跳至
[2006年] 語言評估

首頁

尾頁

大宅

Anson 早2日book左健康院見姑娘 因為佢依家4歲 都係講野唔清楚 其實我一早知佢係有問題 但個個都話過左3歲先很定 咁我咪依家4歲先去睇lar 去到姑娘同anson做test 結果話佢有4-5個音講唔到 立即寫信排廣華 點知我打去booking 佢地話依家要排到2012年中 死未 我依家林住攞住個no 出去搵私家 有d團體有資助 不過就一定要你係 巳經排緊政府 而又唔係好有錢ga家庭 佢地先會幫忙 每次睇大約$3-400 如果去私家 每次要成$700或以上 都係得幾個字上堂
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

子爵府

原帖由 味兒 於 10-7-25 01:41 發表
Anson 早2日book左健康院見姑娘 因為佢依家4歲 都係講野唔清楚 其實我一早知佢係有問題 但個個都話過左3歲先很定 咁我咪依家4歲先去睇lar 去到姑娘同anson做test 結果話佢有4-5個音講唔到 立即寫信排廣華 點知我打去 ...

c啦..我anson都係呀,,上次4歲返去 check 眼個時..都係話佢有d字發音唔正確...都係幾個字唔正確(例如 :仔..橙..,好似得2-3個字..不過依家約左 3/8 返健康院見醫生..我都好擔心.唔知會點安排....會唔會同你一樣..要去廣華呢 ???

大宅

回覆 1# yp26 的文章

我個仔健康院話他有6個音發唔到, 我問過幾間資助都要排最小三個月, 後來我去播道醫院, 即刻有得睇, 不過要$350半小時

子爵府

原帖由 TOILEE 於 10-7-30 15:22 發表
我個仔健康院話他有6個音發唔到, 我問過幾間資助都要排最小三個月, 後來我去播道醫院, 即刻有得睇, 不過要$350半小時

其實有6個音發得唔準,係咪=說話有問題呢 ??我 3/8 要返健康院見醫生,都未知咩情況..不過我株多數都係要轉介咖啦..

複式洋房

其實大家唔需要太過擔心.
如果小朋友只係發音有問題,比較容易改善, 睇下醫生會唔會轉介去看言語治療.

大宅

原帖由 TOILEE 於 10-7-30 15:22 發表

如果播道醫院唔駛排 $350 半個鐘 都唔貴 我查過出面最平係$280 半個鐘
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

首頁

尾頁

跳至