論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 winghw 於 10-6-26 23:53 發表
我家的工作可以話係一份"筍工",我家兩大一小,小朋友返上午,我地兩公婆全日都要返工,而且老人家基本都唔會上來(因為老人家住得好遠). 我間屋又細,不過工人都有自己一間房,所以我唸多數工人都想揀我家呢份工.
我試過隔 ...

我同事個d 仲荀喎。

case1 - 家只有1個女主人返全日工+夜返,留餸俾mum 自己reheat就得,平時只係照顧一隻狗&家務。
case2 - 平時家無人,一星期煮3-4次晚飯,平日在家可以午睡,煲下湯就得俾女主人飲就得。

case1 個工人只係主動換sofa 套,個mum就覺得佢好好,因佢以前個d 偷野,點知個工人可能太得閒,話唔做,想揍nb
case 2 個工人做左6年,已經懶到出汁,黑面,咁mum唔同佢續約,但佢搵左好耐都無工人肯做 咁荀既工唔明佢地咁都要簡,無人管、自由傾電話/出街都無人知、又有自己房都無人做。

大宅

原帖由 babycoming 於 10-6-28 09:53 發表
我未請過本地,我賓係overseas,sofar幾ok,唔口多,唔洗教,自動波,唔簡食,清潔幾乾淨 !

請問妳o係邊間搵??? pm me thanks

大宅

我果件oversea 夠話識湊BB la, 黎到咪又係唔識湊. 總之信佢地少少好la, 唔係真係大獲.

原帖由 vkyu 於 10-6-29 14:58 發表
車, 就算份cv 寫佢有oversea 經驗, 都可以係假既姐

男爵府

for my experience, I prefer Local.

原帖由 alohababy 於 10-6-26 23:13 發表
比D意見,謝謝!

I love my dear husband and dear daughter.

大宅

好媽媽勳章

睇左咁多意見,其實我個心都係想搵LOCAL,但完約一定唔唸我,咁斷約係HK做過個D有冇得唸呢?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

斷約 no good ar, don't!!

複式洋房

我屋企仲簡單,我2公婆加一個3歲小b,2個都要返工,小b要返半日學,佢又有自己房,假期比足佢但冇得簡,一星期只買1or2次餸,晚晚10:30前瞓,朝早7點起身....但工人都唔續約,話要揪bb,剛出世個d,仲要2父婦都返工添...黎緊10號試工喇..local好簡擇

原帖由 pionachang 於 10-6-28 00:11 發表
我都係stay home mum,有兩個小朋友,我宜家既工人做咗4年,自問都待佢不薄,佢宜家9:30p.m.左右已經可以休息,但都嫌辛苦,唔肯續約,連份長期服務金都唔吼,佢份新工係湊老人與貓。

我起初都搵local工人,一個簽咗約反口,另一個應承 ... [/quote]

大宅

好媽媽勳章

local又簡工,斷約又唔係咁,海外......咁即係點好呢?

侯爵府

果D印尼工人英文嚇死你, 但佢就自以為好醒.
JULY梗係唔知你講咩喇, 因為佢地發音係 JU-LY, 不是JU-NINE, 有次我工人講JU-LY我都呆左, 我最怕我工人教我囡講英文, 我一定會即時糾正佢.

原帖由 PoohBB 於 10-6-28 08:33 發表
我剛請左個oversea, 2年馬來西亞, 3年新加坡.
點知簡單英文都唔識. 佢識講中文, 但佢聽唔明我講咩. 以前係馬拉種菜, 新加坡3年走前一星期先學cooking.
我叫佢7月送返學,佢唔知 July 點解,跟住我one,two,three 數佢知, ...

複式洋房

我都請左個印印,係新加坡做左六年..我都唔知佢d英文係咪好好呀,見佢video又好似幾好,但可以背囉....
而家唯有等運到

原帖由 29XX86 於 10-7-4 19:44 發表
果D印尼工人英文嚇死你, 但佢就自以為好醒.
JULY梗係唔知你講咩喇, 因為佢地發音係 JU-LY, 不是JU-NINE, 有次我工人講JU-LY我都呆左, 我最怕我工人教我囡講英文, 我一定會即時糾正佢.

...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我最近請左個OVERSEA,話享SINGAPORE做左4年,個AGENT話識英文.點知黎到,連簡單問題都5明,中文又5得,家下勞氣死

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

overseas的是否可以安排視像面試呀?

複式洋房

我諗要睇你個agent,我個agent 話印尼個邊冇呢個安排....只可睇video...
但我知菲菲應該有...

原帖由 牛仔小怡 於 10-7-6 13:36 發表
overseas的是否可以安排視像面試呀?

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

原帖由 fannylfh 於 10-7-6 23:05 發表
我諗要睇你個agent,我個agent 話印尼個邊冇呢個安排....只可睇video...
但我知菲菲應該有...

睇veido = 背台詞... 無乜用喎..

複式洋房

I prefer oversea, not local. Must finish the contract. This is the golden rules.

洋房

我"岩岩"請左個oversea, 最怏都要8月中先到, 都唔知得唔得. 不過我直接打過去菲律賓比佢同佢傾過計, 起碼知道佢聽得明我問同講什麼先.

大宅

原帖由 alohababy 於 10-7-3 01:28 發表
local又簡工,斷約又唔係咁,海外......咁即係點好呢?

我覺得睇返你自己性格啦:

如果你係要求十分十分高, 請海外, 白紙一張, 如果可以遇到個好, 都可以調教佢去follow你既方法!

如果你係比較林善同新手請工人(尤其係新手請工人), 請海外啦, 總體都係會較純品(當然難保佢黎咗hk後好快會變)

如果你係好有威嚴, 你有信心可以架馭個工人兼且你份屋企唔難打, 請local完約啦, 咁當然佢地熟手, 唔使點教, 但有心理準備調返轉佢唔會follow你個套.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Popo^^ 於 10-7-7 21:44 發表

我覺得睇返你自己性格啦:

如果你係要求十分十分高, 請海外, 白紙一張, 如果可以遇到個好, 都可以調教佢去follow你既方法!

如果你係比較林善同新手請工人(尤其係新手請工人), 請海外啦, 總體都係會較純品(當然難 ...

我現在interview及試咗工的一個本地完約工人(剛滿2年約, 2001-2005亦响hk做過兩個約), 做嘢熟手, ok, 但佢話已經簽咗另一個僱主及已經將合約入咗php 領事館, 今日覆實係咪會轉嚟屋企打工. 其實原先已簽了一個海外bun bun, 佢只响98年去過 台灣打過一年工,跟住冇其他工作經驗, 煩惱中應該請完約 定 海外 bun bun, 因工人昨日已走, 需要由婆婆照顧兩個小朋友.

首頁

尾頁

跳至