跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 縉媽 於 10-7-21 09:35 發表
你近況如何! 好耐無見你入嚟了

係呀, 見到好靜, 所以少咗入來, 同埋最近多咗去玩 Fxxxbook 入面的 games 呀 !
今個暑假, 放工後同 2 位公主去史xx學游水, 2 個都好開心, 家姐係好渴望去游個隻, 妹妹就話個老師惡, 要求調組, 唔係就唔學, 死啦, 真係好担心妹妹上小一時, 比老師話 2 句就唔肯番學, 到時有排搞, 妹妹非常有個性, 好自我, 呢樣係我最頭痛的問題. 希望到時自己可以用平常心去應付啦 ! 加埋家姐來年要呈分, 唔知自己的 EQ 可否應付到 !!!!!

大宅

我同你一樣, 少搭訕, 見完家長即閃, 趕住返工
原帖由 縉媽 於 10-7-21 09:37 發表
我都唔係一個好合群的mami. 見到亞仔課室內其他亞太有交流, 我好少答咀.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 縉媽 於 21/7/2010 09:43 發表
係你mami 定係有姐姐take care 佢呢? 交通太遠小朋友便會好辛苦ge. 其次我才會諗校區lor.

係我自己take care佢啊!!!!其實我住果到係元朗同埋上水中間黎架!!!不過大埔又真係好遠啊*吾係太方便~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 mj 於 10-7-20 08:36 發表
各位

嘩, 你的真好, d小朋友可以同學校, 真係大把嘢可以講, 可以傾, 我就真係唔係好識學校d亞媽, 你哋都係上班族, 點樣可以識學校d媽咪呢????

...

平日返工就難D, 但始終都有好多活動或者星期六日接返學放學可以傾下計的嘛, 要自己爭取機會時間囉^ ^

伯爵府

原帖由 HealthYan 於 10-7-21 11:53 發表

係呀, 見到好靜, 所以少咗入來, 同埋最近多咗去玩 Fxxxbook 入面的 games 呀 !
今個暑假, 放工後同 2 位公主去史xx學游水, 2 個都好開心, 家姐係好渴望去游個隻, 妹妹就話個老師惡, 要求調組, 唔係就唔 ...

在個池初開時, 我果兩個都有join 過史xx, 我兩個都話阿sir 幾好, 都唔係出面講得咁差. 其實妹妹話老師惡, 會唔會係老師有要求, 想佢學好d手勢? 在我大人立場, 咁樣總好過俾佢地浸水hea 時間好囉

大宅

原帖由 VENUSSUM 於 10-7-27 10:19 發表

在個池初開時, 我果兩個都有join 過史xx, 我兩個都話阿sir 幾好, 都唔係出面講得咁差. 其實妹妹話老師惡, 會唔會係老師有要求, 想佢學好d手勢? 在我大人立場, 咁樣總好過俾佢地浸水hea 時間好囉http://forum.baby- ...

我都應同你所講, 唔似出面講到咁負面, 只可以當係一個參考資料, 其實自己一定要去睇吓. 妹妹性格係咁呀 ! 佢做唔到的事, 佢就會找個理由, 所以我好清楚, 唔一定係老師的問題. 佢昨日又話唔想游, 唔識閉氣潛水, 後來有個哥哥走來同佢傾計, 好有心機咁試吓引佢落水, 雖然哥哥都係失敗咗, 但我感覺佢地 ok 喎 ! 我用了 15分鐘時間, 再加埋鼓勵, 佢終於都在眼濕濕的情況下下水, 佢唔比我坐池邊, 要我上去家長席睇佢, 都最後佢竟然可以做到, 走時還大大聲話 "媽咪, 我得咗啦, 我要堂堂都要游水", 真係比佢激 C. 啊妹真係難服待過家姐 !

你 2 個小朋友現在沒有學啦 ????

伯爵府

原帖由 HealthYan 於 10-7-27 10:54 發表

我都應同你所講, 唔似出面講到咁負面, 只可以當係一個參考資料, 其實自己一定要去睇吓. 妹妹性格係咁呀 ! 佢做唔到的事, 佢就會找個理由, 所以我好清楚, 唔一定係老師的問題. 佢昨日又話唔想游, 唔識閉氣潛水, ...

佢終於成功閉氣潛水, 真係好, 開到個頭就易好多, 起碼唔使次次去上堂都要講大道理
我果時參加係因為果池新開, 佢地學校就會開始游泳課, 咁我想佢地早d熟習更衣室入面d環境 (我仔果時只係一年級, 我又無可能次次請假去做義工家長去幫手), 與其靠人幫, 不如等佢地自己早d知道要點做啦! 而且我又可以去睇下個新池入面有d咩.
-- 結果, 游泳課落堂個情況係好混亂(後期聽d家長講), 有d唔識較水, 有d連毛巾都唔帶, 我都興幸有去上過堂, 知道要點做.

現在沒有再join了, 因為家姐游泳隊, 游得密過上堂, 至於細佬, 等佢大d就好似家姐咁啦, 因為學費唔平, 子彈有限呢!

大宅

點解你會上來大埔媽咪會呢?唔係去元朗OR 上水多4D野0岩你咩? OR ...你係度仲肥埋D以前D 朋友?

原帖由 yuki_li 於 10-7-27 00:29 發表

係我自己take care佢啊!!!!其實我住果到係元朗同埋上水中間黎架!!!不過大埔又真係好遠啊*吾係太方便~

大宅

原帖由 VENUSSUM 於 10-7-27 11:37 發表

佢終於成功閉氣潛水, 真係好, 開到個頭就易好多, 起碼唔使次次去上堂都要講大道理
我果時參加係因為果池新開, 佢地學校就會開始游泳課, 咁我想佢地早d熟習更 ...

