夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我特意安排連休四日來幫老公做家務,等老公有得放假。老公照顧住三個女,真系成年無得休息。我想響老公精神體力未崩潰之前讓老公充充電,再可以繼續為我們四個婦女服務。

子爵府

我竟然想不出我最近為老公做過些什麼。 給他背脊拗下痕算不算呢?
事因:
我老公都有句窩心話講:
我老公今日突然從後面攬住我好高興的對我說:“You're still the one -- who can scratch my itch”
原來他剛剛聽完他從前很喜歡的一首歌。

Orleans - Still The One
http://www.youtube.com/watch?v=h3s8Ji9bnaE&feature=related

他突然有感而發。他說夫妻情感就應如此簡單就是了。然後他把整個搬來我面前播這首個給我看。
我聽完歌後,就對老公說:“Let me scratch your itch back.”意思是給他一擁抱。

侯爵府

我隔年織件冷衫俾佢, 隨時聽佢講工作上嘅嘢(佢一講我即刻放低手上嘅嘢洗耳恭聽), 煮佢鍾意食嘅餸, 有時送小禮物俾佢, 咁算唔算gar?

ndw  緊系算啦。而家有幾個婦女懂得職冷衫啊?  發表於 11-8-24 06:09

子爵府

有種可樂膠樽用軟膠做,又寬又不好用手拿起。老公那麼大隻手都拿不穩給滑手把汽水倒瀉到滿地是糖水。剛問我喝不喝汽水,還沒有給到汽水我喝就倒在地上了。

我雖然已經坐在床上擺好陣 與老公一起 看電影,吃爆谷,飲汽水呢。

唉! 還時甘心情願地叫老公不要動,我落地去搞清潔。抹完整個飯廳地板後,我都失去了慶致看電影了。累到想

男爵府

畀面勳章

回覆:我對老公、老婆有幾好?

死啦,見到呢個post我只係諗到c6對我嘅好,諗唔到自己有咩對佢好

ndw  你有為老公著想既時后已經是對老公好了.  發表於 11-10-3 02:24

子爵府

最近侯到某某公司清價貨,一部五合一功能的播音機:
1、以前的唱碟
2、錄音帶
3、CD 光碟
4、收音機
5、錄音功能
半價賣出。拿拿臨叫老公來看看,看中了就買給老公做生日禮物。
幾日前老公第一次用,把自己關埋響房,抄翻距自己以前既唱碟來邊播邊錄在CD上。
距同我講好多謝我既禮物,距好喜歡,聽歌聽得好享受。

男爵府

一向以來老公唔會點送生日禮物, 最多都係搵間豪d食番餐.

今年生日老公既然送了一份生日禮物俾我, 就係一部手提電腦.
是緣有日阿仔突然同老公講, 點解媽媽成日都要用你部電腦? 我地每人都有一部, 點解她沒有? 其實阿仔個部只係玩具.

係多年前, 我突然得了一個好怪的病, 突然頭頭暈倒及沒有知覺, 醒來的時侯已經係醫院, 醫生仲話情況唔樂觀, 有段時間仲令到下半身行唔到, 要坐輪椅出入, 個人唔開心之餘好灰; 個時小朋友仲細, 記得我請假回家睇他, 他只時好奇出來望吓我, 已經唔多點記得有我這個媽媽. 之後又要返回醫院, 老公就衣不解帶來照顧我, 仲拍了好多阿仔的相及片段俾我睇, 不時同我按摩雙腳....最後都可以完全好番哂.

其實唔好話邊個要對邊個好, 緣份要係埋一齊已經係天註定, 當然自己都要好好珍惜才對; 有時一些小禮物、關心都唔可以少. 可以的話, 屋企人又可以幫手照顧小朋友, 就可以二人世界去輕鬆吓, 都係一件樂事.

