跳至
[2010年] 煲粥仔

首頁
12345...6

尾頁

大宅

初初係咪煲廋肉粥?
有無其他材料可以煲?

現在bb like食糊仔多過奶,so 想比佢試下食粥仔!

大宅

好媽媽勳章

你bb幾大呀?我bb就5個月時開始試小小粥仔,但就攪到爛晒,煲完後係無晒米既.果時我加蛋黃,甘荀,節瓜等等,steam左d瓜攪成蓉,喺d粥煲好後加落去.6個月時,我bb食緊頭先講果d外,仲有豬肉,雞肉,淡水魚肉,菜葉蓉.生果就有木瓜,蘋果,梨,香蕉等等.有好多書寫話bb未夠8個月唔好食肉,只係用嚟吊味,又話d生果要steam左先比bb食,我個兒科醫生就話唔好只係用嚟吊味,係食d肉,生果唔好steam,我信佢,所以我bb宜家食到好多野.佢剛剛6個月,食緊3次奶,兩餐固體.so far佢重得幾好,19磅.

大宅

好媽媽勳章

仲有南瓜,好好味.

男爵府

瞓得好勳章

原帖由 careysum 於 10-6-26 13:01 發表
你bb幾大呀?我bb就5個月時開始試小小粥仔,但就攪到爛晒,煲完後係無晒米既.果時我加蛋黃,甘荀,節瓜等等,steam左d瓜攪成蓉,喺d粥煲好後加落去.6個月時,我bb食緊頭先講果d外,仲有豬肉,雞肉,淡水魚肉,菜葉蓉.生果就有木 ...

咁你第一次俾bb食粥時,係食白粥定好似而家咁落呢d野落去呀..?因為我bb都就5個月,我都想俾粥仔傑食,但就唔知第一次煲白粥好定落d料落去煲好...?咁你有冇落鹽呀....?其實我而家都有俾小小飯仔佢食,佢都好鐘意食架.^^

子爵府

好媽媽勳章

bb的食物唔好落任何的調味料,對bb唔好wo,我b五個半月啦,依家開始煲粥仔,每次都俾兩到三樣野,金筍,脆肉瓜,馬蹄,菜心,南瓜,蕃薯...亞b最中意南瓜同蕃薯

大宅

我bb快6個月,只試過用瘦肉出味煲粥!我想問南瓜,蕃薯事先需要煲熟 or一齊煮? need磨蓉?

男爵府

瞓得好勳章

原帖由 carey1999 於 10-6-27 18:05 發表
bb的食物唔好落任何的調味料,對bb唔好wo,我b五個半月啦,依家開始煲粥仔,每次都俾兩到三樣野,金筍,脆肉瓜,馬蹄,菜心,南瓜,蕃薯...亞b最中意南瓜同蕃薯

haha~我講既料係-材料(金筍,脆肉瓜,馬蹄,菜心,南瓜,蕃薯...)而唔係調味料~

大宅

第一次煲粥仔,唔知點煲可否教我,bb現在6個同只食過蝴仔同奶

侯爵府

bb第1次食粥, 可以用瘦肉(一舊過, 唔洗砌, 因為第1次唔好比bb食住..) + 菜(攪爛).. 試咗幾次.. bb 食得ok 時.. 可以將肉攪碎(建議自己攪或剁唔好係豬肉檔到攪), 而菜就唔洗攪碎.. 可以改為切碎..(分別在.. 攪可能已冇渣, 而切係會有的)
-要一樣樣食物試..
-肉類要先試豬(全瘦肉), 雞(新鮮雞脾), 魚(三文魚, 大眼雞)最後先好試牛(最好等9個月以上先試)
-菜方面就冇所謂既.. 但要留意蕃茄係對某d bb敏感..
-另外, 9個月以下只可以試蛋黃, 蛋白最好唔好試住..
-如果想d 粥快d 煲好.. 可以先用真空杯/壺焗咗d 米開花先(先用熱水"long"個壺, 再放已洗好既米, 再加熱水, 焗2hrs 到..)

幾個好味又易整既粥仔~
1) 蕃茄紅蘿蔔三文魚粥 (三文魚可以用刺生, 蕃茄去皮去籽, 紅蘿蔔磨蓉)
2) 菠菜瘦肉粥
3) 芝士瘦肉粥 (bb芝士/笑牛牌)

男爵府

原帖由 square72 於 10-6-28 13:31 發表
bb第1次食粥, 可以用瘦肉(一舊過, 唔洗砌, 因為第1次唔好比bb食住..) + 菜(攪爛).. 試咗幾次.. bb 食得ok 時.. 可以將肉攪碎(建議自己攪或剁唔好係豬肉檔到攪), 而菜就唔洗攪碎.. 可以改為切碎..(分別在.. 攪可能已 ...

好詳盡呀..

大宅

原帖由 square72 於 10-6-28 13:31 發表
bb第1次食粥, 可以用肉瘦(一舊過, 唔洗砌, 因為第1次唔好比bb食住..) + 菜(攪爛).. 試咗幾次.. bb 食得ok 時.. 可以將肉攪碎(建議自己攪或剁唔好係豬肉檔到攪), 而菜就唔洗攪碎.. 可以改為切碎..(分別在.. 攪可能已 ...
唔該晒你答得好仔細,我唸我會波菜瘦肉豬先,我想問須要加調味嗎,瘦肉須要葉嗎?煲完嘅粥似唔似潮洲粥咁希嗎?

侯爵府

原帖由 chungchung2010 於 10-6-28 22:54 發表
唔該晒你答得好仔細,我唸我會波菜瘦肉豬先,我想問須要加調味嗎,瘦肉須要葉嗎?煲完嘅粥似唔似潮洲粥咁希嗎?

唔洗調味..
瘦肉葉??? 唔明..
煲完似稀粥.. 但唔係潮洲嗰種.. D 米係爛D..

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

應該想問啲瘦肉要唔要好似我哋平時煮飯要調味="醃", 我冇架
原帖由 square72 於 10-6-28 23:15 發表

唔洗調味..
瘦肉葉??? 唔明..
煲完似稀粥.. 但唔係潮洲嗰種.. D 米係爛D..

侯爵府

原帖由 siupopo11 於 10-6-29 09:06 發表
應該想問啲瘦肉要唔要好似我哋平時煮飯要調味="醃", 我冇架

係wor.. 再讀一次我就明la~~~

唔洗醃ka~ bb 唔好咁快食有味既野..

複式洋房

請問洗唔洗過下個"西". 磨下的米等佢爛D架?

侯爵府

原帖由 beautybibi 於 10-6-29 12:26 發表
請問洗唔洗過下個"西". 磨下的米等佢爛D架?

咩"西"????
米唔洗磨ka~ 煲就會爛ka la

複式洋房

係個網, 應該係過濾網, 然後磨爛d粥;p
原帖由 square72 於 10-6-29 14:00 發表

咩"西"????
米唔洗磨ka~ 煲就會爛ka la

侯爵府

2024年龍年勳章

好詳細 thx
bb第1次食粥, 可以用瘦肉(一舊過, 唔洗砌, 因為第1次唔好比bb食住..) + 菜(攪爛).. 試咗幾次.. bb 食得ok 時.. 可以將肉攪碎(建議自己攪或剁唔好係豬肉檔到攪), 而菜就唔洗攪碎.. 可以改為切碎..(分別在.. 攪可能已 ...

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 10# square72 的文章

THX AR~~我都偷左師LU

子爵府

實在太詳盡啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至