少年成長

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

Re: 我幫唔到個仔戒片,好唔開心~

真係無從入手,我拎個potty出黎,仔仔當左佢係車仔騎住佢周圍行

大宅

其實我覺得不需要將自已子女同其他朋友子女比較, 如果自已覺得天氣 & bb ready, 就可以試, 其實我而家個女 (2 yrs) 都正在戒片, 係屋企我比佢著 under & 褲仔 (都時時失手) 多數係佢自已唔出聲講, 不過我地唔會好緊張話佢, 驚佢驚左, 所以我地大家要比d耐性. 不過戒夜片我都想試下, 但唔知怎樣入手, 請大家比d意見.

thanks

大宅

我之前比bb用potty,佢就當玩具,仲走嚟走去,當然不成功,後來我買咗bb厠板,即之前有mummy話有扶手那種,放在大人厠板上用,效果好很多,現在bb只是在晚上才用尿片!當然佢會偶有失手,同埋我及工人要經常提佢去wee wee.

男爵府

我囡囡21個月大, 都有戒片問題, 想請教一下大家。

由於十月囡囡會開始返學, 所以幼兒園的老師都有提我要開始同囡囡戒片。我買了一張"登"仔型的痰罐, 以為囡囡好似坐"登"仔, 不會太抗拒, 但她一點也不肯坐

我囡囡是懂得話我知她要大、小便的, 但是每次都是完事後才話我知。我亞媽試過不給她穿尿片, 但她可以在20分鐘內換4次褲仔, 每次的量都是不少的。

我覺得囡囡不是未ready好, 而是真的很抗拒坐痰罐(不知何解)。她是可以用言語告訴我要痾尿尿或痾屎屎,而且很清楚。

可能真是要待囡囡返學, 由老師及同學引導她戒片了。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

諗住落實執行,希望呢個夏天可以幫亞仔戒左條片,
佢已經2歲5個月喇,咩都識講,但偏偏唔肯去廁所。
真係有d心灰意冷,食完午飯飲左一大杯水,
明知佢要去廁所,陪佢坐痰罐坐左成個幾鐘,
雖然佢冇扭計,但係佢點都痾唔出,
之後準備放水同佢沖涼,佢就企係廁所門口痾,
痾完佢都覺得好內疚,一路喊一路道歉,
我好驚佢未準備好我夾硬逼佢,驚佢會有錯敗感,
大家都好辛苦,究竟我應該繼續同佢試定暫停?
如果暫停又應停幾耐再試?
希望有經驗o既媽咪可以幫幫忙!

公爵府

阿仔2歲7個月,佢都係今年3月先介日片,初初都會失手,每次我都用手輕輕打pat pat,再話佢唔岩,佢好似明白咁,但頭一星期日日都失手3-4次,但每當佢可以做到去toilet先疴既話,除咗讚佢叻仔之外,我忡比多粒金莎佢食,之後己經好少失手,但係有時哭的時候都會

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

頭先沖完涼之後(17:00),冇同亞仔著片,
大約六、七點到,佢走黎同我講:媽咪,我要去廁所,
跟住陪佢坐,坐左幾個字之後,
佢喊得好牟利,跟住就痾左尿,但情緒好激動,
諗住同佢著番片片,點知佢話要大大,
陪左佢好耐佢都唔肯痾(但我知道佢真係有需要),
後來又唔肯痾,又唔肯著褲仔,連片片都唔肯著,
卒之喊到訓著左連飯都冇食。
唉,我地好心痛呀! :-(
佢其實知道咩一回事,但又過唔到心理關口,
我見到佢好辛苦,真係唔知點算好?!

公爵府

係咪便秘呀 有時阿仔都係咁架,不過我無要佢坐咁耐,只係3-5分鐘,有就有,無都唔緊要

水晶宮

佢唔係便秘呀,佢訓醒個覺之後,
(佢訓著左我幫佢著番條片)
佢就係條片到痾大大喇!
唉,咁係米要放棄?
我媽同奶奶係咁push我地,
今晚咁o既情形我同我媽講,
佢又好似唔多like咁話我鍾意點就點!
其實我唔想見到個仔咁辛苦,
究竟佢係未係時候定係唔慣?
我應該堅持定暫停遲d再試?

