自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

無諗過唔請, 用開有感情.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇正式諗過唔用工人, 不過面對而家外傭質素每況愈下, 似乎都迫緊香港僱主認真諗一諗仲請唔請外傭.

洋房

我未嫁果時就有工人,嫁左後無啦~`
阿媽話我以前嘆~``
所以宜家要做返野,補返之前果D,
有因必有果0甘~``

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

仲要擔心工人健康(佢有3個屋企人cancer), 工作安全, 有無真心愛錫小朋友, 借錢, 大肚, 數以倍計既水電煤費, 小朋友過份倚懶, 最後因覺得工人精神有異(撞牆), 故決定不續約, 之後安排小朋友行去鄰近補習社, 既安全又安心又自動自覺完成功課, 鐘點好ar....

原帖由 我想生三個 於 10-6-13 12:32 發表
唔知道點解,我覺得工人做野唔夠我快手同乾淨,有時見到佢地慢吞吞姐手姐腳就掹掙.不過唔企好多禽高禽低既野我又唔願做,唯有請個鐘點搞掂!!

大宅

突然想到諸葛紙皮金句:可以冇男朋友,但唔可以冇工人。

事實上,我希望放工返屋企係親子時間,如果仲要煮飯洗碗做家務,同子女相處時間更少了。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

咁用開左就又真係幾難... 不過小朋友細就唔可以獨留小朋友在家..... 升左中學唔用都合理... 好多嘢佢地自已都做到, 仲可以訓練佢地做家務....

伯爵府

好媽媽勳章

totally agree.....
我工人剛放假 (一個月)我2個女又細, 我又要返工(1/2 day only this month) 但d 家務, 煮飯就做到我死死下,用開左唔用真係唔得....
不過當小朋友去到中學都應該可以唔用.....

原帖由 catjeffcat 於 10-6-13 15:33 發表
咁用開左就又真係幾難... 不過小朋友細就唔可以獨留小朋友在家..... 升左中學唔用都合理... 好多嘢佢地自已都做到, 仲可以訓練佢地做家務....

水晶宮

環保接龍勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-6-13 12:11 發表
冇正式諗過唔用工人, 不過面對而家外傭質素每況愈下, 似乎都迫緊香港僱主認真諗一諗仲請唔請外傭.

啱啱線朋友炒左個bun.佢夠敢c每晚攞左老人家嘅會所咭去會所梳乎..

水晶宮

環保接龍勳章

最衰自己唔願做家務.... 所以冇諗過唔用...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果在職家庭又冇老人家幫吓手嘅話...冇工人真係好唔方便嫁...到小朋友升上中學都可以考慮唔用...不過放工返到屋企對住D家務就想C...

伯爵府

原帖由 慧妮會員 於 10-6-13 16:17 發表
如果在職家庭又冇老人家幫吓手嘅話...冇工人真係好唔方便嫁...到小朋友升上中學都可以考慮唔用...不過放工返到屋企對住D家務就想C...

諗起都好驚 但係老公話可以幫手做家

咁我冇藉口一餐飯都唔煮架,但係諗起要買咩

黎煮?煮完又要洗.........呀...........

禁止訪問

男爵府

我係fulltime媽咪,兩個仔讀小學,工人今年到期,考慮中重請唔請。但諗起家頭細務一腳踢我就
用咗工人好多年,加上c6唔會幫手做家務又冇手尾 我咪死路一條

男爵府

原帖由 五千萬 於 10-6-13 16:49 發表

諗起都好驚 但係老公話可以幫手做家

咁我冇藉口一餐飯都唔煮架,但係諗起要買咩

黎煮?煮完又要洗.........呀........... ...

你都好阿...有老公幫手分擔下...我隻C6...唔整亂個屋企已經偷笑啦...

男爵府

原帖由 慧妮會員 於 10-6-13 18:16 發表

你都好阿...有老公幫手分擔下...我隻C6...唔整亂個屋企已經偷笑啦...

me too

伯爵府

原帖由 慧妮會員 於 10-6-13 18:16 發表

哇....咁你就辛苦d,所以我好感恩

大宅

好媽媽勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 10-6-13 00:38 發表
工人OK, 自己人工又負擔得起, 咪用一世囉....
我真係唔鍾意做家務!

me 2

珍珠宮

畀面勳章

我試過做無番工個幾個月因舊工人犯大錯炒左個工人,點知自己做番家務同湊個囡差不多要死

所以最後都係用番工人,even將會做ftm都係keep住用個工人

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 洗手盆 於 10-6-13 01:03 發表
我阿媽由佢出世已經有工人用,用到而家,最高記錄同期有四個工人,我絕對相信無咗工人佢會生存唔到....
我就係為咗 2 個仔著想,所以就唔再用工人 becos 佢哋連水都唔願 "jump" 嚟飲,乜都旨意個工人做 ..... 咁樣唔得 gar ..... 所以我已經無用外傭好幾年 gar lar .... 當時,細仔應該係小三度 lar!

亞盆,妳要仔細考慮清楚 .... 或者妳可以考慮吓請鐘點,一星期做五日 lor,相信每次做 3 - 4 hours 都夠 gar lar ....
路遙知馬力,日久見人心!

首頁

尾頁

跳至