跳至

首頁

尾頁

公爵府

其實點樣同佢介片架..?
應該由幾多歲開始呢?

子爵府

戒片戒咗成個月都仲係冇咩成績咁, 得嗰六七成機會係會講出嚟, 點解會咁ge呢?
下星期返學添啦, 唔通真係諗住喺學校比人笑得多先肯戒?

珍珠宮

我孖B 一個介咗片片連晚上瞓覺果條都介咗喇, 但個女就乜都未得. 但佢地一返學老師就會幫佢地介架喇....

原帖由 yankaka 於 10-8-6 14:57 發表
戒片戒咗成個月都仲係冇咩成績咁, 得嗰六七成機會係會講出嚟, 點解會咁ge呢?
下星期返學添啦, 唔通真係諗住喺學校比人笑得多先肯戒?

子爵府

返咗學, 果然係易戒片好多, 返咗三個星期, 出街都唔洗用片了, 晚上其實都唔會疴落片, 不過係怕佢失手先幫佢用片啫! 真係慳好多!

別墅

今天成功介了, 因為上個月先開始有介片的唸頭, 剛開始時:一直叫佢all, 發脾氣唔比人搞佢條褲仔, 無曬辨法!

2星期前開始: 有高人指點 !!
每天都沒有穿片, 除了sleeping, 佢會自動化走去廁所仔到all尿, 不需提佢, 因為此終佢已經係2歲多, 係會明白的, 用了1星期半不穿片的生活, 習慣了, 昨天開始穿褲仔後, 因不習慣的原因, 已為有片片, 都有all濕了褲仔共2天, 今天第3日, 已經自己叫人幫佢除褲仔去all尿了 !
成功!!!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wsbobo826 於 10-9-21 13:18 發表
今天成功介了, 因為上個月先開始有介片的唸頭, 剛開始時:一直叫佢all, 發脾氣唔比人搞佢條褲仔, 無曬辨法!

2星期前開始: 有高人指點 !!
每天都沒有穿片, 除了sleeping, 佢會自動化走去廁所仔到all尿, 不需提佢, 因 ...

你就好喇,
我呀女2歲半也未介到片呀,慘~

複式洋房

我亞囡20個月左右已成功戒片, 不過睡覺時間都有比她穿.

大宅

回復 1# 雀媽媽 的帖子

學校老師說Ready時開始介, 到現在個多月. 午睡和夜晚都要穿片片. 現在急都會說要便便.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 monchhi-mama 於 10-11-15 10:49 發表
學校老師說Ready時開始介, 到現在個多月. 午睡和夜晚都要穿片片. 現在急都會說要便便.

你也好呀,我呀女尿尿也不說。也2歲半喇,她只是自己有次識除片片自己坐尿桶去尿尿咋。也是不出聲。

大宅

今年未到夏天時已經戒咗,可能佢都覺得用片片好熱,依家佢自己想夜晚都唔用,不過就實賴,因為佢仲未戒夜奶。哈哈。

大宅

好媽媽勳章

我囡囡而家日頭可以唔著片片啦,不過夜晚訓覺都係要著片,希望遲下連夜片都介埋就好啦€~

別墅

介片要: 不可以穿面褲, 不可以穿學習褲, 要真空上陣, 這樣會快有成效.

我個仔之前穿左面褲,未日日照all濕! 如果穿學習褲,佢all左都唔話畀d大人知啦 ! 傻咩!!

*真空上陣的第一天, 無all濕在地上, 因為怕怕, 無左條褲/片, 點算好呢? 無辦法之下, 就要開口說: 尿尿.

成功!

子爵府

其實夜片要睇小朋友自己~~
我仔依家係瞓覺先著片,有時朝早條片都係乾既,不過安全起見都係著片瞓好D~~
原帖由 1985.com 於 10-11-19 00:40 發表
我囡囡而家日頭可以唔著片片啦,不過夜晚訓覺都係要著片,希望遲下連夜片都介埋就好啦€~

大宅

我囝囝都是晚上穿片,之前可能自己太急, 便成日都比囝囝弄濕床, 後來便比佢穿片訓. 而家日間不用穿,但有時去太長路程 (好似去睇清明上河圖,咁遠, 就比佢穿. 我希望再可以做得更全面......

原帖由 crystal618 於 10-11-23 16:17 發表
其實夜片要睇小朋友自己~~
我仔依家係瞓覺先著片,有時朝早條片都係乾既,不過安全起見都係著片瞓好D~~

首頁

尾頁

跳至