪嘅水呀??逐少加?

咁我用人奶, 應該點做好呀? 有理由加啲人奶落去煲架?? 但係局完啲粥米係咪已經熟, 唔煲都得?

民房

我都想自製米糊,我試過浸完米後用機攪碎米變做粉末,然後加水落鍋煮十五分鐘變咗槳糊,bb最終都只食咗少少。我想改良下,請問真空壼浸過夜後,是否水連米落攪拌機,攪完先煲定煲完先攪,仲有要慢火煲幾耐呢?攪來攪去,bb食完會唔會有肚風呢?謝!

複式洋房

My baby eat Health Times 米糊. So far, he likes it so much. He like to eat 米糊 more than 粥

男爵府

畀面勳章

試過nestle既試食米糊﹐阿女食到喊。 反而粥仔就好中意食。

我用半傳統方法煲粥.... 唔識得其它方法。
如果係我自己食﹐我都寧願是自家煲既粥^^

其實好簡單﹐隔夜浸米﹐朝早用細煲仔煲開d粥, 大概半小時﹐因為想快d, 我用個打蛋既 whisk 攪幾攪﹐d粥就可以食~

其它材料都可以煲粥食加埋落去 ^^
like 南瓜﹐雞肉﹐牛肉.
因為肉太tough, 我會借助攪拌機整碎加返落d粥俾阿女食。

其實可以唸下自家中意食d乜﹐可唔可以改良下整俾bb食?

que sera sera! 認識你讓我更富有。

大宅

好媽媽勳章

我會隔左用尼焗米既水唔要, 再將d粥打成糊; 因為加埋水一齊打, 個質地太稀, BB唔容易食....
現階段, 我好少再用奶加入d糊度, 我會用蔬菜及肉熬左個湯尼焗粥.... 將d熟左既蔬菜同埋肉一齊打成糊先比BB食~ 你可以留返d人奶响其他餐數比BB食, 因為BB在6個月大以後, 需要引入固體食物, 米糊加入蔬菜同肉, 一樣會有營養比到BB架~

原帖由 犀利妹 於 10-7-22 17:02 發表
想請教局完啲米放落攪拌機時, 係咪用返浸咪嘅水呀??逐少加?

咁我用人奶, 應該點做好呀? 有理由加啲人奶落去煲架?? 但係局完啲粥米係咪已經熟, 唔煲都得? ...

大宅

好媽媽勳章

我會隔左d水先攞去攪, 同埋會放埋d蔬菜入肉一齊搞, 如果你d蔬菜及肉係即時蒸熟既話, 應該唔需要再加熱, 攪完已經可以啱温度比BB食架喇~~
我估應該唔會引起肚風問題呱.... so far我已經試左呢個方法3個禮拜... BB無特別扭計或者唔舒服, 所以應該無肚風....

原帖由 karlyoyo 於 10-7-23 11:01 發表
我都想自製米糊,我試過浸完米後用機攪碎米變做粉末,然後加水落鍋煮十五分鐘變咗槳糊,bb最終都只食咗少少。我想改良下,請問真空壼浸過夜後,是否水連米落攪拌機,攪完先煲定煲完先攪,仲有要慢火煲幾耐呢?攪來攪去,bb食完會唔會有 ...

民房

回覆 1# ik2006 的文章

唔該晒你!明早立即試用這個方法!謝謝!

首頁

尾頁

跳至