跳至

首頁

尾頁

大宅

近排發覺我既囡囡好似唔係好肯午睡, 由開始「暗」佢到佢瞓著,D時間愈拖愈長。有時唔理佢,佢真係可以係房度自己玩,完全零瞓覺。當然,下午唔瞓,夜晚佢自然會早D瞓。但早瞓極都COVER 唔番成日應要瞓覺既時間。

例:佢以前每天總睡眠時間係12個鍾,而家已經減少至10個半至11個鍾。我睇D報導話3歲幼童每天應要瞓13 - 15個鍾。當然15個鍾就有D誇張,但我都好想KEEP 住佢每日都有12個鍾。

你地個B而家瞓覺情況係點?有冇類似咁既情況呀? 可以分享一下嗎?

複式洋房

冧冧豬都係冇瞓晏覺架!如果佢冇瞓嗰日就真係早啲瞓,大約10點幾就瞓著,直至第二日11點幾;不過若然瞓咗晏覺呢,就可能要12點幾1點先瞓得著,又係11點幾起身;其實兩者都差不多,不過我想佢早啲瞓同埋瞓得冧啲,所以佢唔叫瞓晏覺我都唔迫佢了。
我係2007年3月1日出世架!

Welcome to My Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/csk0305

別墅

放假就keep午睡,她都ok,每天大約12-14hrs.夜晚要早D睡好d,最遲10點睡着了。

大宅

好媽媽勳章

小豬一時時的,不過都有規律既...
平時小豬上午715起身
返上午班,1230放學...
3pm-630pm就訓晏覺
晚上930-1000就上床訓
如果要下午上興趣班,就唔訓晏覺,晚上8-830就訓至天光啦~~

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

一時時, 有時前一晚太累訓到好晏, 就無午睡, 好似今日朝早落左公園玩一陣, 返到黎食完午餐, 2點飲埋湯就自己入左房訓~
所以依家佢想訓就訓, 唔訓就由得佢~

大宅

我個仔都仲有瞓晏覺, 有時唔瞓, 我又見佢好似ok.. 只係 到 7:00左右 頂唔住, 佢會要求瞓一陣.

9月佢轉下午班啦. 冇得瞓晏覺啦, 我都打算 summer 開始 Train 佢唔瞓晏覺lu.

大宅

有的, 大約1-2hr.午飯後一時多到三時多. 到時到候佢就會典眼瞓, 容易發老脾, 變左另一個人咁. 瞓醒就好似變返大個女.

如果放假同成班小朋友玩開, 就會遲d, 例如五時多睡一個小時 (如果唔比佢睡晚上佢情緒會好差, 同埋夜晚更難入睡)

呢樣野真係人人好唔同的.

大宅

有的, 大約1-2hr.午飯後一時多到三時多. 到時到候佢就會典眼瞓, 容易發老脾, 變左另一個人咁. 瞓醒就好似變返大個女.

如果放假同成班小朋友玩開, 就會遲d, 例如五時多睡一個小時 (如果唔比佢睡晚上佢情緒會好差, 同埋夜晚更難入睡)

呢樣野真係人人好唔同的.

不過我自己認同午睡是對身體有益的, 所以會刻意安排佢(其實主要係配合佢需要)午睡

男爵府

仲有瞓呀,仲要2.5-3hrs每日,不過下個月返kg要唔好瞓咁多啦!

大宅

一個月前開始自己戒左午睡,晚上八點鐘就會訓,第二朝七點鐘就會自己醒.

雖然只得十一個鐘,但我覺得佢夠體力及精神去應付一整天的生活,亦吾會發脾氣,又開開心心咁,都吾理會專家講要訓13個鐘lu.如果刻意要佢訓13個鐘以上,迫佢上床,而佢又訓吾著,攪到大家吾開心,為咩喎?

其實,呢個歲數吾一定要午睡,個個小朋友的需要都吾同,有d小朋友真係吾使午睡.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

仲有呀~ 2-5pm!
朝早7點幾起身, 夜晚9pm熄燈瞓覺~
如果佢唔瞓覺就會發癲 (越攰越癲!)

大宅

小曳人:

原來還有其他小朋友仍然會發眼瞓癲的.咁我都放心些.

之前一段時間, 間中我都有些担心, 因為見囡囡平時好地地有文有路, 日間又已有午睡, 但一到八時多就越來越癲,仲以為佢係咪發展上有問題...

見你的孩子睡得比我囡囡還多但攰時也會失控, 我想可能我要安排讓囡囡再多睡一點. (佢瞓醒精神時真係好nice好生性好善解人意.....的)

大宅

真係個個幼兒都唔同。有D仲可以瞓十幾個鍾。有D就十個鍾都好精神。好多謝你地既分享呀。多D知道其他BB既情況,自己好似都會安心D。

大宅

一哥呢個幾月都戒左訓晏覺, 要氹佢都可以既, 但要有耐性d, 否則佢10點起身, 晚黑9點幾就會訓, 一覺訓天光, 每日差不多12個鐘喇!

別墅

我睇到的文章, 話唔駛迫佢地訓..佢地唔訓午睡, 都可以做的靜態的活動, 例如聽音樂同睇書, 我見咁樣都無迫佢訓..

佢無訓果日, 就9點上床, 第2朝8點起身.

不過, 無訓對佢黎講..見佢都有的忟憎

大宅

一日訓一次, 12點度訓一個鐘

首頁

尾頁

跳至