跳至

首頁

尾頁

洋房

初生bb係咪唔可以用爽身粉??是否用膏?尿疹用邊隻好??

大宅

依家一般唔建议用爽身粉,因怕bb吸入
用lotion就好
每次换完片用凡士林保護patpat,如有红先搽尿布膏

洋房

喔喔~原來係咁....

原帖由 funnyjenny 於 10-6-13 18:31 發表
依家一般唔建议用爽身粉,因怕bb吸入
用lotion就好
每次换完片用凡士林保護patpat,如有红先搽尿布膏

別墅

爽身粉含有滑石粉,唔健康啊。

Mustela的維他命換片護膚膏(Vitamin Barrier Cream)
http://www.mustela.com/en/main.h ... ging/soothing-cream

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bb 吸入大量爽身粉, 會有窒息危險.

如果BB 係女, 一定唔好用! 會增加卵巢癌既風險.

我響大仔大左時至開始用, 每次都係灑少少.

大宅

我大囝都係用mustela 呢支vitamin barrier cream, 超好用...因我囝係e院時用vaseline ,返到屋企個pat 紅到不得了,可能vaseline 唔啱佢,聽朋友講買呢支mustela, 搽完一次就好返.....
同埋聽講話爽身粉會容易阻塞毛孔,如果大熱天時用可能仲唔好...

原帖由 小蟲雲妮 於 10-6-14 23:17 發表
爽身粉含有滑石粉,唔健康啊。

Mustela的維他命換片護膚膏(Vitamin Barrier Cream)
http://www.mustela.com/en/main.htm?#/baby-products/baby-care/baby-changing/soothing-cream

首頁

尾頁

跳至