少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

我幫唔到個仔戒片,好唔開心~

大宅

Re: 我幫唔到個仔戒片,好唔開心~

我個仔又係2歲, 今日試過同佢戒片, 都係唔得, 佢20分鐘去咗2次, 又唔會講, 都係未ready, 可能要等2歲半. 佢哥哥都係2歲半先戒, 幾日就搞dim

公爵府

牛年勳章

男仔係難D架, 而且妳們要返工, 邊有時間呀!!我個囡, 歲半就介左了, 連夜片都介埋了, 我有同事個仔都未介到, 我姑奶的仔仔, 4 歲都係剛介到日片咋, 唔好擔心

洋房

哈囉 ! rainstarwater. 唔使太過擔心介片0既問題.不如等仔仔自己會感覺介片.或者,你試吓,仔仔飲完水一段時間之后,問佢要唔要"噓噓".啱啱兩歲,可能開始有感覺同表達俾你知啦.慢慢0黎.

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

我都開始同仔仔戒片,但都好試驗階段,仲有著住片,未夠著衭仔,我諗住慢慢來law!總之返學前戒到就ok啦!
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

LamMAMA 寫道:
.......
千祈咪同人比較,早戎遲戎唔關大人事,係身體機能早熟與否,相信學校老師會好樂意幫你手!

Totally agree! If he can do it, he will do it by himself.

洋房

[quote]
LamMAMA 寫道:
rainstarwater:
放心啦,順其自然,我個女1.5開始戎片,起初好唔

大宅

吾好為此吾開心, 其實你好叻, 日頭返工, 晚黑你自己睇o西佢? 日頭你老公自己一個睇佢, 到晚黑又返工真係好辛苦. 你兩公婆都好齊心, 真係好掂, 佩服佩服! 等到仔仔六月入學先介都吾係遲姐. 兩歲人仔之嗎! 我既經驗係介片小d心力都吾得. 起初真係好頭痛o架! 如果小朋友ready就好易d, 但都係要時間, 耐心. 返學等有經驗既老師做啦!

禁止訪問

複式洋房

我個仔2歲7個月都未肯戒片, 我都放棄左, 唔敢再迫佢, 因為我試過有1個星期迫佢坐痰罐仔, 又每隔15分鐘問佢有無shu shu 屙, 跟住又要佢坐定定係個唔準走開, 後來仲一拿個痰罐仔出來佢就勁喊, 喊到我叫佢起身為止, 真係好心酸架, 但係佢都一樣唔肯屙尿, 原來佢情願忍住唔屙, 到佢忍無可忍先屙, 仲自己走入去拎條片出來, 自己著返條片先屙得出, 結果屙d尿出黎好臭,( 相隔上1次屙shu shu係4個鐘) 而家我唔敢再叫佢坐啦, 諗住再過1個月先再試過, 大家一齊努力啦 =.=
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid60/p5c1c0fb326151f75f8a4e9c7455bfa0d/fc4fbcc5.jpg[/img]

複式洋房

rainstarwater,

我前兩個月同你一樣唔開心,由2歲多冬天前開始,冬天暫停,夏天再開始(2 1/2歲),用了很多方法,但一方面工人跟唔到, 佢又未得,到2歲7個月有一日突然間掂,都唔知點解,我想是他OK了,不過現在仍未懂站著去。請問大家有mud 計?

rainstarwater,所以等吓啦,佢得會話你知。笑一吓,唔好俾自己壓力呀。 :-P

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我都面對緊呢個問題,
亞仔2歲5個月喇,又係唔肯係痰罐痾!
每次見佢想大大,即刻捉佢坐痰罐,
結果坐半個鐘都唔痾,
著番條片佢就走去佢個秘密基地痾,
攪到我地都好心灰意冷,
唔幫佢戒又唔得,逼又唔得,
婆婆

大宅

好媽媽勳章

rainstarwater..吾洗擔心啦..我女之前未戒我都好似你甘..但唸真d一切都順其自然啦..吾想迫佢之後佢番左學幾個月先生就話佢應該可以試吓..甘我就即刻試幾日就成功左lu..而且自己戒埋夜片tim..所以我覺得吾洗太緊張佢地如果準備好就好容易..否則點都迫吾到..等你仔仔番學交比老師教啦..我女都係全由老師幫佢戒..我都無理到..再唸就算戒吾到最多都係遲d先戒..我覺得完全無所謂..只不過係買尿片貴d之ma

珍珠宮

慢慢lai la ~~ ng 好心急....其實真係好睇個bb自己個feel ga!!!

