跳至

首頁

尾頁

民房

我都好鍾意鄺校長,佢將間學校改得好好,學生好鍾意佢。

我當晚聽到鄺校長講佢唔希望影響學生考試的情緒,等到考試後才開家長會,至正式同家長講,能顧及學生心理,我聽到後都眼紅,有點唔舍得鄺校長,雖然突然,但都好過之前d校長都無交待就轉左,又無作為。

而家最擔心新校長係點,因為聽志豪家長講佢無嘜特別,咁就閉。

原帖由 honeyBmama 於 10-7-8 11:48 發表
由梁周下同莊二下合併的
保良局西區婦女福利會馮李佩瑤小學
將會於2011年入學嘞~~~

6號個晚終於係濛查查的情況下,見到現任莊二下校長鄺美詩一面,同埋仲見到鍾美珍校長添~~~~

真係好突然,殺出個志豪小學的主任過新 ...

洋房

原帖由 maymaymom 於 10-7-22 22:57 發表
我都好鍾意鄺校長,佢將間學校改得好好,學生好鍾意佢。

我當晚聽到鄺校長講佢唔希望影響學生考試的情緒,等到考試後才開家長會,至正式同家長講,能顧及學生心理,我聽到後都眼紅,有點唔舍得鄺校長,雖然突然,但都好過之前d校長 ...

我最想知係點解要話比家教會兩位主席知啫......
佢講到唔想影響學生!但係果兩位主席都係有仔女係到讀書......難道校長真係咁信得過佢兩個唔話比仔女知?

不過事情都過左去嘞....嬲完嘞~~~~

但有樣野好高興~~~
有人部署小朋友轉上午班嘅計劃通曬天兼失敗左嘞!!!!!

民房

上午班好咩?嘜都無,只係得個谷字,一班人又多,又係前下午的陳校長上去,我就唔喜歡啦。

原帖由 honeyBmama 於 10-7-22 23:34 發表

佢講到唔想影響學生!但係果兩位主席都係有仔女係到讀書......難道校長真係咁信得過佢兩個唔話比仔女知?

但有樣野好高興~~~
有 ...

大宅

Hi, 你好, 你的小朋友讀幾年班呀?
我個囝囝在暑假後就升小一了, 希望能在這裡知道學校更資枓, 拜託.

原帖由 maymaymom 於 10-7-23 22:57 發表
上午班好咩?嘜都無,只係得個谷字,一班人又多,又係前下午的陳校長上去,我就唔喜歡啦。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 tulip 於 10-7-24 16:41 發表
Hi, 你好, 你的小朋友讀幾年班呀?
我個囝囝在暑假後就升小一了, 希望能在這裡知道學校更資枓, 拜託.
Hi,你好,請問你個囝囝讀上午班定下午班?

大宅

咪就係下午班law.
我們是第一志願派到的, 所以好開心, 也很期待快D搬入新校舍.
你呢, 你是上午還是下午呢?

原帖由 HingFungMa 於 10-7-25 00:57 發表
Hi,你好,請問你個囝囝讀上午班定下午班?

民房

都係好長的一封留言

我好尊敬鄺美詩校長,因為我個仔係俾佢教好,令佢對讀書有番自信,個仔前年都常俾同學蝦,曾向學校反映多次,但無改善,當時的舊校長亦
無見我地兩公婆,只由主任處理而已。

去年係小息時呀仔又俾同學蝦,我個心想去投訴完,便轉校,我地去到學校,鄺校長接見我地,當時我至知轉左個新校長,佢亦即刻話俾我地知跟住學校會點跟進,我感覺被尊重,而學校真係認真處理,亦有鄺校長講的跟進計劃…之後再見我地…有個什麼小組俾個仔參加,又有功課輔導。

呀仔成績一向麻麻,而家都只係好左少少,但而家返屋企會講學校讀得好開心,又話俾我知校長見到佢拍下佢膊頭同傾計,問讀書的事,叫佢要加油,又叫佢申請做風紀、服務生…。

成績係其次,個仔的自信心番晒黎,今年學校重叫左佢做小息什麼角的服務生。兩年咋!我覺得成間學校的老師都變得有愛心左(以前有些惡到無輪),邊個的功勞呢?如果係莊二下的家長,唔需要講都知係鄺校長,因為班老師咁多年都係果班無轉人。

我都唔知有家長會,有家長話我知,我問呀仔佢至唔知響邊到找番張通告俾我,又無老師同佢追收通告。我叫呀仔送左一封多謝信 俾校長 ,仔話校長結業禮果日同同學講要去一間慈善機構幫助有需要幫助的小朋友,不做校長,叫佢要努力讀書……

我呀仔的事,可能只係一件小事,對我來講,係好重要,因為我都希望個仔係學校有人錫,唔係只係讀書叻的小朋友至受寵愛,我諗為人父母都係咁諗。

鄺校長的離開的確係莊二下的家長同學生的損失。所以家長至覺得咁接受唔到,我都係,因為我見過莊二下幾年的轉變,所以高年班家長更覺可惜。:-( 而且只要你同過鄺校長傾計就知佢係有見識有大志,又識學生心理,所承諾的都有去做,所以我好尊重佢,相信唔會只得我一人。學校有好多新改革,新小息安排,又戲劇又機械車又思維堂,又去屯門大會堂兩校表演…我呀仔而家好鍾意返學,如果鄺校長做的一切會在學校繼續落去,便無問題。

原帖由 honeyBmama 於 10-7-8 11:48 發表
由梁周下同莊二下合併的
保良局西區婦女福利會馮李佩瑤小學
將會於2011年入學嘞~~~

6號個晚終於係濛查查的情況下,見到現任莊二下校長鄺美詩一面,同埋仲見到鍾美珍校長添~~~~

真係好突然,殺出個志豪小學的主任過新 ...

