自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

租樓住,個冷氣唔涼,業主唔肯換,因為好怕熱,一定要用冷氣,但業主話check左無事,但架冷氣一D都唔涼,甘你地會唔會自己俾錢(買架最cheap)的換左佢呢?

子爵府

唔凍可能唔夠雪種,加下需種試下先.
原帖由 hialice 於 10-6-18 19:06 發表
租樓住,個冷氣唔涼,業主唔肯換,因為好怕熱,一定要用冷氣,但業主話check左無事,但架冷氣一D都唔涼,甘你地會唔會自己俾錢(買架最cheap)的換左佢呢? ...

侯爵府

我舊年試過同你個情況一樣,初初業主都唔肯,我真頭話我自己比錢換過,但我搬走後要拆返走,佢話唔得拆走要留低
結果,我地嬲起上來,C6同佢講,咁等你整返部冷氣,我地先交租啦
唔使兩日。業主即刻買過部新的

伯爵府

e 個係最好的方法

原帖由 sandwich 於 10-6-18 19:21 發表
我舊年試過同你個情況一樣,初初業主都唔肯,我真頭話我自己比錢換過,但我搬走後要拆返走,佢話唔得拆走要留低
結果,我地嬲起上來,C6同佢講,咁等你整返部冷氣,我地先交租啦
唔使兩日。業主即刻買過部新的 ...

子爵府

好媽媽勳章

我依家都係咁~上次佢換左新~但係大陸野唔夠半年又死左~依家唔肯換~同樓主一樣佢一定要留返比佢~都唔知點好

大宅

haha...年年一到天熱,做租客就會遇上呢d問題。我舊年都係咁,但業主都係唔肯換冷氣,只肯洗冷氣。

子爵府

so easy.. 佢唔整... 唔交租 .

9.5/10 次都 work ...

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可以買新既,,舊既就留係間屋到,到要搬既時侯裝番步舊既上去咪得羅

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 hialice 於 10-6-18 19:06 發表
租樓住,個冷氣唔涼,業主唔肯換,因為好怕熱,一定要用冷氣,但業主話check左無事,但架冷氣一D都唔涼,甘你地會唔會自己俾錢(買架最cheap)的換左佢呢? ...

睇下你會住幾耐啦. 如果住得耐(兩年或以上), 自己換咗佢囉, 唔係呢個夏天點捱呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 iluvmeeself 於 10-6-18 12:58 發表

如果我租客係咁,我即刻叫佢走.....

橫掂佢地交緊既租比市價低1x-20%...

大宅

如果租約寫包泠氣,緊係業主包.....我媽三間香港樓,三間葵芳套房收租,所有泠氣有事都係包租婆包,有時好來好去,如果係好租客咪換過部千幾蚊,一陣玩野唔交租重煩...叫人走都要一個月通知,一陣重要比地產佣再放租,都無理由要租客買部新比自己既!個業主衰到貼地既,唔換咪話唔租走人,咁既屋都唔恨住
原帖由 iluvmeeself 於 10-6-18 20:58 發表

大宅

我之前個業主都係咁唔肯換,之後我自己買個新嘅裝上去,講明搬走時會攞走,之後舊個部問佢要唔要,如果佢要返叫佢自己搵人上嚟攞走,另租約註明沒有包冷氣,唔係搬走時自己唔底。

男爵府

其實我未開始入住, 不過上次試時覺得架冷氣唔凍, 業主又話搵人CHECK左無事... 我地都打算住兩年, 依家都可能係自己買架cheap的冷氣, 只要用到兩年都ok, 搬走時都唔會搬, 留番俾佢~ 我地每年都開半年冷氣, 無冷氣的生活真係頂唔住~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 hialice 於 10-6-19 13:18 發表
其實我未開始入住, 不過上次試時覺得架冷氣唔凍, 業主又話搵人CHECK左無事... 我地都打算住兩年, 依家都可能係自己買架cheap的冷氣, 只要用到兩年都ok, 搬走時都唔會搬, 留番俾佢~ 我地每年都開半年冷氣, 無冷氣的生 ...

租樓包冷氣,張租約寫明麻!
請個業主黎試下個冷氣開幾耐才到20度!mouth:

未住入去就咁易就範?跟住黎間屋有咩點算?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同個業主又幾好喎,我己出$$換左2部冷氣,佢都好均真,話我搬時拎走佢,比塊玻璃貼番就ok.
我不知不覺都住左4年lu,我自己比$$裝修廚房,整左書房同衣櫃.
佢又好好喎,見我出左$$整野,佢今年無加我租.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 我愛Corina 於 10-6-18 21:23 發表

如果我租客係咁,我即刻叫佢走.....

橫掂佢地交緊既租比市價低1x-20%...

HAHA,ME TOO.

公爵府

如果租約寫明包冷氣, 咁就業主負責,既然未正式租,點解唔搵過另一間 ? 

水晶宮

其實業主 & 租客各出一半, 我覺得比較 fair.

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至