夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 rkwsoulmate 於 10-12-25 09:18 發表
ndw
恭喜妳!你倆真的是模範夫妻,值得BK的mami及daddy學習。祝聖誕快樂!

謝謝!
唔好意思,掛住陪老公、女女,冇上來幾日。
祝 你們 rkw 一家新年快樂!
我再也不敢名言叫其他人從我們的經歷裡學習了。呵呵呵! 輕則被人話炫耀,重則被人話沒有同情心,沒有包容。
尤其我們 D 有原則地聽老公話的太太們,如你老公,rkw 講過的:很容易激起婦權主義的人士理解我們的話語多於應當理解的而使其自己內心產生不滿之情。

民房

都猜你一定是和家人歡渡聖誕,才失蹤了數天。假期一定過得十分愉快!
我有讀畢你昔日談及女女健康及與丈夫分工顧家的經歷,由衷佩服!而你倆仍是如此樂觀,更是難得!其他夫婦,實應向你們學習如何在有困難的生活中,學會放開懷抱、彼此戲弄一番,以增加夫妻生活情趣!
說你們是模範夫妻,一點不假!值得公開炫耀一番!照計不會被插的,放心!
(記得翻譯給你老公聽!)
最後,多謝你的新年祝福及鼓勵!

大宅

等我又讚下自己先~~
今年係第八年同老公慶祝生日~~
之前果d都過得麻麻平淡~~
今年我花左好多心機:
如親手整左個好有特色既蛋糕、
整生日咭,仲靜雞雞搵佢家人、我家人、佢朋友寫祝福語俾佢、
花好多時間o係openrice搵餐廳dinner(因我老公好識食的...)、
配合佢家人、我家人慶祝生日~~
所以今年佢有3個慶祝生日日呀~~
事後,我見到老公好滿足既笑容、佢仲竟然自動post相上facebook曬命(佢好少會咁做的~~)我知道佢真係好開心!!
抵我花左成個月時間去籌備呀~~~

子爵府

回覆 62# rkwsoulmate 的文章

Hello, dear rkwsoulmate,

很感謝你願意花時間讀我的自述生活經歷和感想,從而真心想了解我多點。

是的,我假期過得十分愉快,太愉快了,結果把工作推到星期天晚上十時才趕工。如讀小學、中學時的我,總要等到返學前那晚才這道要做的功課還沒有做。結果壓力迫身迫到mouth:

我對老公說:“哎!我讀完大學後以為此壞習慣已經改掉了,誰知,現在又重現在我的工作上。 可能神知道我還需在這方面努力向上,所以才安排你我的崗位互換吧!

老公回:“那麼我眯好無辜,要我犧牲來成全你的成長!
我們都笑了。

.......
"....(記得翻譯給你老公聽!)" ~ rkwsoulmate

oops.... 我還沒有翻譯呢。我也很期望看看老公幽默的反應。

子爵府

回覆 63# 紅噹噹haha 的文章

“....事後,我見到老公好滿足既笑容、佢仲竟然自動post相上facebook曬命(佢好少會咁做的~~)我知道佢真係好開心!!
抵我花左成個月時間去籌備呀~~~”
~ 紅噹噹haha

你真系好呀! 0甘有心思。老公又欣賞。 很恩愛喔!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 ndw 於 10-11-26 10:43 發表
我講0野沒有耐性,像我爸爸,只求切實。如昨日,老公把蝦仁先用醬淹到濕濕0甘才給我落鍋煎。 點會煎得香口又唔彈油呢?! 我沒有抱妝住有愛心的語氣和用字直說:“D蝦唔應該用醬先淹過,0甘我好難煎加嘛!” 我用加埋廣東話口音的英文講。老公一聽就要自衛啦,以為我在責怪佢,即回:“我問過你淹唔淹0賈!"

呢樣我明,我同老公講嘢要講英文,有時真係心急講咗中文,老公唔明要我講番英文,講佢唔明就會話我英文差或者唔識英文,有時明明小事都會因為咁而變成吵鬧,諗番都幾無謂。不過我地未結婚前已經話事無大小都要攞出嚟講,唔好放喺心度,唔好有隔夜仇,要清清楚楚先上床瞓覺。

我自問未算一個100分老婆,不過都算係咁啦,有好嘢我會留俾咗食,知道佢鍾意嘅我會特登去買俾佢食,知佢想食嘅我會去搵recipes整。佢都一樣,知我鍾意食薯片,一見減價就買,食到我肥晒,後來我要同佢講唔好再買,否則我實變豬。

講到我對老公好或老公對我好,實在有太多講唔晒,唔係晒命,只係我地相識時年紀都唔細,我地知道錯過咗對方可能一世都會遺憾,而且好難有一個臭味相投嘅人,可以包容大家嘅缺點,所以我地珍惜大家。

子爵府

回覆 66# rose-mag 的文章

"...有時真係心急講咗中文,..."

