親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

原帖由 DouMiMa 於 10-7-15 23:52 發表
safari 我去到Patong先book,bargain到50%off,好抵。一家人慳咗成3千幾baht (7 in 1),好開心!出島HK book同當地book價錢就差唔多。

請問你係patong邊間鋪book呢 ? 我都有6人,係未都會干平d呢 ?
如果出蛋島, 可以係邊間鋪book呢 ?
請問有無d較平又靚又正的spa呢 ?
因我第一次自由行, 有小朋友, 都吾知點安排好 ?
thanks.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 DouMiMa 於 10-7-15 23:52 發表
safari 我去到Patong先book,bargain到50%off,好抵。一家人慳咗成3千幾baht (7 in 1),好開心!出島HK book同當地book價錢就差唔多。

DouMima,

你跟左邊間Safari?包咩? 幾錢位?

我諗緊同師太book 定去到book。我見有幾間大Safari e.g. Island Safari, Siam Safari 同Amazing Safari。

子爵府

我跟 Island Safari. 之前在HK email 問了幾間agent都話沒折扣, 點知去到book仲平. 詳細資料我今晚番屋企找找再post上來.

大宅

畀面勳章

我都想知,因為我8月尾先去,又住得唔近巴東,所以想book定先。

原帖由 DouMiMa 於 10-7-16 15:37 發表
我跟 Island Safari. 之前在HK email 問了幾間agent都話沒折扣, 點知去到book仲平. 詳細資料我今晚番屋企找找再post上來.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 DouMiMa 於 10-7-16 15:37 發表

男爵府

剛剛去完布吉返來,第2天打去偉林叫他來接

1. Egg島一天玩浮潛,大900B、11歲以下700B來到先收錢、包午餐

2 .睇人妖550B一位

3. 玩激流要8歲以上、去動物園騎大象,大1400B、小1100B,包午餐。

他來接時我才付款

男爵府

我都係8月底去布吉,所以活動落到去先安排,因為我住Patong,周圍都係旅行社, 睇天氣而安排,因為始終係雨季.

小朋友仲細得4歲,所以出島都係egg好,但好似無咁靚~~~不過始終怕大浪,都係到時先算.

咩行程都無諗住hea下,諗到去邊先去,再唔係鐘意既話又可以租一日車楂下~

複式洋房

請問你地出島玩, 會帶咩東西出去呀?
銀包,PASSPOST你地會放喺邊到?

男爵府

原帖由 christine8881 於 10-7-17 11:50 發表

出島前已經比晒錢、而且又包接送、只需帶小量金錢、帶左個很大的防水袋、浮潛用品、酒店水、沙游灘席、防水相機、回程時將的污穢泳衣、泳具一次過放晒落個大防水袋到

男爵府

Passpost 我唔會、其實去旅行最好帶copy出街都可以了。

水晶宮

原帖由 christine8881 於 10-7-17 11:50 發表

passport 放在酒店房內的夾萬裡面.

子爵府

I joined Island Safari program C ,因為想玩有canoeing的。原價1600B for adult。 第一間agent booth在巷子裡,開價850B。第二間在Rat-U-Thit 200 Pee Road上,開價1150B,我都費事再問。番到第一間講到800B each for 4個人,即場confirm交錢俾收據,第二天pickup。不過佢出島就同其他地方差不多價錢。這個booth看檔口的是個師奶,很友善,我地後來出出入入經過幾次都會笑笑口打招呼,最後一天仲大力揮手同我地say goodbye。

Program C includes:
Insurance & Guide, Hotel transfers, Elephant Trekking, Elephant Show, Monkey Show, Rubber trapping, Rice Farming, Thai life style, Ox-cart riding, Buffalo photo, Cooking show, Boxing show, Fruits on season, Fish spa, Nature canoe, 4x4 Jeep.

差不多4.5~5hours。 我個仔好鍾意canoeing個part,水面很平靜不危險,最多不識前進原地打轉(要講合作架),見到有人連人帶船被拖回來 。建議小朋友大一點才玩。佢地仲有program A and B,包的項目少些,不過如果小朋友太小的話,可能都要考慮一下適不適合(eg 騎大象)。

Cooking 會簡單示範一下and讓人試做試吃簡單沙律。Boxing有個小擂台,除了示範對打還會請男士上去體驗一下。Fish spa ~~好癢啊!!佢接送我地時就係用jeep(其他人唔知),所以都無謂包唔包個jeep啦。最後會有飲品水果俾你坐下揀相。

Island Safari 整個場地不錯,guide姐姐很活潑。記得要帶防曬,蚊怕水and雨傘。仲有,自己帶相機,佢地的相賣得超貴!可以跟大象猴子拳手等照相,除了騎大象時說不能照,不過大家都不理。

