跳至

首頁
23456...34

尾頁

別墅

原帖由 bluenana 於 10-7-12 15:30 發表
我7月1日生左囡囡啦~~ 今日剛滿12朝~~

恭喜恭喜!祝BB快高長大啊!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

今朝落街, 去到利嘉閣果度見到封左路 ...
見到佢地斬係紅綠燈位果棵樹 ...
棵樹好似無野架wor
唔知做乜要斬左佢 ...
人地過馬路可以擋太陽架ma ..

無啦啦都唔知斬左為乜 ...

別墅

原帖由 zoesychan 於 10-7-14 13:28 發表
今朝落街, 去到利嘉閣果度見到封左路 ...
見到佢地斬係紅綠燈位果棵樹 ...
棵樹好似無野架wor
唔知做乜要斬左佢 ...
人地過馬路可以擋太陽架ma ..

無啦啦都唔知斬左為乜 ... ...

是啊?斬佐棵樹啊?我平時都有是下面遮太陽...
今晚返去look look 先...

大宅

最近忙到爆燈…. 偷小小時間上來
Bluenana…. 恭喜晒!!!! 兩個小朋友真係好辛苦, 努力啦!
其實我除了工作忙, 亦因為呀妹個第二個bb都係24/6出左世, 不過佢就黑啦, bb早左小小出世, 已經out of planning, 又當bb仲係醫院時, 佢個大仔(2.5歲) 發燒, 佢個新工人又走左佬, 個陪月又扭親腳…. 所以一有時間就要去幫佢手!
大家都講緊n1 or k1, 我個仔升k2啦, 有d tips 比大家, 如果你地打算係番沙田升小學, 我見意最好選番沙田幼稚園 (當然好似zoe咁入左名校就另計啦), 因為d老師同校長比較識得沙田d小學, 會可以幫你選一間啱你個小朋友嘅學校, 就算要叩門, 沙田自己友嘅信都會好d….
第二個: 可以的話入家校會(如有) 可以同d老師&校長friend d, 就算唔為入小學, 都可以了解呀仔係學校嘅情形啦….

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

田園閣係咪河泮呀 ? 如係就有巴士lor,
係利嘉閣門口有 89x,
行返出畫舫果邊就有多d巴士 eg 284/299果d
小巴都有, 不過唔知幾多號

買送 ... 貴架 .. 不過你揍住個小朋友都費事周圍走啦 ..
如果唔係人地話市中心沙田街市會平d

星期1-5, 朝早有架62R, 不過得幾班車架咋
無記錯係 7:00 / 7:30 / 8:00 / 8:30 / 9:00
放工就應該係得kln tong返第1城, 唔記得5點定5:30開始
又係30mins一架 ... 去到好似10點就無

原帖由 dragonball0301 於 10-7-15 10:22 發表
大家好, 我年尾會搬入第一城, 多多指教. 我有問題想請教各位 :

1)第一城有咩巴士/小巴會經田園閣呢? 因為亞仔會起榮讀n1. 

2)第一城街巿買餸貴唔貴呢? 聽人講唔係咁多野買, 真唔真? 我住大圍, 聽聞大圍街巿係沙田區最齊最 ...

侯爵府

臭臭媽 ..
真係辛苦哂你啦e媽 ...
邊係名校姐 .....
我地而家唸緊好唔好搬出去就係為左阿女考小一 ...
但c6就勁 like 沙田, 都唔知點好 ...

原帖由 pangchaimami 於 10-7-14 17:37 發表
最近忙到爆燈…. 偷小小時間上來
Bluenana…. 恭喜晒!!!! 兩個小朋友真係好辛苦, 努力啦!
其實我除了工作忙, 亦因為呀妹個第二個bb都係24/6出左世, 不過佢就黑啦, bb早左小小出世, 已經out of planning, 又當bb仲係 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

大宅

8.
原帖由 zoesychan 於 10-7-15 15:04 發表
田園閣係咪河泮呀 ? 如係就有巴士lor,
係利嘉閣門口有 89x,
行返出畫舫果邊就有多d巴士 eg 284/299果d
小巴都有, 不過唔知幾多號

買送 ... 貴架 .. 不過你揍住個小朋友都費事周圍走啦 ..
如果唔係人地話市中心沙 ...

買送…. 貴呀, 我呀媽 (我生完, 佢過來幫我) & 99 都話貴架, e+ 99仲話好多close左, 可能因為遲d有Park's super store, 所以迫佢地close呀!

大宅

原帖由 zoesychan 於 10-7-15 15:07 發表
臭臭媽 ..
真係辛苦哂你啦e媽 ...
邊係名校姐 .....
我地而家唸緊好唔好搬出去就係為左阿女考小一 ...
但c6就勁 like 沙田, 都唔知點好 ...

E+ 個個都問我地幾時搬, 因為呀仔係出面讀梗, 個個都以為我地會搬出去來報九龍塘d 小學, 不過我地一開始已經打算係沙田讀架啦, 我地91網d學校都好好呀!

侯爵府

我地唔係target九龍塘d小學
我地想搵間津貼一條龍... 唔想到中學再煩 ..
但係出面租/買都勁貴 ..
同埋d新樓超唔實用 ...

另想多口問下你
我有個fd你呀仔waiting收左佢k1 pm
知唔知寫信有無望轉到am ?
唔該哂先

原帖由 pangchaimami 於 10-7-15 16:30 發表

E+ 個個都問我地幾時搬, 因為呀仔係出面讀梗, 個個都以為我地會搬出去來報九龍塘d 小學, 不過我地一開始已經打算係沙田讀架啦, 我地91網d學校都好好呀! ...

大宅

bluenana,

恭喜哂 ...女女出世幾多磅呀?
我早你10日生左個囝囝呀,出世8磅4........

原帖由 bluenana 於 10-7-12 15:30 發表
我7月1日生左囡囡啦~~ 今日剛滿12朝~~

大宅

PART 2 恭喜 恭喜~~~~~

侯爵府

恭喜你呀, 勁 ~ 出世8磅4 ...

原帖由 ^.^morris 於 10-7-15 22:55 發表
bluenana,

恭喜哂 ...女女出世幾多磅呀?
我早你10日生左個囝囝呀,出世8磅4........

禁止訪問

大宅

多謝.....

原帖由 zoesychan 於 10-7-16 12:39 發表
恭喜你呀, 勁 ~ 出世8磅4 ...

侯爵府

89X 係麗豪酒店落左行入去lor

原帖由 dragonball0301 於 10-7-16 12:50 發表

zoesychan, 唔該晒. 係呀, 田園閣起河畔隔離....89x可以起邊到落最近呢?

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

侯爵府

今日去左書展 ... 大出血 ...
10點幾行到5點幾, 倦到爆炸 ~~~

別墅

Hi all!!

我地一家黎緊9月頭會搬去欣廷呀! 想join你地一齊傾呀. ^^

之前我都睇過一城d樓,睇562果d,不過諗唔到kitchen門口個位點用,好奇怪,睇唔0岩跟住就租左欣廷喇! 仲有呀,我地一家未住過沙田架,所以好緊張呀! 希望好快會住慣啦!

我囡囡0岩0岩1歲,就快要報PN班喇,我囡囡好怕差,慢熱,所以唔知面試會點呢~ 嘻嘻~~

另外見到你地話遲d開parkn store,請問係邊個位置呀? 另外, 愉翠果邊係咪無街市or超市架?

首頁
23456...34

尾頁

跳至