我試過用左普通話同老公講,還以為自己用左英文同老公講, 因為普通話也是我母語外的第二語言。我老公成個呆左響樹。 然後才說:“你講左中文喔!”他連普通話或廣東話都不會分。

rose-mag , 你對老公的好真的很不錯!

“....唔好有隔夜仇,要清清楚楚先上床瞓覺。.....”
我和老公都一直堅持實行這套夫妻相處之道。 所以有次剛結婚後頭一年,我們就是要實行這 “不可含怒到日落”~出自聖經 的原則而對坐在床上談了六個小時,一直到兩點才睡得安詳。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 ndw 於 11-1-3 13:06 發表
"...有時真係心急講咗中文,..."

我試過用左普通話同老公講,還以為自己用左英文同老公講, 因為普通話也是我母語外的第二語言。我老公成個呆左響樹。 然後才說:“你講左中文喔!”他連普通話或廣東話都.

我老公識分廣東話同國語,因為國語佢係一d都唔明,偏偏佢好鍾意睇中文片,有時講國語果d佢成日問我講咩,我d國語都係半桶水,有時真係幫佢唔到,最怕同佢睇武俠片,都唔知點同佢講邊個係華山派,邊招叫降龍十八掌。

其實我隻佬你睇佢粗聲粗氣個人又大意,不過佢年年都記得我生日結婚紀念日,今日佢就靜靜帶咗個仔去買生日禮物俾我,佢知道我想買部camcorder,上兩個星期佢有OT,我知佢辛苦叫佢如果唔想OT就唔開,佢話想賺多d,買部camcorder俾我,我話又唔急慢慢等有平先買,點知佢今日去買咗,仲等我沖完涼,叫對仔女拎俾我,我果刻都打個突。老公見我唔開個盒以為我唔鐘意,叫我如果想去退可以即刻車我去,雖然呢個唔係我最想要果個,但已經幾唔錯,我又點捨得去退令佢失望喎。不過後來俾佢發現自己買果張MD買貴咗,佢有d唔開心。

子爵府

回復 68# rose-mag 的帖子

“...最怕同佢睇武俠片,都唔知點同佢講邊個係華山派,邊招叫降龍十八掌....”

下次做埋動作:華山派,發發枝棒。降龍十八掌:整個跆拳道軋馬再出掌。

你知我老公啦,我同佢睇 D 好多人物出現的中文片時, 佢 睇 個個樣都差唔多一樣樣。不斷問我 LEE 個系咪過個人,過個系咪 LEE 個人。 我又要追劇情,同時又要同佢解釋,真系我條利都打曬結。 我一著急,燜的語氣又出來了。 好在已經共處十幾年, 佢明白我性子,唔系燜佢。 如果唔系又會小氣了。 我都覺得老公越來越對我大量,無以前初結婚時那麼小氣。

導演 佢就成日把張藝謀 (Zhang Yi Mou) 和 吳宇森 (John Wu) 混熬。

“....叫我如果想去退可以即刻車我去,雖然呢個唔係我最想要果個,但已經幾唔錯,我又點捨得去退令佢失望喎。不過後來俾佢發現自己買果張MD買貴咗,佢有d唔開心。”

佢想等你親自揀個你自己心儀的。 So sweet. 況且後來 佢發現自己買果張MD買貴咗, 你可以順便陪佢去退貨,如果是在同一間商店裡買的話。 不過,衣加 剛過了聖誕節無耐,好多人排隊退貨。

系呀,能互相嘗到對方的愛的奉獻很能增長夫妻情感的。

複式洋房

一條好的問題, 不過我唔識答吖, 真心對一個人, 冇計住嘛。

子爵府

回覆 70# kt_mama80 的文章

系呀! 尤其唔好 計住 對方點對自己衰0既野。當然虐待除外啦。

子爵府

幾日前,老公發覺自己很寵D女,服侍周到,乜都同佢地做埋。
老公話:“0甘唔掂喔,唔通第時佢地個老公又系0甘乜都同佢地做埋?! 如果系0甘0既情形,我真系唔想老來時同 D 女一齊住啦,睇到佢地老公做得0甘多,就會想起我依家 公主試 0甘服侍佢地,我就會不堪回首我依家0既日子啊!哈哈哈!

