跳至

首頁
12345...34

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

嘩 .. 甘快 over 2000 post 喇 ...

開新版 賀下先 ~~~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

你唔係租樓咩 ...
好多人都會改裝係上面, 特別係房既冷氣
如裝分體, 因管理處唔比d喉裝係出面, 你條喉要入屋,
我就係應window側邊整左假 wall cover 住d喉
果分體主機就放返係window下果冷氣位, 但係因你要預
大吉要repair, 果隻window 位唔可以封, 一定要係生位.
開到黎整lor ..

tpmak
唔好意思, 有事請我看單位教你地,
我想問大家見一城冷氣機位係地下, 你地係咪都照放地下? 有冇人改係上面或用分體式?

別墅

First of all, Congratulation to Part 2!

May I ask if anyone wish to rent out a flat:

We want to find 沙田 第一城,濱景,翠湖,碧濤花園三房 租盤, 6-8個月,家庭好租客, 一家3 + bun bun, stable work 可提供工作證明, 免佣(Agent 免問)

Thank you.

子爵府

zoesychan,
先感激你的回覆, 本來想租, 不過老公現想買3房.
看了好幾個盤, 見到冷氣機位係地下, 想問下你地點安?
另外如果有露台, 業主會點攪好, 令小朋友安全些?
唔好意思, 多多問題.
原帖由 zoesychan 於 10-6-15 17:23 發表
你唔係租樓咩 ...
好多人都會改裝係上面, 特別係房既冷氣
如裝分體, 因管理處唔比d喉裝係出面, 你條喉要入屋,
我就係應window側邊整左假 wall cover 住d喉
果分體主機就放返係window下果冷氣位, 但係因你要預
大吉 ...

別墅

yeah~~Part 2 啦~~ 恭賀恭賀!

To,zoesychan

多謝你的建議啊。我都打算開始train我仔...想請教下,你地當時有無參加D專門train小朋友interview的playgroup呢?

THANKS!

侯爵府

我自己都好唔like有露台, 都係覺得好危險

我見人地都係2隻方法
1. 加高露台個欄
2. 加好似廚房果d門欄 ..

有關冷氣位, 應該好多都裝返係window度, 真係好小會裝係果個"騎呢"冷氣口...

哈哈 ... 你搵3房, 有可能會睇過我地間屋 ...

原帖由 tpmak 於 10-6-16 00:59 發表
zoesychan,
先感激你的回覆, 本來想租, 不過老公現想買3房.
看了好幾個盤, 見到冷氣機位係地下, 想問下你地點安?
另外如果有露台, 業主會點攪好, 令小朋友安全些?
唔好意思, 多多問題.
...

侯爵府

男仔講野會遲d ..
你阿仔而家幾大呀 ?

根據我睇左"談幼稚園" 果邊一段時間, 我個人認為果d interview 班好似都幾"arc"錢 ..

好多都只係話你知果d所謂名牌kg會考d乜, 跟住叫你返屋企自己train小朋友 ... 其實問d乜你上bk 會問到 ...
我去 in 之前都知哂會問乜 ..

我覺得最緊要小朋友唔好怕 "生寶" ..
唔好見到人唔采, "lay"係阿媽後面果d

因為其實interview來來去去都係問果d
我阿女 in 左 st cat / 根德園 / st nicholas / 沙田聖心/ 聖羅撒
都係問黎問去果d,
叫乜名
幾多yr old
邊個同你黎
顏色 / 水果名 / 形狀 / 動物名
眼/耳/口/nose
玩一d 小玩具, eg cut 生果
一d 常識, eg spoon 係 for 食飯, 牙刷 for 刷牙, etc
要有greeting , eg 早晨, 走要 bye, 送野比佢要 thank you, 起身要"泊" chair 果d

有d會特別d, eg 要小朋友唱1首歌; 小朋友in 時媽媽不可坐身邊, 只能坐後面; 要同幾個小朋友一齊坐同一table玩玩具...

真係唔使waste $$ 去報 ...
but 小朋友有時唔肯講野都真係好頭痛 ~

原帖由 stellarlj 於 10-6-16 15:12 發表
yeah~~Part 2 啦~~ 恭賀恭賀!

To,zoesychan

多謝你的建議啊。我都打算開始train我仔...想請教下,你地當時有無參加D專門train小朋友interview的playgroup呢?

THANKS! ...

侯爵府

提多你地一次
議員辦事處有得影學生相
$8 有16張
6月23日 (三) 7:30-9:30晚

如果黎緊9月要報學校記得影多d呀 ..
我舊年都同阿女影左2打 ...

