跳至

首頁

尾頁

伯爵府

依家開始刨定資料,人人都話會好緊張,要有部署,策略,小心填表,又搵定直資做backup,做portfolio~

黎緊k3開學就殺到埋身,今個暑假要提早做準備了。

男爵府

我個囡月尾in第一間, 希望佢唔好咁害羞.

原帖由 mylulu007 於 10-6-14 11:53 發表
依家開始刨定資料,人人都話會好緊張,要有部署,策略,小心填表,又搵定直資做backup,做portfolio~

黎緊k3開學就殺到埋身,今個暑假要提早做準備了。 ...

伯爵府

mylulu007

時間真係過得好快
咁快又話準備上小一

我以前所知係有 d 媽咪係 K2時已經全力谷小朋友
既體藝及面試能力

eg:
音樂 (除鋼琴外) : 小提琴 / 大提琴 (要自己拉到歌仔)
體能 : 跳舞 / 抬拳 (睇佢係咩 grade, 當然唔係 starter)
英文 : 劍橋 / 其他公開資格既一個 level
英文能否對答如流

中文 : 認字能力差不多是小一既生字
數學 : 普通簡單加減, 敏感度 (一大堆數學 miss 左邊個)

語言膽色, 自己是否溝通能力強, 合群能力
看圖能否自組到一個故事

通識 :
例如 :
動物行為點解會咁 (答到 d 都得)
天空點解會有雲, 點解會落雨之類

我親戚既經驗
我表弟當年是拉小提琴, 英文係搵外藉老師每日上堂
英文對答如流
佢住沙田
自行叩門順利入到 男拔

大致就係咁上下

mandy

原帖由 mylulu007 於 10-6-14 11:53 發表

黎緊k3開學就殺到埋身,今個暑假要提早做準備了。 ...

伯爵府

原帖由 mansonwai 於 10-6-22 00:28 發表
mylulu007

時間真係過得好快
咁快又話準備上小一

我以前所知係有 d 媽咪係 K2時已經全力谷小朋友
既體藝及面試能力

eg:
音樂 (除鋼琴外) : 小提琴 / 大提琴 (要自己拉到歌仔)
體能 : 跳舞 ...

怕且阿囡都係做個平民百姓算~~~

男爵府

"平民百姓"哈哈! 好鍾意呢個名. 我都係!

上星期六帶阿女去第一間直資(真道)面試, 個d人多到. 仲有d著到好formal, d家長又緊張, 千幾人爭210個位, 我覺得當唔得,會開心d.

真係嚇死人,咁誇張.

八月又黎第二次, 不過相信係最後一次, 希望順利.

valy

原帖由 mylulu007 於 10-6-24 18:38 發表

怕且阿囡都係做個平民百姓算~~~

複式洋房

:lol :lol :lol

首頁

尾頁

跳至