嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...52

尾頁

大宅

有懷疑早評估~~(延續篇)

換新屋了~~~大家多多指教. :-P

[size=small]以下網址可查看之前紀錄
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=4872&forum=11&495

大宅

Re: 有懷疑早評估~~(延續篇)

cottontail & Chanchanboy
你們知道我們的弱兒小朋友是有得申請資助金嗎?因為我今日去資源中心參觀有位家長同我講,如是有自閉兒童者都可申請這些資助金,用途是可給他們買玩具及參加興趣班,每月津貼$1200到,為期兩至三年到,你們聽過嗎?或是你們都申請了,聽這位家長說:是不會查我們入息的,只是弱兒就可申請,你們知道嗎?如果係的話,有得幫補下都幾好喎! :-P

大宅

各位媽咪,

我決定請番個工人lu, 因為成日騰來騰去接送個仔, 又要做家務, 實在無mug時間陪仔同好辛苦, 希望會揾到個好少少的工人, 會有多D時間陪仔同埋上BK同大家傾計.

另外我們4, 5月會攪生日會嗎?

joey媽媽,

我唔知有錢喎, 你可唔可以再查吓, 我又要減人工, 又要交多左稅, 又要交外傭稅(就快), 工作量有增無減, 攞番少少當補償都好喎.
Carson's birthday in January 2000.

大宅

Kammy
可否說多次你仔仔幾大呀!如果混合位學校好讀下都沒所謂,否則我建議你等早期訓練好過!我仔是一個例子,搬了屋後去了一間沒有經驗的兼收老師學校就讀,攪到現在我都不知繼續讀好或是再排過早期訓練好,唉!~~~~

tin_tin
你真有我們心,我一家會保重身體的.放心放心 :-P :-P
係呢?仔仔學琴終於攪成點,現在好d嗎?
文軒仔試過比班主任教一堂,老師說:他可坐定20分鐘,不過老師其實同他玩下drmfs,不是真正學琴,所以我稍後都會同佢出去報名學琴.

大宅

chanchanboy

嘻嘻嘻∼∼當然啦!因我都想申請,真係幫補唔少的,有消息再通知你,ok :-P

4, 5月會攪生日會好呀!邊個生日呀!我仔5月22日喎!有排先到,你們呢? 我們又要開始攪聚會喇! :-P

大宅

Joey媽媽,

我個仔啱啱2歲, 混合位我哋同佢排住先, 其實都有D擔心D服務質素, 不過, 排著先啦!橫掂都仲有半年先有得讀, 到時再決定。

好多謝妳嘅意見呀!

大宅

chanchanboy,

我都贊成你請番個工人, 不過就要俾多少少時間train 佢, 否則你仲辛苦。

joey媽媽,

我聽講過呀, 不過好似真係要俾有自閉症既兒童, 如果只係有自閉傾向既就要醫生再度評估, 証實佢係自閉兒才開申請, 不過就唔係好肯定。你 check完再話俾我地知啦﹏ :-P

我個仔係 5月27日生日, 係未攪party 呀?

tin_tin,

我教左我個仔好耐, 而家先識出剪咋,慢慢教啦。 :-P

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Kammy,
你係咪都係係政府醫院做評估架?我個醫生無你果個解釋得咁詳細喎,而且個半月就可以再評估咁快,我要等半年.

大宅

cottontail
嘻嘻~~~~!!其實我都未知,不過d媽咪話是自閉傾向都有,不過好似你所講的要醫生再度評估先得,等我check完再話俾你地知啦.
仲有呢?d媽咪話是姑娘社工主動叫他們申請,原本他們都不知的,不過其實個名就唔好聽ga la,叫做xx人士資助金喎!看你們介唔介意先好申請,但每月真可有$1200多津貼比小朋友買玩具,如果唔介意個名的話,聽佢o地咁講都幾好. 好似話一批至少兩年喎!

