論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

外傭工資調高50元﹐僱主是否少付$50外傭稅?

侯爵府

Re: 外傭工資調高50元﹐僱主是否少付$50外傭稅?

照道理應該係。

但政府未表態。

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

大宅

Are you dreaming?
ma1860 寫道:
照道理應該係。

但政府未表態。
:lol:

大宅

We have a foolish government! :-(

珍珠宮

2024年龍年勳章

點解吾可以在外傭稅內扣番$50比工人﹐D外傭稅係話用在本地鐘點傭工﹐政府想我地吾請外傭而請本地傭工﹐你估我吾想請咩﹐宜家日日都要OT﹐好夜先放工﹐邊有本地傭工肯留在我家照顧小朋又直至我返家﹐我以前也見過幾個本地傭工﹐全部都話最遲六、七點就要走﹐咁我有乜計呀?
:-(

複式洋房

屋企有老弱傷殘要照顧,本地傭工根本唔願做呢D咁厭惡o既工作,再者,本地傭工亦唔會廿四小時留宿,人工又點計呢?唯一選擇就係外傭,特衰政府簡直係無人性,涼薄冷血.

PaPa 寫道:
點解吾可以在外傭稅內扣番$50比工人﹐D外傭稅係話用在本地鐘點傭工﹐政府想我地吾請外傭而請本地傭工﹐你估我吾想請咩﹐宜家日日都要OT﹐好夜先放工﹐邊有本地傭工肯留在我家照顧小朋又直至我返家﹐我以前也見過幾個本地傭工﹐全部都話最遲六、七點就要走﹐咁我有乜計呀?

複式洋房

分分鐘加埋外傭稅.

PaPa 寫道:

男爵府

賤政府
打劫自己人幫外人, 唔死無用

反對、反對、反對、反對、反對、反對 :tongue:

大宅

明心 >> 你好攪笑,但又好貼切→ 特衰政府

伯爵府

$3,270我都兼過多, 仲要加$50, 埋明烚我地啦.

d工人質素又唔好, 對顧主又無保障, 炒人就算只做幾日都要俾ticket+one month salary. 你估我seafood痕,鐘意請工人咩!

加, 加, 加.....政府一d都無徵詢過用者既意見, 但就好"體恤"d工人, 助紂為虐, 一齊對付我地呢d迫於無奈既小家庭.

仲有無天理架!!!!!!!

大宅

明心 寫道:
屋企有老弱傷殘要照顧,本地傭工根本唔願做呢D咁厭惡o既工作,再者,本地傭工亦唔會廿四小時留宿,人工又點計呢?唯一選擇就係外傭,特衰政府簡直係無人性,涼薄冷血.

[quote]
PaPa 寫道:
[/quote]

明心同papa講得冇錯, 本地人自己都有屋企, 都要返屋企煮飯照顧屋企人, 你估仲係以前會有馬姐梳起唔嫁去打住家工咩, 個政府全完唔知咩叫與時並進, 全部廢柴

珍珠宮

2024年龍年勳章

新聞無提這點﹐我諗都係要額外比多$50了!
:-( :-( :-( :-( :-(
該用戶已被刪除

民房

簡直係我心底話...真係要打倒強權...出賣港人O既政府...

複式洋房

調整外籍家庭傭工的規定最低工資
  政府發言人今日(五月十八日)宣布,本港外籍家庭傭工的規定最低工資將自明日(五月十九日)起調高50元 (百分之一點五),即由每月3,270元增加至3,320元。
  新的工資水平適用於所有在今年五月十九日或以後簽署的僱傭合約。
  政府定期就外籍家庭傭工的規定最低工資進行檢討。在釐訂規定最低工資時,政府會考慮香港的整體經濟和就業情況,包括相關工資和物價的變動,以及勞工市場情況等一籃子的經濟指標。
  在今年五月十八日或以前按當時規定最低工資每月3,270元簽署的合約,如果在今年六月十五日或以前送抵入境事務處,該處亦會處理有關申請。
  根據《僱傭條例》,僱主如支付少於現有僱傭合約列明的工資,即屬違法,一經定罪,可被判罰款二十萬元及監禁一年。
  僱主可選擇給予外籍家庭傭工高於規定最低工資的薪酬。

二○○五年五月十八日(星期三)

首頁

尾頁

跳至