自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

重成世界,無天理!!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 helentong 於 10-7-8 13:37 發表

非常同意,唔止香港,全世界都係咁,唯一可以做嘅就係做好自己小市民嘅本份,千其米犯事,否則就.....

仲有另一選擇,就係攀附權貴/發大達

複式洋房

佢如果係病人,,唔使坐監,,咁 不如困佢入青山啦..佢太過份了

禁止訪問

男爵府

咩社會

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

响hk,又真係吾見有$人要坐監的

大宅

好媽媽勳章

不"樓"都係咁架啦

珍珠宮

人証物証都有, 仲要第三次, 咁都考慮判感化?!?!? 天呀!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

官字兩個口有咩計呀 .........

子爵府

十年前,高院法官阮雲道兒子阮家輝因藏毒被捕,律政司最終以合乎公眾利益為理由,不提出起訴。事件引起各界回響,爭議律政司不提檢控的主因是當事人的父親地位特殊。

原帖由 suilangmui 於 10-7-8 01:34 發表
官官相衛.....

大宅

離晒大譜,換轉普通人坐緊監啦,仲話法律係人人平等,呢單嘢肯定大把人嘈!

民房

都唔知佢係咪大大地
不過阮家輝因藏毒被捕都冇野啦
公平wo

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

我買斤花生,等......
原帖由 simple430 於 10-7-8 10:00 發表
希望佢下次打黃仁龍

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

子爵府

施襲過程有片睇 卻說證據不足
前高官子打記者 律政司放生

天化日襲擊記者,竟可逍遙法外。警務處前助理處長施關綺蘿的兒子,去年 11月在高等法院門外,以公文袋故意拍打正在採訪的記者,過程被清楚拍下。

律政司考慮雙方供詞、看過錄影光碟後,上星期決定「放生」這位前高官之子,理由是「單有表面證據並不足以支持提出檢控」。

香港記者協會譴責暴力事件,並質疑政府部門官官相衞。 去年 11月 24日,警隊前「一姐」施關綺蘿就退休後出任個人資料及私隱專員公署副專員時,被停發長俸一事提出司法覆核,被高等法院裁定敗訴。她與兒子步出法庭後,突然以手上載着文件的公文袋,大力拍打《蘋果日報》女記者的臉部,記者鼻樑被擊中,入院驗傷。當時大批記者在場,並清楚拍下施襲過程。記者上前追究,施關綺蘿反斥記者「唔好落井下石啦」。記者報警後,她不斷催促兒子離開現場。

警方當日拘捕了施關綺蘿的 32歲兒子。不過,上月 27日,被襲的記者收到律政司發出的信件,指部門建議警方不起訴嫌疑人。信件指出,律政司作出決定前考慮了雙方供詞、證人及一隻錄影光碟。其他考慮因素包括要證明嫌疑人的犯罪意識、證明事件非一宗意外,「單有表面證據並不足以支持提出檢控的決定」。案件由律政司的律師處理,並由更高級的律師作審核。

記協譴責質疑官官相衞

香港記者協會主席麥燕庭指出,嫌疑人是退休高官之子,警方、律政司有潛在利益衝突,考慮有關個案時應尋求獨立法律意見,或將個案轉給私人律師,否則更有理由令人質疑官官相衞。麥燕庭看過有關施襲片段後認為,施關綺蘿之子打記者證據確鑿,「當時記者冇阻到佢,好明顯係打記者洩憤,行為不能接受。」她對此予以譴責。

麥燕庭認為,即使律政司不起訴,《蘋果日報》可考慮提出私人檢控,迫使有關部門正視問題。法律界人士涂謹申表示,受害人可聯絡更多相關證人,主動跟警方聯絡,給予控方更多的證據,「如果影到兜頭打落去,點會係意外?」

《蘋果日報》總編輯鄭明仁稱,會跟法律部門研究事件及跟進行動。壹傳媒工會昨晚譴責針對記者暴力事件,要求律政司再徵詢獨立法律意見,並希望公司繼續跟進。

施關綺蘿是歷來第三位晉身警隊助理處長級的女警官, 06年退休後出任個人資料及私隱專員公署副專員期間,已簽紙同意暫停發放長俸。但她其後指公務員事務局拒發長俸是越權,向高等法院申請司法覆核,被判敗訴。法官斥她對法律無知不是追討的藉口,並指她沒實話實說,因此駁回其申請,兼付懲罰性堂費。

王國長老

王國長老

佢一次又一次醉駕, 係咪要到佢撞死人, 或再出手打人先算?
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

王國長老

王國長老

不過我覺得睇埋個官點判先, 唔好咁快下結論.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

琥珀宮

如果輕判,好打擊警察士氣架,雖然依家都夠低落。

原帖由 edea 於 10-7-9 23:03 發表
不過我覺得睇埋個官點判先, 唔好咁快下結論.

首頁

尾頁

跳至