大宅

Hi Hin媽,

我舊年9月份開始同個仔喺中九龍兒童評詁中心排期到今年3月至有得見醫生咋! 以為排咁耐實會好多人好求其啦, (舊年9月第一次去嗰個填問卷嘅姑娘真喺好求其!) 點知今次見醫生, 全體工作人員都好好喎! (除咗嗰個話我哋遲到嘅惡文員, 不過, 又喺我哋衰先嘅!)

個醫生喺得佢一個人見我哋咋! 佢親自出嚟帶我哋入房, (我開頭都唔知佢喺醫生, 原來佢嗰時已經開始觀察仔仔啦!) 完後佢就一邊同仔仔玩, 一邊觀察佢同問我哋有關佢嘅問題, 到後來, 佢就睇我哋點俾instructions阿仔同埋阿仔嘅反應, 之放佢就索性自己俾instructions,....就喺咁攪咗成2個鐘啦!

我覺得嗰位醫生真喺好專業, 據佢講, 佢喺嗰段時間順便同阿仔建立關係, 睇佢嘅人際溝通情况, 又順便demonstrated俾我哋睇點同阿仔玩喎!

而家我哋正在四周揾矮枱同阿仔玩呀!好難揾到合心意嘅! 有冇好介紹呢?

大宅

Kammy,
你可以去宜家睇睇, o個度有好多枱仔岩小朋友。

民房

你可到荷花(位於銅鑼灣皇室堡)或時代廣場9/F, 那裏有些店鋪買小童

大宅

等左半年, 剛剛大口環評估中心打電話來安排左仔仔下個星期見語言治療師, 有消息再通知大家!

大宅

大仔近來很喜歡砌lego和扮鬼臉, 睇吓佢幾滿意自己的作品 - 66I

大宅

Joey媽媽, cottontail:
我決定買新琴, 有無介紹呀? 買乜牌子好呢? 歐洲好定係日本厰好? 老師話仔仔有d天份, 對耳幾靈敏, 最好買個音質好的琴, 但要成五萬元好貴啊!! 係咪一定要去大琴行買?

大宅

第一次到新屋,大家好嗎? 好耐無見!
近排心情好差 :-( :-( :-(
仔仔排緊早期訓練中心及特殊幼兒中心
現在,每兩星期要去瑪嘉烈做物理治療(訓練大肌肉)同職業治療(訓練小肌肉)。
真係提醒大家。有懷疑一定要帶BB去睇醫生。以免日後後悔不已(好似我0甘) :-( :-( :-( :-(
From: Helen

大宅

HelenMrs. Lau,

你個仔仲好細之麻, 所以你不算遲了, 樂觀少少, 我個仔以前都好差, 但而家就ok, 外人都睇唔唔佢都有咩問題, 反而自己心情差仲會影響自己同屋企人既關係, 放心啦, 我得你一定都得, 遇到有咩唔開心或者應付唔倒, 你隨時上黎搵我地幫手, 個個都好有經驗架。

tin_tin,

你都好拾得者, 第一次學琴就買新琴 , 如果俾我揀, 就會揀歐洲舊琴, 我覺得D聲同質數都好D

大宅

tin_tin

買新琴唔使咁貴ga,兩萬到都ok 喇!最緊要是半年調音一次,音質就會靚又準ga . :-P

HelenMrs. Lau
多d 上來講下仔仔進度啦!心情會好d,如果快d克服到自己的話,對仔仔日後好大幫助,仔仔改善都會快d, 大家努力

各位媽咪:
我終於請左個家務助理喇!星期一至星六每早三小時,今日是新開始,暫時我都好滿意她,工作只是幫我屋企清潔. :-P

大宅

tin_tin
你仔仔D創作幾好,日後都是一個數學天才,努力∼∼∼ :-P

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

tin_tin,
你個仔既傑作661有無特別意思?砌到幾好喎!我個仔係大口環見個語言治療師姓杜,唔知同唔同你見果個呢?

首頁
12345...52

尾頁

跳至