少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

只係2歲半人仔, 有時太自主, 唔願意聽從指令. 鐘意上既playgroup對住鐘意既老師會很投入很主動答問題, 唔鐘意既人或冇興趣既遊戲班, 真係一副睬你都傻既態度, 唔願意跟大隊唱歌做動作, 威迫利誘都唔就範, 音樂響起就話"QQ唔鐘意唱ABC", "QQ乜都唔唱". 見到外人唔願意叫人(細個唔係咁), 有時好勉強只做動作say hi say bye, 調轉頭會識同你講"QQ冇禮貌", 即係佢知你要求不過唔肯做. 其實喺父母面前佢係受教, 玩公仔role play都識得基本禮貌, 但一對住外人就唔一樣, 係未同怕羞有關呢? 因為佢曾經講過"QQ唔嗌人因為QQ怕羞", 不過我見佢唔似怕羞. 請問點先可以訓練佢喺外人面前服從同完成指令? 好怕佢越大越有性格唔聽老師話...

水晶宮

原帖由 qqbabe 於 10-6-19 17:56 發表
只係2歲半人仔, 有時太自主, 唔願意聽從指令. 鐘意上既playgroup對住鐘意既老師會很投入很主動答問題, 唔鐘意既人或冇興趣既遊戲班, 真係一副睬你都傻既態度, 唔願意跟大隊唱歌做動作, 威迫利誘都唔就範, 音樂響起就 ...

當小朋友正或返 k1 時,
有正常的學校生活,
要守規律, 小朋友自然知道係咩服從指令.
暫時黎講, 唔洗太擔心.
只需要在日常生活中多加提點,
以身作則, 小朋友做對你就加許,
佢自然會有所體悟.

大宅

原帖由 birdbird 於 10-6-20 17:58 發表

當小朋友正或返 k1 時,
有正常的學校生活,
要守規律, 小朋友自然知道係咩服從指令.
暫時黎講, 唔洗太擔心.
只需要在日常生活中多加提點,
以身作則, 小朋友做對你就加許,
佢自然會有所體悟. ...

謝謝你的意見! 我明白playgroup性質和老師要求都比較寬鬆, 始終唔係正式幼稚園, 希望佢9月番n1會有改善, 會喜歡學校生活.

首頁

尾頁

跳至