論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陽光請工人

我上個月在陽光請工人,昨天致電給我,話印印在合約上簽錯名,依家居然要我俾人工3320!
[

珍珠宮

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 陽光請工人

民房

有冇搞錯,都不是你的錯要陽光負責啦

男爵府

依家講惦咗,不過唔係太好!
mayliao 寫道:
有冇搞錯,都不是你的錯要陽光負責啦

[

子爵府

[size=xx-large]好多人對陽光嘅評價:一個字 差

大宅

妳錯在搵陽光請人.佢地都係唔掂架.分分鐘大半年都請唔到工人.小心呀妳.

複式洋房

請問你去邊間陽光請人 ? 新界,香港定 kowloon ???

大宅

好多bad comment, 當初我都有想過用這間, 但staff 的態度不好所以無選, 我真係好彩
估唔到咁bad bad bad...

男爵府

lam tin
beautylam 寫道:
請問你去邊間陽光請人 ? 新界,香港定 kowloon ???
[

超級版主

2021勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都係信錯bk廣告, 去陽光, 點止"差"字呀, 仲有一個字: "頂!"
去到揀梗人, 我同陽光clarify可唔可以keep passport防止借錢, 佢就即刻好大反應"唔可以! 因為係犯法架, 巴啦巴啦" 大佬, 駛唔駛呀?!
最妙既係, 跟住陽光小姐"解釋": 我地keep印印果d就得, 因為佢地要補領好麻煩etc etc
呵, 我想問下佢, 香港法例對菲傭同印傭唔同架咩?
(仲有好多, 下次再講!)

男爵府

個工人點?
Charlotte_mom 寫道:
我都係信錯bk廣告, 去陽光, 點止"差"字呀, 仲有一個字: "頂!"
去到揀梗人, 我同陽光clarify可唔可以keep passport防止借錢, 佢就即刻好大反應"唔可以! 因為係犯法架, 巴啦巴啦" 大佬, 駛唔駛呀?!
最妙既係, 跟住陽光小姐"解釋": 我地keep印印果d就得, 因為佢地要補領好麻煩etc etc
呵, 我想問下佢, 香港法例對菲傭同印傭唔同架咩?
(仲有好多, 下次再講!)
[

洋房

我個印印都是陽光喥找. 佢好錫BB而且佢識做家頭細務, 我同老公都好放心. 陽光的Staff 都經常打電話問工人做成點, 有需要的話佢地可以在centre再Train.因為我BB是Newborn Baby, agent 好緊張佢照顧BB好唔好,有時打電話有埋個翻譯, agent怕我地講佢唔明白,有个翻譯好好多. 佢在我家半年.我都好滿意工人及陽光個agent. 我是係美孚那間陽光找, 大家況試吓.

男爵府

工人做了幾耐?
jokenhk 寫道:
我個印印都是陽光喥找. 佢好錫BB而且佢識做家頭細務, 我同老公都好放心. 陽光的Staff 都經常打電話問工人做成點, 有需要的話佢地可以在centre再Train.因為我BB是Newborn Baby, agent 好緊張佢照顧BB好唔好,有時打電話有埋個翻譯, agent怕我地講佢唔明白,有个翻譯好好多. 佢在我家半年.我都好滿意工人及陽光個agent. 我是係美孚那間陽光找, 大家況試吓.
[

男爵府

我見到半年呀!不知藍田的agent好不好?
sleepingbo 寫道:
工人做了幾耐?[quote]
jokenhk 寫道:
[/quote]
[

民房

but that was the maid sign the wrong signature, and also now all the new app. change to $3320 already

複式洋房

I hired my maid in Lam Tin and fired her in May, a BK mom told me they recommended this maid to her in April (once I told my agent I will fire her in May). Do you still think they are good?

男爵府

但4月尾簽,有乜理由前日先至知簽錯名
rico825cheng 寫道:
but that was the maid sign the wrong signature, and also now all the new app. change to $3320 already
[

大宅

我最近都中招,我個印傭七月中滿約,想試第個,四月頭去陽光問,初時揀中幾個,覆番都話畀人請咗,跟住見到一個幾好,佢就猛叫我落訂,話要落咗訂至可以留人,又話時間好趕,要快,初時非常殷勤,落咗訂後冇哂聲氣,追一輪後,又話個傭扭計,想去台灣,唔想嚟香港,咁我叫佢幫我搵,一直冇下文,到四月尾我都決定同舊工人續約算數,就睇吓佢點。哈,點知佢真係做得出,完全冇下文,終於係前兩日,留言畀我,話工人的人工每月加$50,但完全冇提搵人嗰方面,可能佢想我話加咗$50就請唔起,乘機撻我訂啩。又睇吓佢跟住會點!

夢,使軟弱的人堅強起來

男爵府

哈姆太郎 :邊間分店?你用開嗰個都係陽光請?[quote]
[

複式洋房

陽光這間公司真的很差,我在去年十一月委託他們找工人到今年四月仍是沒有下文,又話OK又話.......結果要拌到total refurn.但問良心我個agent算OK,至少我沒有大嘈大吵下,她幫我全數退回.可能是他們食個妹D水太深.所以好的留唔住. 反而細細間收費貴少少,會好D.

首頁

尾頁

跳至