子爵府

回覆 qwbear 的帖子

一邊讀你寫的,一邊在我腦海裡描繪著一幅幅溫馨的畫面。跟著,我眼濕濕。 很感動! 謝謝留言。

對,既然已經能係埋一齊就要不斷為對方付出。互相關心到對方的需要。這愛不是由自己的需要,欲求而做出發點,而是為著他人的需要而做出發點。 這就是今天我老公教我的從讀聖經裡得著的愛情的動力。不是自私的自己想要怎樣(那是壟斷嫉妒性的愛),而是要想到他人的需要(我想這是啊加配 agape 式的愛)。

子爵府

此時,我手瓜都酸酸軟軟,因為今日,我與老公和三個女女參加一個年邁100歲的老婆婆基督徒的生日慶祝活動,同時也是個基督徒聚會。

我為了讓老公可以周旋於久日不見的友人們 (因我們一家在出入行動上很不方便),女女,平安,她有先天性的發展極度遲緩,坐不耐煩了,我就抱起三十六磅重的她一段很長的時間。讓她安靜下來可以讓她爸爸好好享受一下與主內肢體的團聚之樂。

大宅

為了老公2次在公眾場所吵大架!

老公腸胃炎, or嘔到脫水, 上的士都有問題.
醫院內-----
一少女"how 串" 到" 斯斯" 聲, 排隊等緊, 我地排佢後面, 老公面青哂在輪椅上等.
突然一對B6夫婦入黎大吵大鬧, 女的托住隻手, 手指尾包住D好似廁紙咁嘅野, 叫得十分大聲, 個個望住晒, 姑娘即刻走去睇下乜事.
個男人有六呎高,陸軍裝, 用D捲晒利的國語同姑娘講佢老婆好嚴重, 是x症(我聽唔明), 姑娘叫左佢地入房一陣, 就叫左佢地出等.

點之個女人大喊, 一路叫: 怎麼辦怎麼辦! 男人大叫: 這是x症, 拖不得, 你不懂xxxxxxxxxxxx, 是人不是? 不能拖!
D姑娘好似冇乜反應咁, 跟住想推c6入房, 點知個男B6捉住c6張輪椅同姑娘搶! 我突然superman 上身, 指住佢破口大駡: ( 有限國語) 這𥚃有人呼吸唔到, 有人脫水, 個個都需要姑娘但個個都排隊, 姑娘不是只有空招呼你的!!!!
佢青根暴現, 揸住拳頭, 我已經準備合埋眼俾人打..........
突然一個肥姑娘推番c6架車, 捉住我大聲話: 真係好多謝你講出我地嘅心聲, 如果我地自己講就俾人投訴㗎啦~~跟住個B6男人踢凳, 女人狂喊.........

就係咁, 我平安無事咁同c6睇左醫生.臨走 醫生同講唔該唒, 連佩藥嘅都講...........

伯爵府

版主 的帖子

我老公鐘意食野,我都好樂意煮野佢食,同埋我會買啲性感睡衣哄佢,同佢出街扮得令一令,佢啲朋友讚我佢就會好自豪咁,佢同我講佢有時會覺得我係佢個女,其實我地年纪只係差歲半,因為佢好照顧我,咩都諗我先,覺得只要我開心幸福就係佢既開心幸福,佢認為可以令自己老婆好似少奶奶咁幸福係佢既榮幸,所以我盡力令自己繼續做到入得廚房,出得廳堂,上得大床,內外兼備

伯爵府

版主 的帖子

我老公鐘意食野,我都好樂意煮野佢食,同埋我會買啲性感睡衣哄佢,同佢出街扮得令一令,佢啲朋友讚我佢就會好自豪咁,佢同我講佢有時會覺得我係佢個女,其實我地年纪只係差歲半,因為佢好照顧我,咩都諗我先,覺得只要我開心幸福就係佢既開心幸福,佢認為可以令自己老婆好似少奶奶咁幸福係佢既榮幸,所以我盡力令自己繼續做到入得廚房,出得廳堂,上得大床,內外兼備

子爵府

MrsChloeLee 發表於 12-7-30 16:25
為了老公2次在公眾場所吵大架!

