自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解甘多人一出世就報救世軍幼稚園?

男爵府

1歲半bb係唔係應該識講好多野?

bb 而家歲半,仲係講bb話同手指指,2歲點去面試?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡剛剛2歲, 之前半年講野都比較差, 上左playgroup半年度, 學習能力/主動/講野都好左好多. 因為PG係群體活動, 小朋友會互相影響/互相學習, 咁樣小朋友會好快講野叻&主動架.

我囡囡係10個月大報名救世軍, 當然係09年3月, 老師話2010年的N1無可能架啦, 我其實想讀2011年N2, 因為太細個讀書我驚好多病菌, 對小朋友唔係咁好.

2009年12月救世軍寄信比我囡囡, 后補號碼69問我等唔等(好似大約收40個位), 我回复等(點都要等住先啦)... 到依家過左半年, 依然無聲無气, 我都打定輸數無得讀呢間.
救世軍教書用"蒙特梳理"教法, 依家呢個係大趨勢, 好多小學都BUY/用呢種教學法, 所以, 幼稚園用呢種教學法會對小朋友去小學有利.

p.s. 你係咪識你架?? SKII 媽咪??

原帖由 ringkwok 於 10-7-2 14:16 發表

男爵府

係啊!喂 hello! 記唔記得我啊

男爵府

原帖由 Sallyb1a 於 10-7-2 14:45 發表
我囡囡剛剛2歲, 之前半年講野都比較差, 上左playgroup半年度, 學習能力/主動/講野都好左好多. 因為PG係群體活動, 小朋友會互相影響/互相學習, 咁樣小朋友會好快講野叻&主動架.

p.s. 你係咪識你架?? SKII 媽咪??

...

hello! 仲記唔記得我啊?你好嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hello, 你係咪記得我呀??
希望大家無攪錯人啦..

原來你囡囡都要搵學校啦, 大家都係煩緊呢件事...努力啦.

原帖由 ringkwok 於 10-7-2 14:47 發表
係啊!喂 hello! 記唔記得我啊

大宅

因為呢間學校平, 靚, 正, 老師, 嬸嬸有愛心, 番全日(可以training 小朋友獨立)....係荃灣來講, 唔算多...所以好搶手, 小朋友一出世就要報...

我小朋友一出世就報左, 都要等到n2(k1)先有位,而interview, 只係想家長認同學校既教學理念, 唔會點in 小朋友, 請放心,,,

雖然我小朋友后來轉左校, 只讀了一年(因一些原因), 但小孩係呢一年都"獲益良多", 重好掛住呢間學校tim...而家係新學校, 老師都讚佢做事獨立, 成熟....

原帖由 ringkwok 於 10-7-2 14:16 發表

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

因為唔係出世報名就唔會有位!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

想問下救世軍既英文程度ok嗎? 上小一會唔會好辛苦?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 PEGGYP 於 10-7-2 17:08 發表
因為呢間學校平, 靚, 正, 老師, 嬸嬸有愛心, 番全日(可以training 小朋友獨立)....係荃灣來講, 唔算多...所以好搶手, 小朋友一出世就要報...

我小朋友一出世就報左, 都要等到n2(k1)先有位,而interview, 只係想家長 ...

其實... 真係有咩好真係唔知 我仔家下返緊N1, 都收到信會收佢K1, 不過我見我仔家下返得幾開心無謂轉黎轉去啦, 痕咩 我老公好衰, 叫我照比留位費...我鬧Q佢, 無謂啦, 咁多人想入呢間, 放返個位出黎比人啦
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

都唔係好明會咁多人報,
唔知D英文水平又點呢?

大宅

我大女在救世軍畢業, 阿仔現讀K2, 細B兩個月就入表,今年9月足2歲都入讀預備班(NURSERY --N1).
學校以生活自理, 活動教學, PROJECT, PHONIC等, 現時每星期還有外籍老師來教, 亦有普通話老師, 而且老師很會主動與家長溝通, 最重要老師嬸嬸有愛心! 每天有教學日誌, 我們這些全職媽媽都知道小朋友在學校的情況; 間中到學校接放學, 老師都會主動來與我談下小朋友的情況等.

當然說家教合作, 家長亦要多參與.

救世軍全港有17間幼兒園, 我記得大女畢業時, 17間學校一起在大會堂舉行畢業禮, 十分衛大. 而且救世軍幼兒園在NGO行內都十分出名的.

學校有學卷, 但是要到K1(足3歲)才可用.

升小學的問題就其實好看每個小朋友的性格及表現, 我大女升小時派位不是我想耍的, 我帶她去考小學面試, 區內數間有名的小學都收了, 我重可以選呢.

公爵府

畀面勳章

我仔都等左3年先入到N2=K1, 我好開心佢入到救世軍, 因為我好BUY佢地教書用"蒙特梳理"教法, 小學都有些少用呢種教學. 仔仔好LIKE返學, 有時候放長假CHRISTMAS/NEW YEAR/EASTER等的假期, 成日問我點解不用返學, 佢好掛住D同學仔及老師.而老師好有愛心.

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

有人未出世就去霸定位喇
好恐怖

大宅

原帖由 Mimmy 於 10-7-3 14:54 發表
有人未出世就去霸定位喇
好恐怖

有d咁既樹?唔係要有出世紙先報得名嗎?

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 PEGGYP 於 10-7-2 17:08 發表

我小朋友一出世就報左, 都要等到n2(k1)先有位,而interview, 只係想家長 ...

咁誇張

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 Mimmy 於 10-7-3 14:54 發表
有人未出世就去霸定位喇
好恐怖

未出世點霸?
要有出世紙先報得喎!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

別墅

不是間間都好的.

公爵府

畀面勳章

回覆 5# Mimmy 的文章

MIMMY, 未改名唔可以排架, 所以我仔一改好名1個半月, 就開始排LA, 佢家姐18個月排, 雖然女女1月出世, 但都要佢讀K2先有位.

首頁

尾頁

跳至