論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: Anyone seen 百 法 百 眾 》號外

我唔知講咩好, 四個字形容現時僱傭條例 [size=xx-large]不知所謂

我覺得目標應要求政府建議, 修訂, 刪除過時既條例。

民房

無天理, 都低能o既..咁又話要請一個, 咁樣又話要請多個..你估我o地係李超人呀, 咁有錢洗Q出o黎做呀同請外傭o咩, 請本地人啦, 戇居......

大宅

請佢個陣做 6xx幾呎 加下打通 flat b 佢有權要求加人工(嘩 ... 如果公司擴充我地做多左野都無得加啦) or 工人可以唔做 (哦...佢唔做我仲要俾錢佢飛番鄉下) .....天呀~~~咩法例黎架。

個工人唔諗下地方大左舒適左,佢都有份住個wor。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

法律意見「百發百中」﹖
5月 22日 星期日 05:05 更新

【明報專訊】黃金時段電視節目《百法百眾》,早前就外傭能否在僱主居所以外地方工作的一宗個案,作出了相當具爭議的「裁決」,引來入境處高調回應,指當中傳達的法律意見不正確,有關節目連日被炮轟「誤導公眾」、「教錯人」。

節目按去年案件編成

其實節目中的模疑案情,是按照去年10月九龍城裁判法院處理的「羅玉嫻案」編成,案中被告指使菲籍女傭到其父家打掃,被控觸犯「教唆他人違反逗留條件」罪,但是案件經審訊後,裁判官裁定被告無罪,有關裁決當時已經引起了外傭及僱主的關注。

這個裁決,不但反映了入境處與勞工處過往堅持「一個外傭只能在一個地址工作」的概念,可能並無足夠法理支持,亦揭露入境處給僱主提供的「標準僱傭合約」條文,不切合現實環境。本欄在去年10月3日「外傭僱用合約有待修訂」一文中,已經討論過有關問題,簡述如下。

入境處提供的「標準僱傭合約」,指明「傭工只能在僱主的住址進行家務工作」,合約同時要求僱主申報住所地址。因為有關條文屬於外傭的留港條件(Conditions of stay),因此入境處認為僱主要傭工到住址以外的地方工作,即屬構成「教唆違反逗留條件」的刑事罪行。

法官審案時點出條文荒謬

不過,裁判官沈小民在審案時卻點出了有關條文的荒謬之處。裁判官說,若外傭只可在「僱主住址」工作,那麼為何僱主可要求傭工到住所外面洗車﹖裁判官同時強調被告父親也是被告的家庭成員,女傭只是替僱主的家人負擔家務。雖然裁判官當時沒有詳細分析有關條文,但明顯地,他的裁決與入境處的觀點不盡相同。

《百法百眾》律師沒提被控風險

就算入境處強調裁判官是基於不信納控方證人的供辭,判定被告無罪,但根據判辭,入境處對合約條文的詮譯,明顯不為法庭所接納。案件雖然揭露了現行法例的灰色地帶,但[size=large]入境處不單沒有提出上訴,讓更高級法院澄清這一問題,更在裁決後發出聲明,表示當局會繼續就同類案件提出檢控。

出席《百法百眾》的律師引述裁判官的裁決,作為她對模擬案情的法律意見,在法律原則上其實並無犯錯,但不幸的是,她沒有提及入境處的立場,表明僱主仍有被檢控的風險,這不單引來入境處的強烈反應,更令公眾質疑節目中的法律意見有誤導成分。

要更公平對今次事件下判斷,其實必須了解普通法與法律意見的本質。普通法不同學校的校規,沒有一套非黑即白的法典,而是要通過法官從芸芸案例中尋找出共通的法律原則,因此才會出現控辯雙方爭論的空間,才會出現同一法例有不同詮譯的現象,而這特質在今次事件中已完全反映出來。因此,遇到法律問題向律師查詢,任何律師都只能夠告訴你法律基本原則為何,如何套用在實際情

大宅

最慘尋晚個工人(印印)都一齊睇,
都唔知佢聽唔聽得明,
驚的工人知D又唔知D喎
佢睇到以為真係唔可以叫佢去朋友/婆婆屋企洗野
(我意思係同朋友gathering/返奶奶度食飯果時)
我成年先試過叫佢去我阿媽屋企度洗抽煙機咋,
(新年果時,平時佢都有去婆婆度食飯,唔使佢洗碗)
咁都唔算刻薄佢下話 ???
千祈唔好覺得佢自己好委屈先得喎,
今日佢仲放假添,唉大鑊,實開印印大會都得拉
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

水晶宮

我冇睇到'百法百中' 號外, 不過, 我好同意大家所講的, 入境處的外傭合約條文不合時宜, 而且入境處只是拿著地址呢個 point 去告僱主, 冇考慮到個工人到其他地方做o野時, 所擔任的職務.