洋房

原帖由 starblink 於 10-7-26 14:18 發表
我好尊敬鄺美詩校長,因為我個仔係俾佢教好,令佢對讀書有番自信,個仔前年都常俾同學蝦,曾向學校反映多次,但無改善,當時的舊校長亦
無見我地兩公婆,只由主任處理而已。

去年係小息時呀仔又俾同學蝦,我個心想去投訴完,便轉校, ...

鄺校長真係一個好好嘅校長!
妳話佢有見識真係好啱呀~~~
唔知係咪佢係出面教過私校,政府學校,同做過教育局視學官,又有幾個校長學位的關係呢?
佢真係好大方,對學生好真同好好,我小朋友中意到佢不得了~~

我最中意佢無校長官威!
時時同家長交流,佢話呢D先係第一手資料!

民房

原帖由 minnie-ma 於 10-7-26 20:46 發表

鄺校長真係一個好好嘅校長!
妳話佢有見識真係好啱呀~~~
唔知係咪佢係出面教過私校,政府學校,同做過教育局視學官,又有幾個校長學位的關係呢?
佢真係好大方,對學生好真同好好,我小朋友中意到佢不得了~~

我 ...

民房

回覆 2# minnie-ma 的文章

同意,我同我的小朋友都咁鍾意佢,鄺校長的確係平易近人,最重要係有心和有魄力,我試過夜晚八點打去學校, 居然找到校長
我去參加過和校長有約,便了解到原來校長不單是學校的課程, 連推行的活動背後都有理念

果日家長會散會時我約校長過兩日同我小朋友拍照留念,當日由於上午班正放學,無地方,校長邀請我同我小朋友到校長室拍照後, 她還送了一些小禮物給我們留念,亦叫我小朋友要努力讀書和可電郵找鄺校長。

校長講最唔捨得就係班學生,佢希望為教育界有更多貢獻才有這決定,咁高的理想,我只好祝福佢工作順利。可惜!可惜!唔知保良局了唔了解校長在這校的貢獻?有無挽留鄺校長呢?已成事實,無辦法。

複式洋房

我小女今天選小學,我一直想選粱周順琴上午或何日東,我現在應該怎樣做好,各位媽媽可否告訴我,保良局現在的程度是否真的好像外面所說已經降級呢?

洋房

原帖由 yeecheng 於 10-7-28 13:20 發表
我小女今天選小學,我一直想選粱周順琴上午或何日東,我現在應該怎樣做好,各位媽媽可否告訴我,保良局現在的程度是否真的好像外面所說已經降級呢? ...

其實妳已經有心水選擇架啦....可必再多心諗咁多呢?
妳講個兩間小學,程度係點大家心裏有數.......

汝其擔心降級,不如擔心校風,比我會去學校實地考察,睇下d家長講咩,學生係學校出面係點好過啦~~~

小朋友係幼稚園嘅學習生活同小學係完全唔同架,唔會再踏膊頭排隊去廁所洗手,唔會樣樣有人跟出跟入,課程亦深好多,默書評估考試時時有,要考慮埋自己同小朋友能力頂唔頂住先好!

伯爵府

上午班學校吾可以收下午班學生, 因佢地自己內部問題,
即是你想轉上午班佢都吾會收你

原帖由 honeyBmama 於 10-7-22 23:34 發表

但有樣野好高興~~~
有 ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 叮噹2000 於 10-7-28 21:42 發表
我朋友個女今年九月升二年級(下午校轉讀上午校)

洋房

原帖由 叮噹2000 於 10-7-28 21:42 發表

保良局呢d行政做法好多人都知,但係點解佢仲會嘗試呢?
其實同區有幾間小學都係咁做法,防止有人入左下午班先轉上午班呢個想法,下午成日都少人報,如果再比人咁做,咪自己打自己咀巴?
保良局仲要係連同屬保良局的小學都會接受轉校添呀!
我朋友仔啱啱試過,屯門區保良局間間都唔比機會~~~
最後去左湖景道教青松~~

其實轉乜鬼吖.......成日都係家長話事,最緊要小朋友讀得開心~~~
小學最少都要讀六年,都係佢地讀得開心最緊要!

大宅

畀面勳章

各位好~
我小朋友讀粱下,將會升小二
我想話學校有係7月4日(星期日)開過家長會,通告係0係6月尾派發的
我當日有參與,家長會只有約40-50人出席
內容全是關於新校的交通、校車安排、膳食、設施等等,亦有提及會轉新校長

大宅

Hi,你好, 你可唔可以分享一下家長會的內容給我知呀? 或者你可以pm給我的, 謝謝.

原帖由 我們這李家 於 10-7-30 00:00 發表
各位好~
我小朋友讀粱下,將會升小二
我想話學校有係7月4日(星期日)開過家長會,通告係0係6月尾派發的
我當日有參與,家長會只有約40-50人出席
內容全是關於新校的交通、校車安排、膳食、設施等等,亦有提及會轉新校長 ...

首頁

尾頁

跳至