論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 陽光請工人

我個工人黎到, 衛生習慣好差, 唔想再講, 總之嘔血啦, 基本洗碗/抹地唔見得有點train過, 唔似我之前果個, 黎到會好有禮貌, 樣樣都先做俾我睇問我ok唔ok, 因為"agent話要聽老闆話, 老闆可能會唔鐘意所以要問" (最衰間agent唔再做賓賓)
我打去陽光話個工人唔掂, 另外個staff就一副"拿, 你個case唔係我攪架, 唔好問我呀"既態度, 而"負責"既銅鑼灣黃小姐, 就不停叫我再試下再試下, 我自己都sturggle左好耐因為怕煩, 亦唔想對工人咁無情, 但終於都頂個工人唔順, 決定換人
去俾錢(deposit)揀人, 揀左一個又話甩底, 二個又話唔做, 三個又話另有offer, 結果無一個攪得成, 另一方面, 我見我個烏wear工人攪得掂個細, 算! 我決定忍佢
我同陽光話唔換人喇, 佢話無refund, 我話雖然係我withdraw, 但根本你都俾唔到人我, 個銅鑼灣黃小姐話, 係北角個manager話no refund, 我老公打去北角, 十分有趣! 個manager根本從來唔知呢件事, 我老公講完, 跟手打返去問銅鑼灣黃小姐做咩講大話, 佢仲完全唔當一件事, 連尷尬都無, 佩服佩服!
我都明有時請著個女仔好唔好, 都唔一定係agent既關係, 但陽光d女仔既"甩底/拒絕率", 再加上佢既倉後服務, 真係要令人三思!

男爵府

我情願佢total refund 俾我啦!
Tippi 寫道:
陽光這間公司真的很差,我在去年十一月委託他們找工人到今年四月仍是沒有下文,又話OK又話.......結果要拌到total refurn.但問良心我個agent算OK,至少我沒有大嘈大吵下,她幫我全數退回.可能是他們食個妹D水太深.所以好的留唔住. 反而細細間收費貴少少,會好D.
[

大宅

我都有中招啦,係個工人自已 '賴屎' 帶錯 passport, 被 immigration 拒絕入境,陽光還說印尼人有2本 passport 不出奇,但又衰在她2本 passport 都唔同名囉! 這情況下這工人都係有問題啦! 所以跟高層嘈了一輪才 refund。

現在這個工人倒算不錯,英文比我想像中好,煮東西比我預其中好味,不知是否 '塞翁失馬,嫣之非福' 了!

男爵府

但用緊嗰個係邊間請?
Sue^_^ 寫道:
我都有中招啦,係個工人自已 '賴屎' 帶錯 passport, 被 immigration 拒絕入境,陽光還說印尼人有2本 passport 不出奇,但又衰在她2本 passport 都唔同名囉! 這情況下這工人都係有問題啦! 所以跟高層嘈了一輪才 refund。

現在這個工人倒算不錯,英文比我想像中好,煮東西比我預其中好味,不知是否 '塞翁失馬,嫣之非福' 了!

[

男爵府

SUE 邊間分店?
[

大宅

sleepingbo,
我打電話去北角問,但個經理話
夢,使軟弱的人堅強起來

男爵府

銅鑼灣搞?? ?-( [quote]
哈姆太郎 寫道:
sleepingbo,
我打電話去北角問,但個經理話
[

大宅

[quote]但用緊

大宅

sleepingbo,
Yes, 銅鑼灣搞,
有乜唔妥?
夢,使軟弱的人堅強起來

男爵府

8褂下
[

複式洋房

請問有冇人係沙田果間陽光出過事呀???

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我係藍田果間請印印, 佢黎左五個月表現好好, 可能我囡4.5yrs佢吾敢亂黎, 佢初來時同我女都吾係好夾, 但佢有耐性同我女玩, 衣家我女都肯跟佢, 煮飯方面都 ok, 不過我一個月都會 send 佢返 agent 到上下堂.

如你係藍田果間, 不如叫陳小姐跟下, 佢都好有責任感. 最後請工人好吾好, 都要睇佢本質, anyaway 祝你好運.

洋房

I agree. 正如我現在的工人,係我自己在陽光website自已找, 並非靠个agent找到通知我. 而且在confirm 請工之人前都會做telephone interview, 問工人同BB沖涼的部驟, 之後我用英文打咗一份工作要求及需知, 叫agent Fax 俾工人睇, 如果同意就簽名作實. 在工作其間有違返, 即抄. Touch wood, 到現在工人都無問題. 可能我請工人都請曾在香港工作, 知道香港人的要求,大家的分歧無咁大. 當然有時工人的本質都有影響,但僱主對工人的態度都會直接影響佢的エ作態度, 始終大家要一齊相處, 文化不同就要互相了解, 避免加深誤会。例如我自己做医護, 藥物的工作, 對清潔特別注意,有時間个同エ人講點解要咁做, 將來返印尼可以保護佢自己仔女.

希望各位媽媽都請到好工人

複式洋房

下.....?陽光咁大間都會咁做....?投訴佢啦 !
如果我agent咁對我我就cut晒佢d合約,
佢地最怕冇生意 !

伯爵府

jokenhk
我係由佢地 send 4個人資料比我揀, 不過不做過telephone interview, 不過幸好工人都ok, 平時無野搵 agency.

男爵府

平時無野搵 agency?佢樂意嗎?
[

複式洋房

我覺得美孚

伯爵府

我初期同工人溝通有少許問題都係搵陳小姐幫我手, 到左依家要報 course 都係搵佢, 佢都好樂意幫.

男爵府

我個agent係Law小姐,唔知佢點?
SUSANNA 寫道:
我初期同工人溝通有少許問題都係搵陳小姐幫我手, 到左依家要報 course 都係搵佢, 佢都好樂意幫.
[

複式洋房

我工人而家走咗,我亦無再係藍田間陽光搵工人,我之前嗰位agent表面都跟得很足,亦好好聲氣,但就有媽咪通知我佢哋將我one month notice要炒嘅工人介紹俾佢,其實我agent係好清楚我工人嘅行為,佢都叫我炒佢,搵過個,但係佢仲幫我打緊工時就推佢出來我就覺得吾通囉!加上我送工人走時佢就好吾掂,之前一日先同佢confirm,到我送工人去美孚時,美孚就話完全吾知,打去藍田搵佢,佢又放咗假!明明講好第二日就送我工人返印尼,足知我工人係香港留足兩星期,我好肯定佢幫佢搵新僱主,因為我問佢,佢都話就算係香港搵到新工都無任何問題吖?最慘係當我送工人去美孚時聽到這對話,有個講英文嘅工人,我吾知賓定印,同個講咗啲嘢,跟住個就教佢:You go and see a doctor and doctor will write you a letter, you can take this letter to your employer said you can't do this, most employer find this very troublesome and ask you to leave, they fire you, then you can get one extra month salary!!你話作為僱主聽到你覺得如何!我立即通知我啲朋友,因為好多都用緊佢!

首頁

尾頁

跳至