論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

最低工資條例草案工作,條例將於下月14日提交立法會三讀,多名議員已準備提出多項修訂。有外傭團體計劃待立法會通過條例,便會展開司法覆核籌備工作,以抗議外傭未有受最低工資保障。
係個日叫晒d外傭僱主係會門外表示反對 等佢地直接聽到我地ga聲音 我唔返工都會去 搵少1 日錢 去爭取我地ga福利同保障
起來 起來 起來 起來 當天我地一起走上街 起來 起來 起來 起來 場場場面偉大 個個各有苦訴 法理人人叫歪
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 味兒 於 10-6-24 02:04 發表
最低工資條例草案工作,條例將於下月14日提交立法會三讀,多名議員已準備提出多項修訂。有外傭團體計劃待立法會通過條例,便會展開司法覆核籌備工作,以抗議外傭未有受最低工資保障。
係個日叫晒d外傭僱主係會門外表示反對 ...

大宅

可不可以掙取埋 中央REF LETTER制度, & BAD LIST 唉! D REF LETTER同電話成日都係AGENCY扮既!

大宅

几點丫? 半晏得唔得? 找埋議員?

其實除左葉劉外, 還有那個議員是企在我們僱主這邊?

大宅

其實只要我地很企出黎 提出我地訴求 寫晒係封信到 同埋可以手持標語 亦唔需要搵d 19議員 係會門口提出反對聲音 我唔信佢地聽唔到 我會查下佢地幾點開會 之後再同大家講
原帖由 monster_zoo 於 10-6-24 09:54 發表
几點丫? 半晏得唔得? 找埋議員?

其實除左葉劉外, 還有那個議員是企在我們僱主這邊?
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

男爵府

十卜!!!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 味兒 於 10-6-24 11:48 發表
其實只要我地很企出黎 提出我地訴求 寫晒係封信到 同埋可以手持標語 亦唔需要搵d 19議員 係會門口提出反對聲音 我唔信佢地聽唔到 我會查下佢地幾點開會 之後再同大家講
...

留意 :
- 集會人數有限定, 如果超過一定人數要由團體向警方申請, 否則變成非法集會
- 到時現場有外傭工會, 如果幾十個僱主貿然拉banner去集會 (我唔係潑冷水, 你睇下之前義工隊吹雞遊行, 最叻嗰次, 係好似五.六十人, 通常係十人左右出黎, 包括義工隊核心成員), 你有冇擔心大家嘅對立立場, 會造成衝突? 你有信心參與者會控制自己的情緒或言論嗎?

僱主人數唔夠, 就只會湮沒於人強馬壯的工會, 及一片旗海中!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ellawyc 於 10-6-24 13:36 發表

.....

僱主人數唔夠, 就只會湮沒於人強馬壯的工會, 及一片旗海中!

哩個係令人心淡的原因.

複式洋房

我一定會去!
HoiYau

男爵府

我想來, 但下午有事要走, 其實我已沒有用小菲小印, 同佢地D公主皇后已絕緣, 不過我想盡一點力.

香港就離比佢地玩到沈沒.

伯爵府

我確好想親身支持, 但呢d日子又要顧及我地動彈不得既0個份工作, 唉.........無奈, 如果係星期六日我就一定寧放棄自己既假期都要出來, 今次只能精神上支持大家.

複式洋房

既然係平日, 點解外傭咁得閒去? 不用做嗎? 是否全部過期居留?

我們約埋一齊帶太陽cap帽, 前面有大大塊cap可以拉底蓋晒成塊臉那些, 那就不用怕別人點相.

找頂羊咩帽, 帶著口罩打著鼓, 揾人查黑臉扮外傭用繩在前面拉著羊.....口號.....

# 咪當外傭僱主係羊鼓, 政府別讓外傭牽我走

首頁

尾頁

跳至