公爵府

我諗都係遲多個月再try過

水晶宮

loloma,

多謝你o既回應同提意!

公爵府

其實之前阿仔都係要用片片疴ngng,或者佢無安全感卦,但每日佢疴咗之後我都唔比佢著片,只係著under,之後開始識叫疴尿 慢慢再解釋比佢知,ngng同尿尿都要去toilet疴咕喎,咁樣介咗la

水晶宮

尋晚亞仔成功痾左一次尿尿,
今日又成功痾左一次,
我已經好開心啦!
希望佢習慣著褲仔,
佢好鍾意Thomas火車頭,
我買左d Thomas o既褲仔俾佢著,
佢唔想痾濕Thomas,所以會去痰罐痾!

禁止訪問

水晶宮

rleung,

唉,我個仔同你個仔真係好似!

依家攪成咁,一方面又好心急想同佢戒片,
一方面又諗係米真係遲左開始戒,所以佢已經習慣係片痾?

雖然我都係全職媽媽,但係我仲有個大女,
時時要帶埋亞仔出出入入接送家姐,
所以我都唔容許可以成日stay係屋企幫佢戒片!
呢個月亞女開始放夏令時間,我索性俾佢搭校車,
於是立定決心幫亞仔戒片,但係.....
攪到我依家唔知堅持好定遲d再試好?!

佢今日又係只成功係potty痾左一次尿尿,
又一次仲衰,明明坐緊potty,點知痾個刻就企左起身,
結果又痾左落地!

如果開左頭又放棄,我驚佢會以為唔痾痰罐又得,
我驚佢會有混淆,但係究竟佢係唔慣定未ready?!
唉,我都好煩惱!

禁止訪問

水晶宮

rleung,

唉,大家都繼續努力啦!

基本上我正式由6月1號開始同佢戒,
呢幾日佢每日都成功係potty痾一次尿咁大把,
始終都未試過成功係potty痾大大。

其實我個仔每晚訓成十幾個鐘,
真正幫佢戒片o既時間唔係好多。
佢每日下晝12點幾、1點先起身,
起身之後同佢換條學習褲就要出去接家姐放學,
點幾兩點返到屋企食lunch,
佢好多時食完lunch就要去廁所,
但o個個時候我多數要洗碗,咁就會失手。
跟住14:30-16:30佢多數都係玩同睇卡通片,
多數都唔洗去廁所。
到16:30我同佢沖涼,沖完涼佢繼續玩,
16:30-18:30我會間中問佢需唔需要去廁所,
佢成功痾尿尿個次多數係呢個時間。
到晚飯後佢就唔多願去potty,
甚至失手多次直至23:00訓覺再同佢著片。

其實我睇外國d書同網站,
佢地唔suggest push d小朋友戒片。
佢地會話起碼等小朋友識得著同除褲仔先開始試。
我諗呢方面同我地Chinese好唔同,
我地有d媽媽一歲or一歲前就幫小朋友戒片,
我諗小朋友都未識除褲,有d什至行都未識。
兩套完全唔同o既理念都令我好confused。
外國人鍾意任得d小朋友自由發展,
而Chinese好多時都set定一個模式去俾小孩follow,
其實咁會唔會限制左個小朋友o既發展?!

不如你都post你同囝囝戒片o既日程上黎分享下,
等大家可以互相鼓勵、互相參考。

努力呀!

禁止訪問

水晶宮

rleung,

你唔洗唔好意思喎,我都上唔到BK啦,真慘!

我由尋日開始基本上暫緩左個計劃,
因為星期一個日,亞仔唔夠訓,卒之成日都失敗,
瀨左4、5篤尿,攪到我地無晒心機。
我老公話呢d野唔迫得,或者過一派睇下點。
因為有d小朋友如果佢係ready,佢會主動要求。
所以由尋日開始,我俾佢著學習褲,
諗住失手都有後備,結果佢完全唔要求著底底,
不過佢間中都有話坐potty,不過都係坐一陣就走。
我希望佢知道or sense到尿急o既感覺,
佢好多時都係痾緊先識話要去,咁已經瀨左啦!
不過我都希望等佢自動自覺,唔想攪到哭哭啼啼。
我諗住睇定d先,或者暫緩一個禮拜再試。
有咩進展大家繼續update呀!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至