自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主你講果個 "男朋友" 講到咁出面, 又真係姑寒得濟 wor!

我接受唔到分得咁清。 如果真係真心鐘意個女仔就唔會咁計較 d 錢啦。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

未結緍前就試過....有時自己比下....有時男朋友比下....當時大家都有經濟能力....我又冇乜所謂呀.....

洋房

我同我老公以前拍拖80%係佢出,佢當時揾2萬,我揾的係佢一半都冇,

而家我個女男友讀緊書,每次食飯都多數佢比,間中我個女請番佢睇戲.

男請女好應該ar...
男人無能力就唔好拍拖(不喜勿插)

公爵府

好媽媽勳章

好多港女心態係:同我拍拖就要"包"我使費,唔包就係小家/冇用....
WHYWHYWHY???
拍拖....雙方都要付出感情,BUT 就一定要男方付出先叫愛???
(我唔係話樓主講嗰個男仔啱,男人提出又係核突咗啲)
P.S講中咗請隨便挿!
你的人格如何,你的人生亦必如何!

禁止訪問

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實唔關搵幾多問題, 係男人講到咁出面真係好小家, 如不幸嫁到呢d人, 真係有排受。

我未結婚前都唔like男人爭比錢, 因為唔想佔人便宜, 一人比一次我覺得好ok。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

我唔覺得男既要全包,但我都會頂唔順咩野都除2.
其實我覺得結婚之後感覺會好D,因為2公婆D錢溝埋左,無分系你既錢定我既錢,咁就唔洗煩。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 1013angel 於 10-7-24 02:07 發表
好多港女心態係:同我拍拖就要"包"我使費,唔包就係小家/冇用....
WHYWHYWHY???
拍拖....雙方都要付出感情,BUT 就一定要男方付出先叫愛???
(我唔係話樓主講嗰個男仔啱,男人提出又係核突咗啲)
P.S講中咗請隨便 ...
我不是港女, 我是港太。呵呵 ~

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

洋房

quote : 如果下下都AA制、將來買樓AA制、結婚AA制、家用又AA制、大肚生仔AA制、連養兒育女都AA制... 咁不如單身( totally agree)

P.S. 我地唔會迫個男人比錢, 係佢地自願比

阿女話有次她諗住請 so 好快手比左,佢男友要塞番一半錢比佢,我都覺多餘,係有些男性自專心的問題

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 牛精仔 於 10-7-24 02:27 發表
我不是港女, 我是港太。呵呵 ~
咁....我係乜太?
P.S好彩我冇講全部港女唧
你的人格如何,你的人生亦必如何!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

吓...我咁耐以黎...
未試過...mouth:
行街睇戲食飯要aa制...
全部都係男方比嫁喎...
同女fd就你一次我一次咁囉~
當然買野就自己啦...人地送另計...
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 54heima 於 10-7-23 15:38 發表
我所有拍過拖嘅男朋友全部好闊佬
我會覚得哩d叫風度
你冇錢我唔介意同你食魚旦粉
但斤斤計較唔係我杯茶
不喜勿插

我同你一樣丫~!!!

珍珠宮

原帖由 szeszes 於 10-7-23 15:30 發表
我同 ex 及 c6 拍拖時, 我地係…

一人一餐, 即係我比午餐, 佢比晚餐;
如果只係食一餐, 就多數男性比;
如果係睇戲及食飯, 就我比戲票 $, 佢比飯 $

我亞媽由細教落, 未係人家老婆前, 唔好全部野都叫人比晒 $, 最 ...

我覺得你阿媽講得好啱

大宅

我都係八十年代拍拖,都係男朋友(現在老公)比哂,以為人人都係咁,所以都好老馮吓。
重要比哂面色佢睇,好在嫁得出>.<

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

久唔久AA制我都接受到,不過好似樓主朋友個位男朋友就唔掂喇!我同老公拍拖個陣,都係佢一餐,我一餐,或者係佢請食飯,我請睇戲。

外國人個D AA制我真係好難接受,因為佢地好多結左婚之後,連屋企D雜費都係計住一人一半,我覺得咁樣好無意思。 可能我思想比較保守!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我同老公拍拖時都無aa...至多一人一餐咁....

其實我同d好fd既朋友單獨出街,我地都係唔會aa..多人就唔得啦,請唔得邊個....

子爵府

拍拖時... 我同 c6 乜都一人一半...

出去食飯買野就佢 " 比 " 錢...
但返到屋企就會' mark ' 低佢...
月尾埋數 ... 仲之就乜都 50/50 (衣食住行).

我從來無諗過要 bf 比埋錢...
(可能我係外國大) .
但我覺得即使當日如果我要求 bf (c6) 出哂... 佢都唔會有咩問題 .
因為佢屋企不嬲教落... 出街食飯睇戲應該係男人出 !

有次我姑仔問我...
點解我同佢亞哥一齊... 要自己 " 出錢 " ...
我話 why 唔會 ?_?

後黎我同返我c6講開...
佢先話係佢亞媽教佢個女...
女仔出街... 係應該 一仙都唔洗出...
如果個男仔唔出錢 (100%)... 就以後就唔好同佢地出街. 如果個男仔約你出街 (普通 fd 都計) ... 要同佢地講無錢出... 等佢地一定要出埋車錢... 仲賤到唔係單次比... 係一定要同你增值 octopus card .

有次姑你好巴閉咁話佢買左個唔知咩銀包比佢 exbf .
跟住我當場串佢話... 你送野比佢... 買銀句買錶... 咪又係 ' look ' 張 ' fu shook card ' ?? 咁都係你 bf 找 card 數... 咁咪即係佢買野送比自己 ?!?

跟住我姑仔仲笑水淫淫咁無出聲 ... ~o~"""

99係好迷信果 d 人黎 .
佢幫個女睇過... 話佢雖然讀書唔成... 無份好工... 但好在一世打 ' bike ' 腳唔洗 ' yau ' ... 成世都有男人養

果然... 佢個女真係好聽佢話....

唔單只同男仔出街唔比錢...
3x歲人仲係屋企白食白住都一仙唔會出 ...
最近個 bf 仲搬埋入去住 (屋企 350 尺)... 又係唔出錢.. 因為佢都無野做 ... hahaa~~~

99 成 60 歲人... 打果幾千蚊工... 仲要養埋個殘廢女 + 佢條仔 . 99成日同老公呻... 話唔夠錢洗... 無人幫佢手交租... 交雜費 ~~ 叫老公 + 家用... 等佢地可以搬大少少... 等佢個女 + bf 可以住得舒服 d . 佢個仔彩佢都有味 ~~ 我心諗... 99, 你真係 " 囉LEE賤 " ... 個女係你教出黎.... 好命既... " 打bike腳唔洗yau " 果個係你囉 , 亞 99 " ~~~

如果我老公都好似佢個妹咁... 咁聽亞媽話就好 luuu... 我可以慳唔少 ........

伯爵府

好媽媽勳章

食飯埋單一定一定係男人俾,就算事後夾番錢,響人前一定係男人俾,呢D關乎男人基本尊嚴。

如果男友冇錢就唔好食咁貴,想食貴野,一係自己去,一係趁佢生日請佢去。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

複式洋房

所以我幾時都話香港男士好可憐

首頁

尾頁

跳至