老公腸胃炎, or嘔到脫水, 上的士都有問題.
吵得好!惡得好!
我有次見到住我地摟下個大男人見我老公剛剛車禍後身子弱,動手推我老公落樓,我好惡,好洪亮把聲喝住:LEAVE MY HUSBAND ALONE!
我老公話未見過我這麼威嚴!老公馬上想到可能我會畀個男人打,即刻同個男人講話轉移他的目標。以前老公向學校碰過好多bully,所以他懂得講些什麼避免打架,不示弱之余又要畀翻D位個bully落臺個種應對方法。與此同時,我地住隔壁既鄰居已經幫我地報左警。後來一齊同我地向公寓經理投訴樓下既鄰居。結果經理發驅逐令,限樓下的鄰居三日內搬出去。

子爵府

肥肥寶 發表於 12-7-30 17:31
我老公鐘意食野,我都好樂意煮野佢食,同埋我會買啲性感睡衣哄佢,同佢出街扮得令一令,佢啲朋友讚我佢就會 ...
"所以我盡力令自己繼續做到入得廚房,出得廳堂,上得大床,內外兼備"

系呀,而家做人妻子,好生養都不比 上得大床 這招重要喔。

侯爵府

ndw 發表於 10-8-19 15:11
可唔可以講講以前對 老公好0既例子呢?
除去老公如何衰,如何不是, 只0念0念衣家點先可以做翻以前對老 ...
講真, 諗佢對我嘅好真係易好多...
我同佢過嘅第一年佢生日, 我用盡辦法約哂佢嘅小學, 中學同大學同學bbq, 我地有2隻狗嘅, 我個朝扮帶d狗去玩, 去到個場佢入去先, 見到佢d同學個陣仲以為真係咁啱撞到, 仲話要介紹個女朋友比佢同學識, (因為我有部份係唔識嘅)...佢同學即刻爆笑....佢先知道係我搞嘅!
佢話好感動...同好開心, 之後仲話我唔乖個時, 佢都係靠諗返呢件事黎落返啖氣

子爵府

回覆 skybiebie 的帖子

你還有很多對他好的地方,如他覺得你不乖時,你沒有再激他,惹他更生氣也算是對他好了。我是如此,當老公發“威”時,我一聲不作。現在我的女兒也如此,當她們爸爸說她們不乖時,她們也一聲不作,這樣,雞蛋的怒氣就會很快靜止下來。而且雞蛋不會翻舊帳。
有次雞蛋在99面前話我,我也不回一句為自己辯護。讓他在母親前發下夫威嘛。

侯爵府

ndw 發表於 12-8-1 15:58

你還有很多對他好的地方,如他覺得你不乖時,你沒有再激他,惹他更生氣也算 ...
我都唔會駁佢咀架, 佢都好少話我, 通常都忍咗幾百次佢先會出聲所以佢講親, 我都唔出聲或者話係喎, 一時唔記得咗, sorry~~跟住懶可愛咁笑下同鍚返佢

我無咩時間陪佢, 所以佢話想去邊, 我都就佢, 我會成日煮新野比佢食, 佢話想食個啲我會搵辦法整比佢食, 佢出糧比家用之後完全唔洗擔心屋企所有野, 出街$1都唔洗比, 我會安排好哂所有晚餐, 娛樂, 行程~~ ee. 其實諗諗下我都對佢唔差

同埋我隔一輪就會問佢開唔開心, 有無野令佢唔開心呀, 等佢唔好儲住d唔開心野~~

男爵府

記得有次同c6去旅行(當時只係拍拖中),去到一個景點要大家落地行上山。
當然係又長又斜的大斜路啦~!!
我就同我c6講,不如你"咩"我上去la~!!
c6一口答應....
就係山腳"咩"我到山頂才放底我!!
所以團友見到到大讚我c6....!!

子爵府

回覆 fingiu 的帖子

嘩!都要你倆位身材體力好配搭得先至得既。

譬如,我好難想像一個大肥妹豬搭一個體力不足撐的哥哥仔喇。
起碼你們那隊團友沒有人問你們:點啊?使唔使幫手啊?

這就是你們兩位好配搭又恩愛嘛。

子爵府

你直情好到系佢私人助理啦!

首頁

尾頁

跳至