自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

係呀, 我試過下午吃, 叫點心, 埋單兩位大約300多元。
晚市小菜價錢大約$80以上, 但份量是好細。如果吃套餐, 就每位$298。

不過之前有段時間, 試過火煱每位98, 咁就好抵。

整體食物好味, 環境亦非常好, 與別不同的。

原帖由 Alfalfa 於 10-7-1 16:36 發表
係咪果間心x, 我無去過,但我個friend去過話okay,
可能多人share卦,佢話唔算好貴,但氣氛很好.

睇雜誌介紹,食品賣相幾精緻,睇得出花了不少心思.

別墅

好開心見到有茹素既朋友, 我不是素食者, 只是近大半年極小食肉.....

大多數朋友都不支持自己及四歲女兒素食. 特別我們身體不大好, 小女更很易涷

試過一次, 三十幾度去泳池游水後都凍到震....朋友好意, 建議飲肉汁.....

但我自從舊年婆婆cancer, 不知怎樣的機緣,

- 想積點福, 突然覺得殺生很殘忍(好像殺了別的子女, 如像要自己與女兒分離一樣.....)...
- 而養動物再殺生的過程均慘不忍睹.....,
- 又接觸到食肉對地球暖化的極大影響........
- 好希望女兒長大都能生活在一個健康的地球, 自己想做小小野.....

但身邊太多朋友的善意反對....及常與他們出街吃飯, ...我與女兒現在都多吃了小許肉了....受不住引誘...但我很內疚...

請問大家有咩經歷? 請作精神上支持.......

子爵府

我細佬自細已經食素...邢家廿幾歲人...牛高馬大....仲有d肥....所以唔好話冇營養.....病痛都比較少

男爵府

加油支持你,我都想茹素但就係未能完全做到,我希望先做到朝素晚雜先啦,因為晚上要同家食飯未必可以全素lor,初一、十五就一定會食,但有時自己又唔記得.....食左肉,我都要人鼓勵我﹗大家一起加油﹗

原帖由 KG 於 10-8-2 11:12 發表
好開心見到有茹素既朋友, 我不是素食者, 只是近大半年極小食肉.....

大多數朋友都不支持自己及四歲女兒素食. 特別我們身體不大好, 小女更很易涷

試過一次, 三十幾度去泳池游水後都凍到震....朋友好意, 建議飲 ...

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我自己唔係全素,但我聽食素既朋友講食素要食得其法,唔係淨係食菜就得,咁樣身體好易病,因為營養唔夠,要食埋豆類,菌類,可以既話食D蛋,佢地煮食既時候會落好多薑,因為長期食素, 身體會比較虛寒,同埋會食補給品~

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 KG 於 10-8-2 11:12 發表

試過一次, 三十幾度去泳池游水後都凍到震....朋友好意, 建議飲 ...

覺冷多數因為血氣運行不好,吃素不要餐單千篇一律,瓜菜類比較寒涼,根莖類可以暖身,不要只偏吃一種,多吃豆類和種子,平日可以多用香料、香草烹調,例如豆蔻粉、肉桂粉、九層塔、薑等,例如飲豆�漿也可以加入薑汁和炒芝麻。

吃多點紅色和黑色的植物可以補血和補充礦物質,只要吃得對,不要經常飲凍飯,多做運動,便不會有覺得身體凍的毛病。注意要加添B12的補充,如果兼吃蛋奶便不會缺乏,不吃蛋奶則可以吃補充劑。

努力。

別墅

Hi, april48, kyliema, hinwaimama, mother904:

好感激你們的回應及詳情說明, 令我覺得在另一個空間有另一班同聲同氣的朋友.

在現今社會上, 素食仍然未太被人們接納...我會依著你們的意見去繼續向這個方向行走.

願大家繼續支持素食之餘, 知道還有"朋友"的支持.

多謝各位!!!!

KG

大宅

原帖由 KG 於 10-8-2 22:37 發表
Hi, april48, kyliema, hinwaimama, mother904:

好感激你們的回應及詳情說明, 令我覺得在另一個空間有另一班同聲同氣的朋友.

在現今社會上, 素食仍然未太被人們接納...我會依著你們的意見去繼續向這個方向行走.

...

"素食仍然未太被人們接納" 呢佢真係講得冇錯...我一同身邊既人講我食素,個個既反應都超大,直頭覺得我好似受左好大打激/出左家做師姑咁...而最麻煩就係出街食飯,食素既地方真係好小,而且多數比較貴,所以我多數都係自己煮,出街食就真係冇辦法,"碟邊齊"我都ok,而好在我老公好支持我食素,呢樣係我堅持食素既最大鼓勵!

首頁

尾頁

跳至