我細仔6-7個月已經nite time ng like 賴 vee 係 diapers 度 ~ me 一晚起兩次身同佢去廁所vee vee (佢會不停 :-( :-( 直至同佢除片去vee vee, 痾完就大葛豬 ), so而家佢夜晚有'立'片, 但都唔濕 ~ 日頭around half hr 同佢vee vee law 唔洗'立'片

大宅

我個仔而家21個月, 幫佢戒片由20個月開始, 下午唔著片, 晚上或者出街都幫佢地著返, 你試試從一早起身同佢小便, 之後就唔好著片la, 由得佢, 你唔好希望個小朋友一d都唔會濕, 佢一定會做錯, 或者係房小便左你都唔知, 哈!
不過佢地一小便, 條褲一定唔舒服, 久而久之, 佢地就會同你講話 : 小便...放心, 小朋友個個都唔同, 我呀哥個女同我個仔一齊住, 由出世到而家一齊生活, 但我呀哥個女已經識想小便大便就自己除褲入廁所坐, 但我個仔未識, 剩係會同你講想小便...個個小朋友發現唔同...唔好比壓力你同個小朋友, 試試由上午開始~~晚上或出街就一定要幫佢著返片片la..

洋房

每個小朋友的發展都不同 千萬不要給自己那麼多壓力 這樣會影響小朋友

順其自然 唔好比較 記住果個係你個仔 世上獨一無二 無須與任何人比較

只要佢舒服 慢慢教佢 終有一天都會成功

大宅

囝囝20個月大左右同佢戒日片, 一個月後便成功了(大、小便), 同大家分享一下我的經驗。

小便
- 囝囝係企喺度小便, 最初爸爸每次去小便都叫囝囝一起去, 等佢知道要企喺度痾。
- 決定戒片之後, 我與囝囝便足不出戶(Mon開始), 由佢起身開始就着底褲仔, 最初佢唔肯痾, 我發覺佢係緊張, 我會同佢傾下計, 問佢記唔記得爸爸點痾she架, 開始時30-45分鐘左右帶佢去廁所一次, 直到sleep先着返片片。
- 兩日後延長到1hr(當然佢已肯喺廁所痾), 到星期六同佢出街, 已經着學習褲。
- 之後嗰個星期我唔提佢去廁所, 由佢痾落地, 之後我會醜佢, 同埋話佢知下次同媽媽講, 嗰日黃昏佢第一次主動話我知要痾she she, 然後慢慢進步, 現在只係間中失守。

大便
- train佢小便一星期後, 我就開始train佢大便, 因為我唔想佢一間着片, 一間又唔着, 咁會令佢混亂。
- 我買咗個前面有扶手嘅小童廁板, 放喺大人廁所度, 最初我只係比佢玩下咁, 間中比佢坐上去, 話同佢玩騎馬仔。
- 開始時, 我一見佢谷緊想痾臭時, 我就帶佢騎馬仔, 佢真係想痾就唔肯坐, 我堅持要佢坐, 我自己"櫃"喺度(knee down)攬住佢, 見佢喊晒我都幾心痛, 當然最終都痾到。
- 第二、三次都係咁做, 我當時諗過放棄, 見佢喊到咁慘, 又忍住唔痾, 攪到3-4日先痾。
- 第四次佢竟然同我講痾she she, 但見佢又痾唔到, 估佢係痾臭, 咁咪問佢騎馬仔好唔好呀, 佢竟然唔反對, 今次佢好順利咁痾到, 唔喊。
- 一次成功之後, 佢就冇再反抗啦, 每次都會喺廁所痾, 最初要我問佢(見佢谷谷下), 現在不用了, 佢自己會主動話我知。

同小朋友戒片真係需要耐性, 唔好咁易放棄, 最緊要唔好鬧佢, 會嚇親佢, 大家都要努力呀!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

曲曲,

我同你真係同病相連囉!

我個仔仲要大過你個仔一個月!

:-(

首頁

尾頁

跳至