跳至

首頁

尾頁

大宅

睇左之後個心好酸.....

沒哭聲的女兒
5月 21日 星期六 05:05 更新

【明報專訊】28歲的黃太,有兩個女兒。小女兒不會哭笑,不會呼吸,不會長大──她在35周時胎死腹中。雖然黃太甚至沒聽過女兒的哭聲,但無減母親的愛與思念。在媽媽心裏,她永遠佔有一個特別的位置。

直至如今,人們問我有多少個孩子時,我仍然不懂得回答。因為,我的小女兒未生已死。

那夜,她沒踢我

我還記得,去年8月10日下午,我覺得一向動得很厲害的BB,好像停了下來,但當時沒有為意。翌日起

大宅

Re: 睇左之後個心好酸.....

如果無記錯的話, 我記得呢位媽媽應該都係bk既媽咪, 重係 0410 既媽媽...

大宅

面對現實——媽媽的話﹕做錯了什麼﹖
5月 21日 星期六 05:05 更新

【明報專訊】醫生曾建議解剖,找出女兒的死因。我想,反正人也走了,小小人兒還要捱一刀,而且傷口再不會復元,好像很殘忍。但丈夫決定解剖,他希望找出原因,預防下次懷孕再發生同樣問題。可惜,最後還是找不出原因。我與丈夫經常想,我們是否做錯了什麼事﹖是因為我在34周問了醫生她的性別,故她小器呢﹖還是丈夫那天抹了冷氣機呢……

丈夫覺得,始終懷孕的是我,他再傷心也不及我,所以一直不讓別人在我面前重提此事,包括大女兒。但女兒偶爾也會跟我說﹕「 我很掛念妹妹。」

要告訴人家沒事了

不過,醫院的社工說﹕「不要刻意迴避,每講一次,等於面對一次。」事實上,出院後不久,我就開始四處打電話向人交代,主要是大女同學的媽媽。有些遺漏了,打來恭喜我,那一刻我雖然不開心,但我告訴自己﹕無論如何要告訴人家沒事了,不要介意,否則對方會很尷尬的。

大宅

冇錯....睇左之後好心酸............我有個朋友懷了7個月的時侯..胎兒又係冇了.........唔知咩原因....我朋友好傷心......3年啦...佢都仲未可以面對現實.........

男爵府

真係好心酸呀, 一路睇一路好想喊:-( , 希望lee個小女嬰安息la~

珍珠宮

睇完呢個都好想 :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

劉美娟以亡兒堅強為傲積極人生 娛 樂 - 娛 樂 要 聞

今 日 是 母 親 節 , 本 是 普 天 下 母 親 最 開 心 的 日 子 , 但 幸 福 不 是 必 然 , 世 上 亦 有 痛 苦 經 歷 的 母
親 。 今 年 二 月 才 首 當 母 親 , 生 下 兒 子 天 藍 的 劉 美 娟 , 愛 兒 出 世 一 天 便 夭 折 。

劉 美 娟 給 兒 子 的 信 ( 劉 美 娟 口 述 張 崇 德 代 筆 )
親 愛 的 天 藍 :
你 好 嗎 ? 很 掛 念 你 ! 自 你 離 開 後 , 天 色 總 是 灰 灰 的 , 直 至 這 幾 天 , 陽 光 終 於 出 現 了 。 沒 有
你 的 日 子 實 在 很 難 過 , 但 日 子 還 是 要 一 天 一 天 的 過 。 我 和 爹 每 天 都 會 看 你 的 照 片 , 一 邊 看 一
邊 談 論 你 的 可 愛 。 你 知 道 嗎 ? 你 的 樣 子 真 的 很 像 爹 , 尤 其 是 嘴 仔 , 簡 直 是 一 模 一 樣 , 還 有 你
雪 白 的 皮 膚 , 尖 尖 的 下 巴 , 幼 長 的 手 指 仔 , 大 大 的 腳 板 , 壯 闊 的 胸 膛 , 我 都 一 一 記 得 。 你 離
開 之 後 , 我 和 爹 為 你 預 備 的 BB 房 仍 然 原 封 不 動 , 多 希 望 你 可 以 睡 在 爹 親 手 為 你 裝 嵌 的 床 仔
上 。 還 有 , 屬 於 你 的 新 衣 櫃 , 有 我 為 你 親 手 摺 的 衫 仔 , 褲 仔 , 毛 巾 仔 及 襪 仔 等 , 它 們 都 整 齊
地 放 在 那 , 沒 有 人 動 過 。 天 藍 , 雖 然 見 你 的 時 間 不 多 , 但 很 多 情 景 已 印 在 我 腦 海 中 。 特 別 是
當 你 離 開 後 , 帶 微 笑 , 好 像 熟 睡 了 的 樣 子 , 是 多 麼 可 愛 !