有好多家庭都係請工人照顧小朋友, 亦想有老人家幫手睇住個工人, 咁工人在日間就要跟埋小朋友去婆婆家. 婆婆家要煮飯, 執屋, 咁唔通工人 'kiu' 埋雙手等婆婆服侍佢? 如果工人做埋呢d 工夫, 實際上, 佢係冇做多o左野. 對於呢個情況, 為何張合約冇多一項可以比僱主填多個地址?? 我加多頁紙寫我屋企的情況 和需要, 入境處d 官係唔係會 approve? 菲律賓 consulate 會唔會玩o野??

如我地間唔時帶埋工人去親戚家, family gathering, 煮飯洗碗, 都需要人幫手. 唔帶工人時,自己都會落手落腳做, 咁工人在場, 點都要幫下手啦. 但係以o個份合約來講, 我地d 工人大姐, 真係可以大條道理唔做. 呢份合約, 簡直係綁住僱主手腳, 任工人自由發揮.

我地做僱主, 唔會話克薄工人 (因為我地有人質在佢地手), 我地亦係守法的. 但係在呢份 '不平等條約'之下, 我地係被 '屈' 犯法. 入境處應修改一下張合約, 比多些彈性僱主.

大宅

bbho 寫道:
請佢個陣做 6xx幾呎 加下打通 flat b 佢有權要求加人工(嘩 ... 如果公司擴充我地做多左野都無得加啦) or 工人可以唔做 (哦...佢唔做我仲要俾錢佢飛番鄉下) .....天呀~~~咩法例黎架。

個工人唔諗下地方大左舒適左,佢都有份住個wor。

同意. 唔通公司接多咗生意, 我有權唔做呀, 個政府都死白痴既.

伯爵府

咁又唔得, 咁又犯法. 又唔見老世好似對外傭咁對我? 加班, 加辛, 做title以外的工作, 我又唔可以告佢犯法? 個政府都short 架!

仲唔修法, 外傭就愈來愈大勢力. 我做"外傭"好過咯.

洋房

好希望今次事件可以迫使政府正視問題而立即收例, 唔單只係工作地點呢一條,而是重申制定一套切合實際環境、切合民生的外籍傭工法例.

果d入境處, 勞工處"高人", 唔該做野啦, 你地問心, 依家用緊果套用左幾耐? 你地除了review外傭人工外, 其它野幾耐無update過呀? 外面d小市民已經叫晒救命啦, 規佢仲講得出話叫僱主多請一個工人(百 法 百 眾中的例子), 佢夠竟知吾知佢地效率有幾高呀, 請個人動輒都要2-3個月, 就算我大把錢, 都等吾到2個月請個人番來take care 個剛出院的老人家啦, 正一廢話. 但我會建議佢地如果想知咩叫做實際環境、咩叫做民生的話, 請入來bk望下已經了解7、8成了.

琥珀宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

睇完呢個節目先知合約同法律對我地的僱主咁唔公平, 有漏洞比的工人告我地, 其實果的根本係小事, 又唔係做非家務工作, 又唔係打佢, 咁都話唔岩, 我地請個工人又要擔心佢地會唔會偷野, 會唔會搞個小朋友, 打佢地, 煮飯會唔會整的唔知咩野落去, 炒佢又唔敢提早一個月通知, 驚佢地玩野, 我地僱主根本無保障, 唔通我大陸有間樓, 帶埋個工人去都唔得, 留佢地係度又唔想, 你叫我地可以點, 到時比人告就算告唔入, 都浪費我地的時間啦, 我地要返工, 比公司知道我地有訴訟就唔好啦, 請咁多假分分鐘比人炒, 最後咪又係要我地息事寧人, 其實果份合同比人加多的特殊要求就ok, 只要係家務, 唔會過份就可以, 政府而家果份擺明就係幫外傭啦, 佢地的效率咁差, 就算肯改法律改合同都唔知要等幾耐, 或者到兒女的下一代掛, 唉 :cry: :cry: :cry:

別墅

我都覺得好無奈! :-x
您估我想做犯法野咩……

我地兩公婆要工作,小朋友交俾阿媽揍左幾年,都好辛苦喇!(我放假揍佢幾日都辛苦 ,何況我阿媽!)

我地由朝做到晚,每晚仲去接小朋友回家,朝早送佢返學,用意是減輕阿媽負擔。阿媽年紀開始大,近年來身體差左,當我有意請外傭幫手時,佢都好贊成,仲好開心。(其實我地經濟能力都是剛好應付到,現時工人未到,我都有點擔心。) :-( :-( :-(

講番條例!點解我想請工人去照顧我家庭環境的需要,合約唔可以跟我的要求呢?!