家姐叻叻呀 ! 家姐以前在那裏學游水呀 ?
我都係子彈有限, 家姐巳經叫咗我 2 年, 上年就 3 送一, 我都係覺太貴, 所以無 join, 今年咁啱6月時見做 promo, 咪比佢地 join summer course 玩下囉, 妺妹第一次評估唔達標, 送番一堂補堂比佢, 都幾好喎 ! 我唔係要佢地在暑假要學識游水, 指在比佢地消暑, 哈哈 !

伯爵府

原帖由 HealthYan 於 10-7-27 16:51 發表

家姐叻叻呀 ! 家姐以前在那裏學游水呀 ?
我都係子彈有限, 家姐巳經叫咗我 2 年, 上年就 3 送一, 我都係覺太貴, 所以無 join, 今年咁啱6月時見做 promo, 咪比佢地 join summer course 玩下囉, 妺妹第一次評估唔達 ...

之前是跟私人教練學的, 佢其實在升四年班時才去學, 因為之前濕疹嚴重, 怕游泳池水會更差, 才拖到好大個至學, 但大個學都有好處, 就是領悟好d, 教練講的快上心, 間接地也省錢
我都見今年的summer course 幾抵呀, 其實叻唔叻都唔緊要, 學識游水最重要的都係基本求生嘛, 行出唔怕水呢一步, 遲d就游到唔想停呢 ^ ^

大宅

原帖由 VENUSSUM 於 10-7-27 17:11 發表

之前是跟私人教練學的, 佢其實在升四年班時才去學, 因為之前濕疹嚴重, 怕游泳池水會更差, 才拖到好大個至學, 但大個學都有好處, 就是領悟好d, 教練講的快上心, 間接地也省錢http://forum.baby-kingdom.com/images/s ...

家姐學了 前後 2 年, 就巳經可以 join 校隊, 真係好叻呀 ! 其實當初奶奶話妹妹咁細過, 唔駛咁快學游水, 只叫我比家姐學, 但我覺妺妹今年升小一, 不如就在這個假期, 比佢去面對一些困難, 面對多些人, 好過佢浪費個暑假, 所以 今年我 2 個 小朋友只是參加了游水, 其他 mug 都無 join 啦. 係呀, 其實有些大些學, 領悟力高些,反而可以更快學識. 不過始終都要睇個小朋友的資質.

伯爵府

原帖由 HealthYan 於 10-7-28 10:50 發表

家姐學了 前後 2 年, 就巳經可以 join 校隊, 真係好叻呀 ! 其實當初奶奶話妹妹咁細過, 唔駛咁快學游水, 只叫我比家姐學, 但我覺妺妹今年升小一, 不如就在這個假期, 比佢去面對一些困難, 面對多些人, 好過佢浪費個 ...

佢只係陪操水, 比賽唔到佢去果批咁囉 但我本身目的都係想佢keep 住多d運動, 冬天又可以游, 加上唔使我帶出帶入又要等, 佢放學自己攪掂晒, 呢樣我已經覺得好好~
其實小朋友多d運動點都唔係壞事, 總好過在家打機玩電腦, 返學就話無辦法無時間, 暑期真係要多d戶外活動 ^o^

大宅

MonAnson,

你可唔可以簡介吓你個浮羅交怡之旅. 我想問吓有mug 玩 (聽得多但唔知係邊&mug 地方). 几多$, 行程點ga! 几多天呀? 我e個問題少婦短期都唔會去, 但見到d相又好美, 好想知多d! thanks.

p.s. 睇完電視後好想同老公下一站去沖繩!

大宅

縉媽:
我今次係去5天浮羅交怡(直航) 暑假先有直航$5xxx/大人, 小朋友4xxxx
如果經singapore or 吉隆坡會平d 3xxx 已可
浮羅交怡同去峇里島差不多, 都係陽光與海灘
[email=http://www.egltours.com/egltours ... code=MLUC05&type=T]http://www.egltours.com/egltours/BrowseDetail.do?code=MLUC05&type=T[/email]

沖繩我都想去呀, 原本公司今年旅行其中一個選擇係沖繩, 最後.....連公司旅行都沒有了

原帖由 縉媽 於 10-7-29 09:33 發表
MonAnson,

你可唔可以簡介吓你個浮羅交怡之旅. 我想問吓有mug 玩 (聽得多但唔知係邊&mug 地方). 几多$, 行程點ga! 几多天呀? 我e個問題少婦短期都唔會去, 但見到d相又好美, 好想知多d! thanks.

p.s. 睇完電視後好 ...

大宅

咁慘個旅行由有變無! 何解!
原帖由 MonAnson 於 10-7-29 17:12 發表
縉媽:
我今次係去5天浮羅交怡(直航) 暑假先有直航$5xxx/大人, 小朋友4xxxx
如果經singapore or 吉隆坡會平d 3xxx 已可
浮羅交怡同去峇里島差不多, 都係陽光與海灘
http://www.egltours.com/egltours/BrowseDetail.do ...

大宅

(1) 因為老闆太忙
(2) 費事向總公司申請
(3) 沖繩都你第3選擇, 老闆第一選擇係去九洲(仲要有一日1返九洲分司,), 我地唔想旅行仲要返公司, 意見分歧下, 最後cancelled
原帖由 縉媽 於 10-7-30 14:04 發表
咁慘個旅行由有變無! 何解!

首頁

尾頁

跳至