跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 hidecatcat 於 2010-7-8 15:46 發表
我果個乜都食
但比較鐘意食蔬菜類

你試下切到d野可以用手拎黎食
我通常切果果係切片/條狀
教佢拎入口咬
如想軟點..可以蒸熟南瓜/蕃薯等等切條給他吃

佢而家識得用匙畢湯飲(鐘意食湯飯)

我無比bb一般的餐單比佢食
...

你BB好叻呀!如果我女肯食咁多嘢,我咩都會整俾佢食...

我囡囡D便便又係好差,又大又實... 次次疴親都好可憐!

大宅

呀係...有一樣想分享的
我老豆見阿b唔痾屎兩日的話
會滴少少甘油(細路唔痾屎用來暢便果d)響肛門口(無插入去...只係由得d藥水滲入)

0甘佢有便意...就會痾

如是這訓練左兩星期
阿b知道滴甘油會痛同埋要痾屎
於是而家唔駛滴都可以兜到佢痾了

佢而家自己想痾屎..會大聲叫:屎!
痾完佢會話:臭

(我都係第一次聽佢有意識地講野!)

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 hidecatcat 於 2010-7-10 21:09 發表
呀係...有一樣想分享的
我老豆見阿b唔痾屎兩日的話
會滴少少甘油(細路唔痾屎用來暢便果d)響肛門口(無插入去...只係由得d藥水滲入)

0甘佢有便意...就會痾

如是這訓練左兩星期
阿b知道滴甘油會痛同埋要痾屎
於是而家 ...

嘩!你bb咁叻!我囡囡有咩事,淨係識叫:媽媽!

大宅

最近識講:魚

我會訓練眼耳口鼻手腳..等等叫他指部位說名稱
但教了一個月
只會說:臍,鼻...........其他的就不會了..最多會指出來!

大宅

我個仔都係咁呀~~食咩都係食幾淡就用手拎番哂出黎~~~捉住佢隻手果陣就係咁吐~~唉~~~咩方法都試過哂~~淨係肯飲奶~~一次食8安~有時就9安~~一日5餐~~~兩日一罐奶粉呀 ~~問健康院d姑娘~咁樣有冇問題~~佢又話問題不大~~因為我亞仔都算重~~有d睇頭~~但就要每日再比佢試~~但就唔好迫佢囉~~~所以每日我地開飯果陣就會比d佢食囉~~

別墅

我個女上星期都係, 整整一星期都係咁,餵乜野都通通吐出來,連最愛的通粉都唔食,日日就係飲5次奶,不過今個星期就正常番晒,3奶2飯。佢真係因為出犬齒牙肉腫痛唔想食野呀。我試過幾次,早幾個月出大牙時又係咁,而家出晒16隻牙仔又好好多了。我見佢唔食野個陣都好擔心架,不過見佢鐘意飲奶, 有野到肚就由得佢啦, 迫仍食反而嚇怕左佢,試過一抱佢上HIGHCHAIR就發顛要喊住走,當時真係令我好擔心。
大家唔洗擔心,呢個階段好就會過架啦!唔食飯開D米糊試下啦,最緊要無粒粒,滑滑地唔會硬親D牙肉。

大宅

陪月勳章

請問你小朋友幾大呀?

最近, 我試過硬起心腸, 佢唔食飯就餓佢, 等下一餐再俾飯佢食, 但佢唔會因為上餐食得小甚至無食而下餐食返好多, 只是食多兩啖咋; 計落好似食小咗呀!!
其實我都好矛盾, 唔知繼續餓佢好或是唔食就餵奶好!

點解你地可以俾到五餐奶咁多, 我 BB胃口好細, 隔4小時食唔落的, 所以4-5小時一餐(6安)

原帖由 mimi222 於 10-8-27 10:48 發表
我個女上星期都係, 整整一星期都係咁,餵乜野都通通吐出來,連最愛的通粉都唔食,日日就係飲5次奶,不過今個星期就正常番晒,3奶2飯。佢真係因為出犬齒牙肉腫痛唔想食野呀。我試過幾次,早幾個月出大牙時又係咁,而家出晒16隻牙仔 ...

洋房

我個囡都唔多喜歡食粥, 佢又係一直都有食米糊的, 咁我咪用南瓜煲粥, 之後開米糊時加一匙粥咁每餐加多些, 仲可以加BABY FOOD, 咁佢就會食, 不過有陣時加得太多粥佢都係會吐出嚟.

洋房

便便太實太大, 可以比火龍果佢食, 約八分一或四分一, 會好好多, 或者再比埋益力多佢飲. 我個囡每日都可以去便便的.

別墅

我囡囡2月尾出世架,我都試過唔俾佢食, 希望佢下餐食多D, 但原來佢唔識餓既, 食又得唔食又得。佢仲係好細粒, 由細到大都係奀芝芝.不過我成日提自己, 由得佢啦, 唔會餓死既, 佢想唔想食都唔可以夾硬黎,咁樣諗我自己無咁大壓力羅。

原帖由 DAUDAUCAT 於 10-9-2 20:46 發表
請問你小朋友幾大呀?

最近, 我試過硬起心腸, 佢唔食飯就餓佢, 等下一餐再俾飯佢食, 但佢唔會因為上餐食得小甚至無食而下餐食返好多, 只是食多兩啖咋; 計落好似食小咗呀!!
其實我都好矛盾, 唔知繼續餓佢好或是唔食就 ...

首頁

尾頁

跳至