自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

汗 斑 該 怎 麼 消 除 ?
Have a nice day !

大宅

鄉下的方法係用早上的露珠洗就OK.
ありがとう!!!

男爵府

原帖由 bobokiko 於 10-7-10 12:01 發表
汗 斑 該 怎 麼 消 除 ?

http://hk.lady.nextmedia.com/articles/art_main.cfm?sec_id=3837437&subsec_id=6944774&art_id=7226233&showdate=20070618&av=NO

男爵府

好媽媽勳章

我都好想知呀, 不過睇唔倒.

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

佢指個支 沐浴露 係邊到買架 ??

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

重有,我淨係生塊面到 用咩洗 ??
有無人幫到我..我一到夏天..就好似鬼咁 塊面一達達

原帖由 ching070707 於 10-7-13 07:19 發表
佢指個支 沐浴露 係邊到買架 ??

大宅

睇醫生 , 醫生有會比藥膏搽的 , 我仔3歲上年塊面都有一撻係咀角 , 範圍都唔太大 . 但醫生話 要連續搽 2weeks , 跟住就停, 色素係會減 , 但要視付每個人的新陳代謝是否理想, 亞仔搽完2星期, 好明顯 好番晒, 可能佢 係小朋友 , 容易 d .

大宅

我個女塊臉越來越大TAT,都唔知點算好?

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

專 家 告 訴 你
極 緻 皮 膚 專 科 診 所 院 長 宋 奉 宜

汗 斑 是 一 種 皮 表 黴 菌 感 染 , 汗 斑 感 染 初 期 發 炎 產 生 局 部 紅 腫 , 加 上 角 質 脫 屑 的 白 色 粉 狀 物 , 中 期 發 炎 後 的 色 素 沉 澱 產 生 局 部 棕 色 變 化 , 後 期 因 為 黴 菌 分 泌 酸 性 成 分 , 造 成 局 部 表 皮 色 素 脫 失 , 結 果 產 生 一 些 花 花 白 白 的 現 象 。 這 樣 多 色 的 表 現 , 使 得 汗 斑 又 稱 為 變 色 糠 疹 。 汗 斑 的 治 療 其 實 很 簡 單 , 通 常 使 用 口 服 或 外 用 抗 黴 菌 藥 物 就 可 以 在 2 周 左 右 控 制 病 情 。
汗 斑 痊 癒 定 義 有 些 不 同 。 經 過 2 周 治 療 之 後 , 汗 斑 黴 菌 活 躍 力 被 抑 制 , 表 皮 脫 屑 現 象 已 經 消 失 , 這 時 候 僅 算 是 治 療 結 束 。 肌 膚 的 色 素 沉 澱 或 脫 色 現 象 必 須 經 過 幾 個 月 的 時 間 才 會 慢 慢 淡 化 , 只 要 皮 屑 消 失 , 就 不 需 要 再 使 用 藥 物 了 。
由 於 汗 斑 與 個 人 特 異 體 質 有 關 , 很 容 易 再 度 引 發 , 算 是 一 個 不 易 斷 根 的 疾 病 , 因 此 治 療 重 點 在 於 預 防 再 發 。 結 論 是 如 果 想 要 「 完 全 清 除 」 , 可 以 考 慮 長 久 使 用 抗 黴 菌 洗 髮 精 取 代 沐 浴 乳 。

原帖由 sensei 於 10-7-12 23:56 發表

我都好想知呀, 不過睇唔倒.

大宅

有人話

大宅

有人話用head and shouder 洗頭水喎, 唔知得唔得呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 bobokiko 於 10-7-13 13:04 發表
有人話用head and shouder 洗頭水喎, 唔知得唔得呢?

呢個我都有聽過

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

check pm please.

原帖由 bobokiko 於 10-7-13 13:04 發表

男爵府

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至