子爵府

Patong周街都有tour agent booth簡直梗有兩間係隔鄰我都係問左兩間著我估臨beach Thawiwong Road既會較貴小巷裡的會平d起碼現在知可以朝5~6折去bargain如果人多加加埋埋都慳唔少架好似其他媽咪咁話唔想煩或者有老有小就HK book 如果想彈性dd就去到先book

Spa我今次沒做 唔好意思俾唔到建議妳

原帖由 bkfans123 於 10-7-16 15:12 發表

請問你係patong邊間鋪book呢 ? 我都有6人,係未都會干平d呢 ?
如果出蛋島, 可以係邊間鋪book呢 ?
請問有無d較平又靚又正的spa呢 ?
因我第一次自由行, 有小朋友, 都吾知點安排好 ?
thanks. ...

伯爵府

zoo 去不去都得, 好細, 好舊, 比荔園仲差.

lotus must go, 好味, 仲可玩孔明燈及煙花
星期五是無飯主婦日

大宅

好媽媽勳章

原帖由 adacheung1972 於 10-7-19 21:44 發表
zoo 去不去都得, 好細, 好舊, 比荔園仲差.

lotus must go, 好味, 仲可玩孔明燈及煙花

在Lotus附近玩?係邊道買孔明燈及煙花?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 DouMiMa 於 10-7-19 17:06 發表
I joined Island Safari program C ,因為想玩有canoeing的。原價1600B for adult。 第一間agent booth在巷子裡,開價850B。第二間在Rat-U-Thit 200 Pee Road上,開價1150B,我都費事再問。番到第一間講到800B each for 4個 ...

DouMiMa,

想問你那問agent在那條巷,有冇店名?我住Holiday Inn,唔知近唔近?

Canoe唔係可以有人幫你扒? 我見有d tour有個泰仔坐係道幫你扒。小朋友5歲可以玩嗎?

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

seems many of us choose Laguna, we have 8 adults and 2 kids (1 year and 2 year old) and will stay in phuket for 5 days in August @ Outrigger 4 bedroom with private pool, As the kids are too small, so I prefer to stick in hotel and use the facility.
Here is my very relax plan:

Day 1:
- Airport to Outrigger: Check-in
- Go to Tesco Lotus / BIG C + Central Festival (Lunch). Buy Fruit + Drinks + Souvenir
- Back to Outrigger. rest and use the pool.
- Laguna Canel Village by Ferry
- Go to the beach by shuttle + before sunset.
- Dinner at Lotus at night. (Fresh Tiger Pawn!)

Day2:
- Egg Island 8:00am - 3:00pm.
- Rest in Villa / SPA
- Gum Shooting
- Dinner at a restaurant near laguna

Day 3:
- Go to the beach in early morning with kids
- Lunch in Patong Jonceylon.
- Buy food to BBQ in villa
- Massage + Facial if wish
- Return to Outrigger for Private pool side BBQ

Day 4:
- Check out Outrigger at 11:00am and go to Courtyard kamala
- Enjoy the Kids club, swimming pool
- Buffefly Garden or Aquarium ( it depends on the weather)
- Go to Fantasea at 6:00pm

Day 5:
- Back to Hong Kong

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

I wanna stay in Sheraton too but the package is expensive, how was yours? I choose Outrigger now but I heard that their breakfast is no good.

原帖由 heiheihoney 於 10-7-7 20:57 發表
我都是8月頭去, 你住那間酒店, 我住SHERTON

子爵府

佢係個booth,冇店名。與其spend time揾佢嘅location,如係你酒店附近d agent/booth問價,朝5~6折去講價,應該都okay。

你講嘅會唔會係激流?或者係另外專門玩canoeing嘅tour?safari就係自己扒,2~3人一個艇。如果5歲驚佢坐唔定又夠力。一就係妳同妳先生一前一後,夾住佢係中間玩。

原帖由 小豬脾 於 10-7-19 23:23 發表

DouMiMa,

想問你那問agent在那條巷,有冇店名?我住Holiday Inn,唔知近唔近?

Canoe唔係可以有人幫你扒? 我見有d tour有個泰仔坐係道幫你扒。小朋友5歲可以玩嗎? ...

大宅

原帖由 DouMiMa 於 10-7-19 17:06 發表
I joined Island Safari program C ,因為想玩有canoeing的。原價1600B for adult。 第一間agent booth在巷子裡,開價850B。第二間在Rat-U-Thit 200 Pee Road上,開價1150B,我都費事再問。番到第一間講到800B each for 4個 ...
我剛剛去完布吉返來,我老公同仔仔都有玩浮潛,大約玩十五分鐘就上水,因為有許多紅色水母,個個都唔敢玩,鳥蛋島岸邊都有,我仔仔比水母炸到。

首頁

尾頁

跳至