論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我屋企個SIR已經得十個鐘頭係屋企, 都有野COMPLAIN個工人姐姐!!

1.話工人姐姐煲果D湯唔係老火湯..話人地偷懶, 只係煲得三個鐘...@@X@@ 嬲到我標煙...三個鐘都唔係老火湯, 點先係老火湯丫. 佢話要煲十幾個鐘, 用慢火吊喎...我真係想吊佢丫...我梗係知道姐姐煲湯既火路係有D唔岩, 但...有時真係手勢問題,佢地參透唔到我地廣東人既火候..唔夠味咪話唔夠咪羅, 駛唔駛咁講野丫!!!

2.話佢寵個仔, 佢要咩乜就比乜, 但求佢唔嘈.. 教仔教女係做亞爸亞媽 既責任, 工人就係工人, $3580唔包教仔架, 大叔!!

3. 投訴佢煲水唔睇火--OK, 咁都比你捉到,我無說話講,我會話佢..

4. 話姐姐求其帶佢隻狗上天棚放大小就算...我叫既, 因為我屋企要行好多層樓梯. 其實人地已經帶隻早午晚帶三次上天台, 星期六又清潔天台.仲想點丫!!

佢自己平時就唔會同個工人講野, 成日係我面前告狀..真係好煩丫...佢成日怪我無同上一個工人續約, 話我無比機會佢...又話佢好鍚亞仔同佢隻狗..又識煮食.依家呢個又點點點....(仲衰過D八婆)

工人係我揀既, 宜家比人彈三彈四, 真係好火滾!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 rean_chau 於 10-6-24 17:59 發表
我屋企個SIR已經得十個鐘頭係屋企, 都有野COMPLAIN個工人姐姐!!

1.話工人姐姐煲果D湯唔係老火湯..話人地偷懶, 只係煲得三個鐘...@@X@@ 嬲到我標煙...三個鐘都唔係老火湯, 點先係老火湯丫. 佢話要煲十幾個鐘, 用慢火 ...

我老公都唔會理工人既野.應該係話全家都係,得我做負責個位,有咩想講就會話我聽由我同工人講,咁樣都有好處既,唔駛一人一套,通常發生有意見時我都會睇下係咪我叫工人咁做,如係既我會話比佢地聽點解?如唔係既我會同工人講.
有時有D野工人有要求但我唔想答應,我就會推落我老公度.我老公睇落好"林",但工人都驚驚地佢,因為佢唔係好同工人溝通.

做阿MUM通常都辛苦過做阿Sir架,男人最滿意就係屋企野唔好煩到佢.

子爵府

原帖由 rean_chau 於 10-6-24 17:59 發表

1.話工人姐姐煲果D湯唔係老火湯..話人地偷懶, 只係煲得三個鐘...@@X@@ 嬲到我標煙...三個鐘都唔係老火湯, 點先係老火湯丫. 佢話要煲十幾個鐘, 用慢火 ...

不好意思這樣說,你家亞SIR真很八婆.

複式洋房

算啦!人夾人!無論如何都唔應該俾其他人影響你兩夫婦的感情。

大宅

搵日趁工人唔係屋企,發你家"大爺"一次爛渣喇,D男人係咁衰架喇,平時就乜都唔理,有問題就搵你投訴,等你處理.
狠狠地發一次脾氣,叫佢唔鐘意就自己教工人,或者自己揀果個.

水晶宮

你老公真係幾無了,為左工人成日哦哦哦,好影嚮感情架麻…有咩理由為左個工人講咁多野………

別墅

我老公都唔會理工人既野, 只要take care好仔仔(唔係寵), 咁就OK.

男爵府

煲3個鐘算係咁啦
煲十幾個鐘, 唔使煤氣架.....
人地唔使瞓咩, sir!

公爵府

咪就係羅!!!佢話佢亞麻係咁煲湯喎..

算啦, 要挑剔實會有野挑到出來...

會再同亞SIR傾下工人問題, 自己無老人家幫手,經濟又唔許可我做STAY HOME MAMA, 對工人只可以選擇信任.而且呢個姐姐暫時無野要我勞氣..就算無九十分,都有八十分...OK啦!!
原帖由 chaklongma 於 10-6-24 22:29 發表
煲3個鐘算係咁啦
煲十幾個鐘, 唔使煤氣架.....
人地唔使瞓咩, sir!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

我家阿SIR係"唔理事長"
總之我兩公婆有飯食, 有衫著
阿仔乾乾淨淨, 照顧好佢就足夠
佢唔會多事實

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 rean_chau 於 10-6-24 23:30 發表
咪就係羅!!!佢話佢亞麻係咁煲湯喎..

算啦, 要挑剔實會有野挑到出來...

會再同亞SIR傾下工人問題, 自己無老人家幫手,經濟又唔許可我做STAY HOME MAMA, 對工人只可以選擇信任.而且呢個姐姐暫時無野要我勞氣..就算無 ...

工人有您呢個阿mum都唔錯呀,您會去睇件事,唔會一味幫晒個老公先.

男爵府

我家亞sir吾多開聲,如一開聲話工人有mug要改 (好斯文果隻),個工人一定記得;所以如c6同我complain工人,我會話:你講oY,你有力好多!不過呻工人野我佔99%,c6 just 1%,佢都算“吾理事長"

男爵府

吓,好少男人會理D咁的野,我老公都係會叫佢做野,但好少會講呢樣講果樣架噃

大宅

好媽媽勳章

SAME SAME
我同佢講工人D野仲厭我煩添
原帖由 ellawyc 於 10-6-25 00:52 發表
我家阿SIR係"唔理事長"
總之我兩公婆有飯食, 有衫著
阿仔乾乾淨淨, 照顧好佢就足夠
佢唔會多事實

禁止訪問

洋房

本人屋企阿sir 屬"全理事長"樣樣都理, 他佔99%, 我佔1%, 他要個工人好似superwoman 甘, 樣樣100分, 但他都唔諗下我屋企要take care 1 個 2.5 aged and 1 個 6mths bb and 2 adult, 2 dogs (2 times go for walk in a day), clearing and cooking. 他成日覺得工人有24 hrs 無理由做唔晒或做得唔好, 所以我好明白樓主你的感受, 但其實工人已經對小朋友及cooking都ok. 都唔明成日都有甘多埋怨

珍珠宮

原帖由 hc1018 於 10-6-25 11:27 發表
吓,好少男人會理D咁的野,我老公都係會叫佢做野,但好少會講呢樣講果樣架噃

agree~ 男人好少咁~ 真係咁, 比女人仲恐怖~

男爵府

我個位阿sir 對工人超好:
1.從無對工人粗聲粗氣講野,佢對工人講野係最溫柔,對我同阿仔都唔會
2.佢自己買外賣,一定買埋俾工人,仲要係我地食咩佢食咩,佢一定唔會買平野俾工人食
3.我地食飯阿仔扭計,次次都叫我食快d 去睇阿仔俾工人食飯,出街又係,佢寧願自己take care個仔,叫個工人食飯先,然係又係吹我食快d,又唔叫個工人食快d

所以工人對我講阿sir 好funny &好好

就係佢對工人太好,所以通常係我做丑人。不過,我呢個工人都好好,因佢知我地對佢好,佢都好識做。佢做野我都俾80分

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我屋企個先生平時好少理,, 但一眼關七, 平時唔出聲, 一出聲都唔係簡單野..
所以成日比佢話我小小野都好咁緊張

首頁

尾頁

跳至