自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

侯爵府

呢D

侯爵府

呢D死女包真係不知所謂。
好多時D商場門係左右2邊,有D人 吼人地拉/推開少少門佢就捐入捐出,對手“閉”架,係要等人地拉/推度左門,吾識得用手開右門架。

試過有一次係99屋企樓下開門出去,見到門外企咗2個十幾歲女仔,嗱,我開門出去係咪應該我出先呢,我打開咗少少啫,佢2個就想衝入嚟,我就打開少少門企係度吾郁,好聲好氣同佢講,[係咪應該比人地出咗去先,你至入嚟呢],佢2個都算乖企定定無駁咀。

有一次係商場我一個人推住BB車撘LIFT,係7樓本來得我一個,落到6樓入咗一家5口,咁我要係5樓出LIFT,咁我就同個後生仔講吾該借借,佢明知有架BB車係度,如果佢吾行出去我跟本出吾到去,嗰家人原來個個都“閉”架對手,見我一個女人推住架BB車都無手按住個開門制,吾幫我按個開門制都吾緊要,咁你都要行出去比我走先得架,佢個仔又吾行開喎,頂吖,跟住度門閂埋咗,我出吾到去,跟住我全程勁啤住佢 [阻鬼住晒],佢老豆見到我啤架。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

此言差矣!
60-70後既上一代,
好多係走難來港人士,
佢地當年個個為口奔馳,
但60-70後都無變成咁喎!
呢d 禮貌品行既係基本野,
實情打從幼稚園已經教,
只在乎當事人做定唔做,
當然,將責任推落他人身上亦是佢地既特有風格。

原帖由 LedTV 於 10-7-26 13:41 發表

咁都係d 60後同70後唔識教遮

伯爵府

如果係我, 見到佢撞阿婆我會出聲囉
test test

大宅

無家教

子爵府

拆咗個八婆d假眼睫毛啦
不過鬧還鬧 唔好乜都關80/90後事啦
而家都有好多30-40歲人幫佢推門唔該冇句仲黑口黑面

伯爵府

好媽媽勳章

"子不教父母之過" 請不要標簽幾多幾多10後,後生仔女無家教、無品(成年人30,40歲後都有),所以唔關幾多10後既事!

珍珠宮

2024年龍年勳章

乜而家d後生女(我指呢位)咁的品格都有?真係極品!!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

果個係"亞婆"佢先夠胆撞...換轉係後生d...佢一定唔會....亞婆都"烚"....不知所謂!

複式洋房

醒目開學勳章

夾一夾姐﹗又唔會少左條毛,點解要咁對個阿婆呀,好衰呀!!!!

大宅

又係一個反思o既好機會. 講真無一個年代o既人天生識教仔.

只是社會越進步, 越富有, 孩子又越生越少, 父母就不知不覺越寵, 越縱........孩子變得越來越自我.........

公爵府

好媽媽勳章

so...想自己下一代好就要好好以身作則教好仔女=身教!
你的人格如何,你的人生亦必如何!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 conniechan125 於 10-7-26 13:01 發表
樓主你都好忍得喎,條八婆真係時運高

我唔忍得咖!!! 不過個一刻好自然反應咁幫阿婆執番支STICK, 我已經好快咁去按個開門制, 但係按唔切咋~~~~

幾想車巴佢~~

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

真係想打巴佢呀.

水晶宮

唔該唔好標幾多10後啦……

我80s的!
自小屋企人都教開門一定等埋後面果個出,就算唔係讓人地出 都要等後面有機會接手到門…唔係夾親人地……
宜家冇禮貌既人根本就唔分年紀……
企係lift制前 唔按/企係門前唔推/唔等lift既人出,衝住入黎…

順手幫你做埋有幾閒姐……多數有禮貌既人都會唔該番轉頭………

冇禮貌既人,我當透明!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果係我, 我已經媽义到佢上天花板, 我又係好唔抵得頸............ 仲會激氣過個呀婆........

珍珠宮

原帖由 Pulmma 於 10-7-26 08:33 發表
搭lift, 8成滿人, (我最先入), 跟住一個婆婆(起碼80yrs) 執兩袋野, 篤住支stick, 企咗係按制個位.

一個後生女, 濃粧, 個排假狗眼簾毛誇到真係連隻眼都睇唔到.

到個後生女入lift 時, lift 門就閉, 夾到佢, 佢尖叫一 ...

無家教, 去死啦

大宅

比lit門撞一撞就用d咁毒嘅說話鬧亞婆,仲去專登撞人,
簡直燥狂症+心理唔平衡

首頁

尾頁

跳至