我想請個工人打理家務、協助我阿媽照顧小朋友同埋服侍我阿媽,平時就梗係跟住我阿媽,打理佢屋企家務。相反我地由朝到晚不在家,根據合約地址 (我家) 工作,我個工人就唔駛跟我的要求去做喇! 咁不如我做佢,佢幫我去打工搵錢好過…… :tongue:

希望條例可以快點修改,我請個工人就可以名正言順咁幫我阿媽啦! :mrgreen:
Joyful Life

男爵府

我地做野, 都會去唔同 branch 做 la...! d 勞工假, 產假就跟到足, 呢d 又唔見跟到足....!

民房

各位mami,
好支持你
:-D :-D :lol: :-? :-( :-o

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我放病假都要扣錢,d工人哈哈哈,如果係咁不如我地個個去做工人,唔洗幫人打工啦! :evil: :evil:
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

ccdccl 寫道:
睇完呢個節目先知合約同法律對我地的僱主咁唔公平, 有漏洞比的工人告我地, 其實果的根本係小事, 又唔係做非家務工作, 又唔係打佢, 咁都話唔岩, 我地請個工人又要擔心佢地會唔會偷野, 會唔會搞個小朋友, 打佢地, 煮飯會唔會整的唔知咩野落去, 炒佢又唔敢提早一個月通知, 驚佢地玩野, 我地僱主根本無保障, 唔通我大陸有間樓, 帶埋個工人去都唔得, 留佢地係度又唔想, 你叫我地可以點, 到時比人告就算告唔入, 都浪費我地的時間啦, 我地要返工, 比公司知道我地有訴訟就唔好啦, 請咁多假分分鐘比人炒, 最後咪又係要我地息事寧人, 其實果份合同比人加多的特殊要求就ok, 只要係家務, 唔會過份就可以, 政府而家果份擺明就係幫外傭啦, 佢地的效率咁差, 就算肯改法律改合同都唔知要等幾耐, 或者到兒女的下一代掛, 唉 :cry: :cry: :cry:

非常同意你既講法,我地一d保障都無,請親工人都樣樣提心吊膽,驚觸"飯"法例,政府一d都無体恤我地做資方既感受!

伯爵府

BK猜猜猜慶中秋

我自己出嚟做嘢,公司要改合約就改,唔會同你傾。但僱傭合約,我係僱主又唔可以收改,我真金白銀比錢出嚟請工人。人民入境事務處快D修改。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

歌莉亞 寫道:
看到佢地在論到合約條文時,好想到場發表意見,越問越激氣。其實份合約內容根本唔係僱主自己定的,這點已好有問題,試問我地打工,去唔同的公司亦有唔同的合約條件,有些可能要出外工作,有些要加班但沒有超時補水等,有些只係做五日(一星期)有些要返六日工,所以只要你情我願,公司有很多無理的要求,我地都要接受,但點解僱主(即我地)唔可以訂一份我需要的合約條款,而要我地俾這麼多優惠佢地,連佢地偷竊,打小朋友,唔做家務,出去溝仔大埋肚,我地仲要送埋機票及補一個月人工俾佢地 ?大肚仲唔可以抄 ?簡直無天理 !

講得好 ~~~

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cnine 寫道:
最慘尋晚個工人(印印)都一齊睇,
都唔知佢聽唔聽得明,
驚的工人知D又唔知D喎
佢睇到以為真係唔可以叫佢去朋友/婆婆屋企洗野
(我意思係同朋友gathering/返奶奶度食飯果時)
我成年先試過叫佢去我阿媽屋企度洗抽煙機咋,
(新年果時,平時佢都有去婆婆度食飯,唔使佢洗碗)
咁都唔算刻薄佢下話 ???
千祈唔好覺得佢自己好委屈先得喎,
今日佢仲放假添,唉大鑊,實開印印大會都得拉

tv做緊果時我個印印響廚房洗野,
響廣告時間我先叫佢出黎執檯jar,
我自己都聽到一舊雲, 都費事比佢知咁多

複式洋房

LittlePrincess 寫道:
我自己出嚟做嘢,公司要改合約就改,唔會同你傾。但僱傭合約,我係僱主又唔可以收改,我真金白銀比錢出嚟請工人。人民入境事務處快D修改。

非常同意! 政府唔想o下我地d打工仔要返工無人湊細路至要搵工人, 仲話要加佢地$50人工, 想想我地好多年都無人工加(有d人仲減或失業). 佢地淨賺3千幾(包食包住), 賺香港錢返鄉下都唔知幾她洗, 我地又要供樓又要養仔. 唔該政府帘幫我地d小市民想o下.

別墅

Yes! this one is really crazy ar. So it means if we move to the bigger house we have to pay more to them, so is it if we move to the smaller house then we can deduct their salary too. Don't know what that lawyer talking about? and do someone think it is a good time for us to write a letter to government department to push them to review the law.

首頁

尾頁

跳至