少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我幫唔到個仔戒片,好唔開心~

佢介唔到夜片我都係好唔開心呀.
頭兩日成功 但第三日唔同佢著片就出事啦.
第四日同佢著反片佢就呵落條片到
激死我地啦.
都唔知點算好 ?

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我大女個陣好易戒架,
一同佢除左條片,佢就識係potty痾,
完全冇障礙。
不過亞仔就真係無從入手,
簡直投晒降!

禁止訪問

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rainstarwater,

你囝囝兩歲o查,我個就黎兩歲半啦!

你返工邊個湊佢?
如果有返nursery既,索性交俾老師幫佢戒啦!

我個仲慘,依家暫停緊,或者停一個禮拜再試。

大家努力呀!

別墅

我囝囝21個月大, 想幫佢戒片, 但係唔知佢ready 未, 想知點叫做ready 了?

水晶宮

Your child may be ready to start toilet training if he:

• Has regular, soft, formed bowel movements, at predictable times

• Can pull his pants up and down

• Imitates others' bathroom habits (likes to watch you go to the bathroom, wants to wear underwear, etc.)

• Makes a physical demonstration when he's having a bowel movement (grunting, squatting, telling you, etc.)

• Has words for stool and urine

• Can follow simple instructions ("Go get the toy," etc.)

• Understands the physical signals that mean he has to go and can tell you before it happens

• Dislikes the feeling of being in a dirty diaper

• Has "dry" periods of at least three or four hours (which shows that his bladder muscles are developed enough to hold his urine in and store it)

• Isn't negative about learning to use the toilet

• Understands the value of putting things where they belong

• Demonstrates a desire for independence

• Can walk and sit down

洋房

本人小兒亦有22個月, 但都未戒片, 因為醫院故娘話等2歲才戒都唔遅, 可觀察他們在午睡時, (如小兒可睡2-3小時), 便可Check吓有無太多小便, 若片比較乾, 即表示可開始戒片, 但我都試過失敗了. 1.因他雖沒有小便, 但卻有大便. 2.我實在無法忍受他弄得成地尿尿, (不過我知要忍, 我想返學後由老師幫他)

禁止訪問

水晶宮

rainstarwater,

其實你兩公婆都要輪流返工,輪流湊仔,
咁你地有冇打算俾亞仔返pre-K?

我今日都有咁o既諗法,如果自己幫佢戒唔到片,
或者我都會早d送佢返學,等老師幫佢戒。

唉,真係好挫販架,包括我同佢! :cry:

大宅

rainstarwater,其實你真係唔洗咁擔心,BB一準備好就真係話介就介呀!

我個仔18個月大時我就開始想同佢介,但佢反應好大,入到廁所連褲都唔肯比我除就要就係咁叫唔好...去大大就咁加唔比人掂佢添,明明痾緊都話無臭臭!可能我嚇親佢啦所以佢對去廁所好反感!
當時我都唔知掂算好,外公外婆又成日話我好唔同佢介片喎,我根本就係無從入手,我好怕令到佢有陰影喎!最後唯有放棄 :cry:
但夏天到啦,上 BK 0的媽咪話夏天係介片好時機,加上見佢包住條片又咁熱喎,於是我又同佢介片,我同佢係屋企無著片,佢仲話唔著片好舒服添,但最後都係要係咁拖地,換褲,.,(老公話我搵黎搞)..我好失望好唔開心,心唸佢咁抗拒係咪要等到出年夏天先介到片呢 !我又放棄左!都係等佢返n1暫挓先生幫介.
於是兩歲了,比佢去姑媽間幼稚園玩了兩日(暫挓),我見又咁熱咪又同佢除左條片叫佢急就同媽媽講,心唸都係要抺地啦,掂知佢真係識叫我同佢去噓噓喎,開心死我啦!
不過我怕佢只得一次,下次唔睬我,我就同佢以玩放式去噓噓,佢係浴室果邊噓噓,我就話佢去完之後卜
完全介得哂,但係佢話介就自己介,一個星期時間,佢連去大大都肯自己坐係到去,依架尿片都慳好多!

大宅

唔好意思按錯制send 左:
更新:
於是兩歲了,比佢去姑媽間幼稚園玩了兩日(暫挓),我見又咁熱咪又同佢除左條片叫佢急就同媽媽講,心唸都係要抺地啦,掂知佢真係識叫我同佢去噓噓喎,開心死我啦!
不過我怕佢只得一次,下次唔睬我,我就同佢以玩放式去噓噓,佢係浴室果邊噓噓,我就話佢去完之後就用花灑救火,佢玩得好開心,緊住幾次要噓噓都話我知.
雖然依架未完全介得哂,但係佢話介就自己介,一個星期時間,佢連去大大都肯自己坐係到去,依架尿片都慳好多!
幾時介片真係要BB佢自己話事的,真係急都急唔到.rainstarwater真係唔洗咁擔心,佢準備好時唔需要人幫佢地都 ok加上佢若果返學的話見同學仔去廁所佢自然就會跟住學的

禁止訪問

禁止訪問

洋房

我好想問各位, 點解只講尿尿, 若是便便什麼辦, 因我不好彩, 第一次就是便便, (我巳經俾他去完便便, 才不給他片片的, 他都在2個鐘後有便便, 無尿尿), 我巳放棄了. :cry:

禁止訪問

水晶宮

大家好!

哇哈哈~~~唔好以為我成功左,
而係尋日發生戒片攪笑事件,
唔知幾時亞仔跌左舊ke ke落凳底,
哈哈哈~~~
好彩俾我發現到,我老公同個大女仲話唔係,
亞女仲話係泥膠,我話好呀,你執去玩!
卒之要我老公做其"執士"!
真係笑到我肚都"鬈"!

別墅

我個仔21個月大, 我見阿仔早上起身及午睡後條片都乾的, 我想我係時候幫佢戒片? 但佢唔識表達.
剛剛過左個星期六日我努力幫阿仔戒片, 一早起床同佢去廁所, 之後每食飯飲奶後片刻又帶佢一次, so far so good. 不過, 5:00 PM 後因為出街, 所以在街就失敗了. 仲搞到條片濕過龍, 一手都係.
今個星期再努力試試先…

禁止訪問

水晶宮

Hi rleung,

點呀,你囝囝呢幾日進展如何?

我覺得唔知係藉口定咩原因,亞仔唔係好鍾意個potty,
所以我想睇下二手市場會唔會搵到個musical potty俾亞仔試下,不過仲未有人放出,如果買過個新o既,要成400蚊,又唔sure佢肯唔肯用,所以唔捨得買,希望買到個二手試下work唔work啦!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至