別墅

多謝你的經驗啊!你提到的面試問題,對我好有啟發啊!我會向呢個方向教誠仔。

誠仔而家一歲十一個月啦,但是真是講野唔多,而且有d怕生...頭痛啊...

原帖由 zoesychan 於 10-6-17 00:04 發表
男仔講野會遲d ..
你阿仔而家幾大呀 ?

根據我睇左"談幼稚園" 果邊一段時間, 我個人認為果d interview 班好似都幾"arc"錢 ..

好多都只係話你知果d所謂名牌kg會考d乜, 跟住叫你返屋企自己train小朋友 ... 其實問d乜 ...

別墅

你是怎樣知道的? 我見大堂無貼這樣的通告呢~ ^^

原帖由 zoesychan 於 10-6-17 15:03 發表
提多你地一次
議員辦事處有得影學生相
$8 有16張
6月23日 (三) 7:30-9:30晚

如果黎緊9月要報學校記得影多d呀 ..
我舊年都同阿女影左2打 ...

子爵府

Zoesychan,
我老公鐘意有窗台的單位. 我地好大機會都會租/買該型的單位.
你都有盤, , 好似你有多單位, 真係好!

希望快d做你鄰居, 你有咁多好野, 我真係得益.
原帖由 zoesychan 於 10-6-16 23:51 發表
我自己都好唔like有露台, 都係覺得好危險

我見人地都係2隻方法
1. 加高露台個欄
2. 加好似廚房果d門欄 ..

有關冷氣位, 應該好多都裝返係window度, 真係好小會裝係果個"騎呢"冷氣口...

哈哈 ... 你搵3房, 有可能會 ...

大宅

Wai wai…. ZOE, 你見果個真係呀臭呀, e+嫲嫲接完佢放學就帶佢去小時候上堂 (mon-英文, fri-畫班), 本來4:00先開始, 不過佢成日瞓左就唔願起身, 唔願出街, 呀嫲攪佢唔掂咪早d比佢落去, 等佢食埋飯, 瞓埋然後起身上堂囉, 不過呀臭成日都唔願去, 但一入到學校就鬼死咁開心, 都真係唔明….

侯爵府

唔係呀, 好似有貼呀 ...

因為我地慣左去優質乾洗會洗衫, 行過議員辦事處會8下有乜正野 lor ..

原帖由 bluenana 於 10-6-18 13:05 發表
你是怎樣知道的? 我見大堂無貼這樣的通告呢~ ^^

侯爵府

我地賣左我地個之前634單位, 而家租緊562 ...

哈哈 .. 唔好甘講, 大家交流下姐 ...

原帖由 tpmak 於 10-6-18 13:40 發表
Zoesychan,
我老公鐘意有窗台的單位. 我地好大機會都會租/買該型的單位.
你都有盤, 嘩, 好似你有多單位, 真係好!

希望快d做你鄰居, 你有咁多好野, 我真係得益.
...

侯爵府

你地有無人用開 pampers 呀 ..

榮華有個檔擺左係度好似有平呀 ~~

別墅

原帖由 zoesychan 於 10-6-18 17:10 發表
你地有無人用開 pampers 呀 ..

榮華有個檔擺左係度好似有平呀 ~~

誠仔用緊阿,多謝報料!

侯爵府

乜小時候甘好做埋托兒架 ?
甘樣包埋lunch + 興趣班收幾錢 呀 ?
貴唔貴呀 ?

佢地英文教d乜呀 ?

我都想比阿女學下英文, 人地話市中心jolly english幾好
一個week2堂唯返約$120/堂 .

enopi 就好似近d ...

煩 ~

原帖由 pangchaimami 於 10-6-18 14:09 發表
Wai wai…. ZOE, 你見果個真係呀臭呀, e+嫲嫲接完佢放學就帶佢去小時候上堂 (mon-英文, fri-畫班), 本來4:00先開始, 不過佢成日瞓左就唔願起身, 唔願出街, 呀嫲攪佢唔掂咪早d比佢落去, 等佢食埋飯, 瞓埋然後起身上堂 ...

伯爵府

醒目開學勳章

zoesychan

嘩好犀利呀已過2000
恭喜 ^^
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

民房

恭喜恭喜

大宅

part 2... 勁!
冇左zoe係到都唔掂呀!

唔知小時候週六有冇興趣班, 我亞b返全日, 我又要返工, 暑假已經搵左一間託管但冇節目給佢, 想週六有些活動安排比佢, 有冇提議呀.

首頁
12345...34

尾頁

跳至