「 想 跟 你 說 聲 多 謝 」
你 爹 說 要 和 我 慶 祝 母 親 節 , 代 你 多 謝 我 。 其 實 你 出 世 後 , 我 只 見 過 你 幾 面 , 都 未 真 正 照 顧
過 你 , 我 都 不 知 道 自 己 會 不 會 是 一 個 稱 職 的 母 親 , 但 我 愛 你 , 亦 想 跟 你 說 聲 多 謝 。 多 謝 你 ,
因 為 你 很 堅 強 。 記 得 在 深 切 治 療 部 , 你 全 身 插 滿 喉 管 , 我 和 爹 摸 你 和 叫 你 的 時 候 , 你 很 努 力
地 睜 開 眼 睛 , 你 知 道 那 一 刻 對 我 們 有 多 重 要 嗎 ? 經 過 多 次 搶 救 , 你 仍 不 願 離 開 , 直 至 我 們 見 你 最 後 一 面 , 跟 你 說 : 「 BB , 如 果 你 太 辛 苦 的 話 , 你 不 要 再 捱 下 去 了 , 也 不 用 擔 心 我 們 ,
我 們 知 道 你 已 盡 力 , 你 放 心 去 主 耶 穌 那 吧 ! 」

你 撐 到 最 後 一 刻 才 願 意 離 開 , We are so proud of you 。 你 的 堅 強 , 影 響 了 很 多 人 的 生
命 , 你 令 我 們 更 加 懂 得 珍 惜 生 命 , 多 謝 你 ! 亦 因 為 你 , 讓 我 們 感 到 很 多 愛 , 家 人 的 愛 , 朋 友
的 愛 , 弟 兄 姊 妹 的 愛 等 等 。 你 不 用 擔 心 我 和 爹 , 因 為 每 一 日 都 有 天 父 陪 我 們 度 過 。 我 也 知 道 你 現 在 會 過 得 很 好 , 因 為 你 已 在 主 耶 穌 的 懷 。 天 藍 , 你 耐 心 等 我 們 吧 , 我 們 一 定 會 再 見 的 , 天 家 見 ! I Love you !

永 遠 愛 你 的 媽 咪

禁止訪問

大宅

一路睇一路 :-( , 好難過, 好似自己無左咁

希望果位媽咪同劉美娟既bb, 都可以係另一個世界開開心心咁生活....

大宅

幸福吾係必然的! :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

好媽媽勳章

我都係一路睇一路 :-( :-( 真係覺得自己好幸福呢!

大宅

我地做左人地媽咪既, 見到一定唔開心, 因為知道生兒女係好難忘.

侯爵府

好媽媽勳章

生命..........是何等脆弱..........
各位懷孕O既MAMA真係要好好
保護肚入面O既BB呀,真係估唔到
去到35周都會出事

男爵府

育兒性格勳章

我之前在babyhome都睇過小魚日記,都係呢d情況啦,真係好唔開心。

佢果句"看見別的產婦,一人抱一個BB,覺得很羨慕。站在育嬰室外,我羨慕地看

大宅

我都係一路睇一路 :-( :-( 原來自己以得到好多

珍珠宮

萬萬都估唔到35周都會出事!! 有了兒女的感覺會特別深, 如果唔係自己生左bb, 都唔會深深感受到無左個bb係幾咁傷心, 難以想像, 心如刀搳!! :-( :-(

別墅

當自己有咗小朋友後個感受會更深 :-(
好似前日係地鐵內見到個女人推住間bb車係度等電梯,我聽到bb車內有小朋友不停咁哭,但個女人就全無反應,冇埋個bb,個bb越哭越大聲自己聽到都心痛 :cry:

複式洋房

:-( :-( :-(
我家有兩個小寶貝,願小寶貝健康快樂 only 2months & 4 days until Long's birthday

大宅

:-( :-( :-( :-( :-(

大宅

:-( :-( :-( :-( :-(

公爵府

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
睇完好心痛呀

首頁

尾頁

跳至