在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我已經懷孕22周, 原先打算返工返到10月然後放產假, 琴日公司突然通知我話間公司要遣散員工~~
其他同事最遲8月會走晒, 公司就叫我做到10月先, 然後就唔洗返, 計多10星期產假人工比我~~
咁我係咪應該仲有遣散費收番呢?

男爵府

畀面勳章

原帖由 prettymoon 於 10-7-9 10:18 發表
我已經懷孕22周, 原先打算返工返到10月然後放產假, 琴日公司突然通知我話間公司要遣散員工~~
其他同事最遲8月會走晒, 公司就叫我做到10月先, 然後就唔洗返, 計多10星期產假人工比我~~
咁我係咪應該仲有遣散費收番呢? ...

遣散費要做滿兩年才有的.

別墅

我做到10月就做滿4年啦~~

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

伯爵府

公司 cannot 遣散 you now or during 產假, they need to give you one month salary in lieu of notice after your 產假.

做滿4年遣散費 need to pay extra.

P.S. my Chinese typing is not good, I hope you understand me.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主你公司係全遣散,定局部遣散?

別墅

我公司有分製衣組同布組既, 我係製衣組, 據我所知, 製衣組所部人都要遣散~~

大宅

如你工作的部門全遣散一個不留,咁就無底觸法例,但如有一個同你同部門&同工種有得留底,咁你公司違法(性別歧視)
原帖由 prettymoon 於 10-7-9 22:16 發表
我公司有分製衣組同布組既, 我係製衣組, 據我所知, 製衣組所部人都要遣散~~

別墅

那麼公司應該要賠几多比我?

大宅

原帖由 prettymoon 於 10-7-10 09:47 發表
妳是否確定左公司係有違性別歧視法,如是可以揾勞工處幫妳.
因我以前間公司遣散員工時,有個剛懷孕同事也被遣散,但和他同部門&同工種的一個員工無遣散,所以公司就違法啦!後尾庭外和解,公司賠賞左比大肚同事,賠幾多我唔清楚.

公爵府

畀面勳章

原帖由 milkylok 於 10-7-9 16:26 發表
公司 cannot 遣散 you now or during 產假, they need to give you one month salary in lieu of notice after your 產假.

做滿4年遣散費 need to pay extra.

P.S. my Chinese typing is not good, I hope you un ...

如果全公司遣散,公司都好似要照賠10weeks產假再加4年遣散費,不過都係個句,公司可以用mpf去offset

公爵府

畀面勳章

原帖由 prettymoon 於 10-7-10 09:47 發表

好似遣散前一年平均工資(如ot多佔基本薪金20%都要計算在內,平均工資不能>$22,500) x 2/3 x 年資

這個公式我唔太肯定,大概8-9成,我唔係做HR,做會計,不過你可以自己計下,

別墅

我估公司用mpf來賠多架喇~~

別墅

Don't worry . Baby need u and think husband can support u! after u give birth u can feed more milk. But if u want stay in this company U will really pressure. Are u first time become a mother?But better call 勞工署追..你打電話.1823問下..

別墅

公司突然話遣散, 搞到我失晒預算, 仲冇埋份雙糧添~~
不過好既就係可以過埋年先揾工做, 個天都想我比多D時間來照顧BB...HEHE^^

公爵府

畀面勳章

原帖由 prettymoon 於 10-7-10 23:44 發表
公司突然話遣散, 搞到我失晒預算, 仲冇埋份雙糧添~~
不過好既就係可以過埋年先揾工做, 個天都想我比多D時間來照顧BB...HEHE^^

contract有冇寫有雙糧?如果有就應該prorata計,公司要俾,不過你可以帶contract同有關文件上勞工處,有人會幫你計

別墅

我入職到宜家都冇簽過任何contract-_-

男爵府

原帖由 prettymoon 於 10-7-11 13:09 發表
我入職到宜家都冇簽過任何contract-_-

你無簽contract? 甘可能追起上來有d 難度woh....

大宅

就算CONTRACT 沒有寫, 但一路以來都有就要補的,重有年假也要按比例補錢給你, 如你跟公司關係好的話, 睇佢可唔可以幫你勾返僱主供那份MPF 出來, BB 出世要用錢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至