聽完老公0甘講之後,我個日細女想食車裡子,我就花時間心機教 兩歲幾 0既系女學懂點樣 LUR 核。等老公唔使坐得0甘辛苦。

子爵府

Last night, I quoted Jane Eyer's dialog. I mean what I say to my dear husband:
"I would be your friend, your nurse, your companion.
I shell never leave you. You will not be left alone for so long as I should live."

子爵府

星期六晚,老公唔系幾好心情。
佢話過我知星期日佢支持開0既球隊有賽事。我醒水啦,星期日,中午餐我煮曬,晚餐都煮樣主菜。仔女,我全日照顧曬,中午就喂兩個女都花左我兩粒鐘。

等老公可以柄埋主人睡房邊睇球邊用電腦做0野。 午飯打算裝埋飯菜端埋入房畀老公坐響床上食。 氹翻老公LOR。 點知,老公0甘知音,一到開飯就貢出來砵飯‘食送食’

好在,到晚飯,我兩公婆又有講有笑翻。

男爵府

好小事楂, 每次圖書館D書過期, 大帝一定打個電話黎,
第一句一定係,
"憋! 過晒期!"
"阿! 唔知點解冇續到書既"
仲以為續左添"

以上, 幾個版本次次唔同,
就等我既反應:
無所謂啦, 我要走上去續(交罰款....再試下續...)

總之, 呢件事, 耍立即做, 冇得推
幾本書X 成個星期, 好貴家!
即DO, 冇SAY NO!
Do not count your days down!

民房

回覆 75# ndw 的文章

我自問對老公唔夠好~因為脾氣唔好,所以我好努力去改,希望老公覺得返到屋企係覺得開心舒服!
我有一對1~3 歲0既仔女~ 為左老公返到屋企舒服,屋企要乾淨~所玩具要不停咁執 仲要唔比仔女太煩,煩住老公冇得抖就唔好!!
每一日我都係最後一個訓~就萛老公去踢波食飯我都必定等佢門!! 原因係我每日都堅持去為老公按摩...最少都半個鍾~~要老公放鬆哂,訓到我先返仔女房,陪仔女訓!!mouth:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都唔係對老公好好, 因為脾氣差, 有時同佢講野會太聲左. 但我係某d位會比佢覺得我細心, 例如: 每日我必早起身過佢, 幫佢開定水沖涼 / 拿好要著的衫褲 / 每晚在鞋內放好翌日要著的襪 / 即使我放假, 我都會好早起身, 幫佢插好風筒, 特登同佢出街食早餐(平時我在屋企食的)

不過佢對我都好好, 雖然唔講出黎, 但有時都自動自覺掉垃圾 / 煲水 / 吸塵 /拖地.....

我地好少吵架, 而且我諗可能因為我見佢幫手做野, 我真係會同佢講: 唔該晒你, 幫手.......
日子久了, 可能大家會[鳳旨], 我見好多朋友就係咁, 到吵架就將平時的不滿鬧出黎, 所以如果一有唔開心, 當晚會講返出黎, 如果大家[火遮眼], 第2朝都會傾掂數.

子爵府

回覆 75# fafacat 的文章

你同老公好 Buddy,好好呀。

子爵府

回覆 76# joejoey 的文章

如果我系你老公,我一定感覺到你對老公0既好。不過我唔系男人,所以想要0既0野可能會好唔同。

我系要翻工0既,我老公系要留響屋企做住家男0既。我老公唔執得屋裡D玩具0甘多,我翻到屋企0既空間得食飯、用電腦、訓覺同洗手間。玩具周圍有好似 “Home Alone”電影裡過間屋0甘。但是,我唔介意,LEE D 系老公教女0既方法,模式。我畀得老公全權負責,我就唔想花時間同老公討論0甘多。佢連執屋、洗碗都無時間立刻做,點有時間同我商量得0甘多喔。

不過我真系好喜歡你屋企,日日都0甘干淨企理。

子爵府

回覆 77# crystal媽咪 的文章

你好細心照顧老公0既起居呀!
你老公又冇大爺款咪好LOR。

"....我地好少吵架, 而且我諗可能因為我見佢幫手做野, 我真係會同佢講: 唔該晒你, 幫手.......
日子久了, 可能大家會[鳳旨], 我見好多朋友就係咁, 到吵架就將平時的不滿鬧出黎, 所以如果一有唔開心, 當晚會講返出黎, 如果大家[火遮眼], 第2朝都會傾掂數"

講得好切實。真系唔好將對方0既好覺得系 [鳳旨] 0甘。要畀對方知我知對方對我好。

首頁

尾頁

跳至