跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日有多 d d 功課喇.! 不過阿女又係好快做晒 .! 希望 keep 住勤力勤力就好喇.!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 糊塗 於 10-8-16 14:18 發表
有冇鐘聲小六舊書送出?

Hello~
好耐無傾過計哪!
時間好快就3年了

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 keikei3005 於 10-9-9 11:15 發表
各位鐘聲家長, 好想問吓你們的子女讀緊一年班, 家課多唔多? 課程深唔深? 因為我小朋友要選校, 我又好鐘意呢間, 佢又係真光幼稚園讀緊, 比d實際情況話我知, 因為我唔太知道元朗d小學係點, 多謝各位指點. ...

鐘聲其實唔算多功課,平均一日4~6樣:

中文:通常係抄書及生字,補充就日日兩版,作文只係週記一編,默書一星期一次(讀默)

英文:通常一板生字及一編作文(程度唔深),補充兩版,默書一星期一次(讀默)

數學:作答5題(包括直式、橫式),補充兩版

常識:補充兩版,間中會有功課需要家長一齊做

每年三次評估(即係測驗及考試),TSA就視乎班別(成績只作教統局參考)

子爵府

winnie

可唔可以分享吓鍾聲嘅評價呢? thanks

我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 forty+ 於 10-9-11 19:37 發表
winnie

可唔可以分享吓鍾聲嘅評價呢? thanks

個人就覺得呢間學校唔算深,我係叩門入呢間,不過原因係有朋友幫忙所以入呢間,係大抽獎時派去第8志願...

呢間學校唔算多功課,全校有一個外籍鬼鬼教英文科,另外幾位英文科老師都OK,老師普遍年齡比較後生,學校亦喜歡請年青的(因為係每年中秋晚會先入得學校見到大部份老師),除了一般義工家長可以進出外,我感覺呢間學校唔多同家長溝通(年頭轉了校長,佢現在經常企係放學車場同家長傾計,係好開始)

我曾經係小一果年向舊校長投訴班主任,因為佢無比機會我女解釋同無去調查清楚件事,就響全班同學面前向我女喝道:妳自己本功課薄都唔知係邊?妳食o左呀?
(第二日我女唔肯返學,我就陪佢去課室搵老師)

有同學仔係果刻拎住我女本功課薄行出來話唔小心拎埋我女果本返屋企,我望住老師睇下佢會點做,結果係同我講夠鐘上堂,有咩事就放學再傾...

放學好明顯佢係避開我閃人,於是我寫了一封兩版字信去校長度投訴佢,好明顯舊校長係個講道理的人,佢亦相信我只係需要老師向我女解釋下等佢唔好怕返學,校長向我解釋係呢個老師好新,只入職2年,第一次做班主任,壓力比較大...

之後呢位老師每當我女有咩特別問題時,會主動8點前致電給我,我亦係第三次收到電話時同佢講,唔需要太介懷我投訴過佢,我無嬲過佢,只係希望學校重視每一個學生心智,之後佢就再無打過俾我。

除o左呢件小插曲,我都幾鍾意呢間學校。

子爵府

winnie

好多謝你嘅分享, "好明顯舊校長係個講道理的人", 咁同我之前所聽聞嘅好啲喎。

我亦聽聞新校長好似比較肯接納意見, 之前我聽聞鍾聲老師麻麻地有愛心諗住唔諗鍾聲, 因為我個囡勁坐唔定, 而家又覺得新校長可能帶動到鍾聲改善, 我會再攞多啲料作最後決定。
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

大宅

係呢, 你地知唔知佢地一班有幾多人呀?
唔知遲啲會唔會有觀課日or open day之類, 因為我都未參觀過學校, 其實對學校一啲都唔熟悉!

子爵府

醒目開學勳章

全級總數180~190人,每級5班,分A~E

值得要留意係,我個人對呢間學校最唔喜愛係無分班,即係讀6年都係同一班,有好有唔好,我覺得唔好係,小一派定時如班中成績唔好o既比率or 鍾意傾計學生較多時,就多少都會有D影響;好果方面就6年都係同一班同學會比較熟...

我女就比較高大,一定係編佢坐後排,而鍾意傾計果班男同學仔又一定圍住編坐後排,我要落好多功夫教育呀女上堂傾計呢方面

子爵府

醒目開學勳章

明晚中秋晚會咪可以睇到校舍裡面囉!
我大約7點會去到!

子爵府

中秋晚會? 唔係學生都可以去?

子爵府

醒目開學勳章

forty+,

噢~係唔得,要本校學生及家長先入得,佢開放日通常係暑假前某星期六及日,因為我見都有招募家長義工通告

大宅

winnie,

好詳盡, 唔該晒 ^.^

子爵府

thanks winnie
其實我之前去過參觀, 但如果有得去中秋晚會可以再深入啲了解吓間學校都唔錯。

不過我而家好大機會揀校友會。

原帖由 winnie_sh 於 10-9-17 10:00 發表
forty+,

噢~係唔得,要本校學生及家長先入得,佢開放日通常係暑假前某星期六及日,因為我見都有招募家長義工通告

男爵府

有無人記得下星期既英文默書範圍可以幫幫我??
我只記得有:A-Z, Good morning, Good afternoon,
仲有兩句唔記得, 麻煩各位!

[/url]

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 forty+ 於 10-9-17 13:33 發表
thanks winnie
其實我之前去過參觀, 但如果有得去中秋晚會可以再深入啲了解吓間學校都唔錯。

不過我而家好大機會揀校友會。

唔使客氣,係BK大家都係將自己經驗分享,等其他媽咪可以多D資料,選擇就更容易,我女小一時,我都有周圍八下其他學校,過兩年,又到我周圍八中學資料

男爵府

原帖由 sung米米 於 10-9-21 17:39 發表
有無人記得下星期既英文默書範圍可以幫幫我??
我只記得有:A-Z, Good morning, Good afternoon,
仲有兩句唔記得, 麻煩各位!

我都唔記得.!!

子爵府

winnie

你知唔知鍾聲學生多數派去邊啲中學呢?

我上網搵唔到有關資料。

子爵府

醒目開學勳章

forty+,

除非有結果時去學校睇,否則好難係網上搵,另一個BK媽咪分享下面呢個網站,可以睇下有無幫助^^

http://findsch.bravehost.com/

子爵府

winnie

唔該晒。你真係好人, 睇吓第日我個女會唔會你女女學妹先。

大宅

HOW ARE YOU TODAY ?
I AM FINE , THANK YOU.

原帖由 rogavi818 於 10-9-22 09:46 發表

我都唔記得.!!

首頁

尾頁

跳至