媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Re: 2003年10月媽咪

Hi ALL

I also last year Oct MAMA

hello?

男爵府

catcatchong,

我記年舊年我去贊育登記時, 佢會即刻話我知几時返去做驗血, ultrasound等等的檢查的, so no worry, 佢地一定會幫你做架, 放心啦! 咁可save 唔少$架!

Any problem, 即管問啦, 如果我可以幫手的話.

Micky

:-P :-P

男爵府

micky.我在威爾斯登記.但就乜都冇同我講.只係比

男爵府

micky.我仲想問如果威爾斯無得驗.咁我可唔可以剩係去贊育驗唐氏呢.thank's

大宅

Wow, so many October's mom came in and shared feeling lah. Keep in touch!

I have been very sick in the last 2 days. Caught a serious cold from my friend Wedding which held outdoor last Sunday.

Will share more experience with all moms when i felt better.

Cheers,
IngridMama

大宅

各位準媽媽,

我今個月六號己經係政府登記左呀. 佢己經幫我抽血檢查呀. 原來d血會做7種檢查呀. 而且費用全免呀. 同埋我今個月尾會去做度頸皮呀.
我依家都係8 weeks. 但己經肥左5磅呀!!

我係"凱晴"呀. 於10月19日出世同大家say hello呀. 10/19 --- 3.4kg4/21 -- 8.37kg

男爵府

pui.你係邊間做登記.咁快有得抽血.我只在健康院抽過血.仲要抽

男爵府

IngridMaMa.你要小心身體呀.take care

大宅

我覺得間間政府檢查都不一樣的, 我見有d媽咪在贊育,
佢地一定建議媽咪去度頸皮and抽血驗唐氏,
but 我去的瀝源健康院就講明under 35係不會驗的
你咁快去威爾斯睇第一次啦, 我要月尾先去呀,
你係咪由健康院refer你去威爾斯作兩次檢查呢?

我仲未去梁國齡到度頸皮呀, 要遲多兩星期, 到時先知費用,
聽bk 媽咪講是不用另收費, 只是照超聲波順便驗埋
佢的診所在沙田希爾頓中心, tel:2603 2123
尖沙咀東英大廈 tel:2722 1712

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

各位十月準媽媽,
你地好呀..我都十月媽咪, 不過係舊年既事, 係度我睇你地d message, 不禁回想舊年那個時份有bb既感覺.. 好歡迎你地去媽媽會所既2002年十月媽咪會到睇下野, 學下野.. 亦都可以問下.. 話晒我地都經歷過pregnant 會發生既野呀..

呀..我唔記得講, 我係東區生既..如果你地想問下東區醫院既野, 可以問我喎...
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

男爵府

曉晴 .我都係健康院refer我去威爾斯,本來我想去那打素,但姑娘話第一胎一定要去威爾斯,第二胎仲要係順產先可以在那打素,都唔明點解.我明天只係去照超聲波咋.不過我都會問

男爵府

JoJo...等我去媽媽會所學

大宅

hello,我都係2002年10月媽媽,咦?睇黎我d姊妹過哂黎喎!

上黎傾多d啦!相信,好快你地呢班2003年10月媽個個都會由新加入會員或鮮花級會員變哂做鑽石級架喇!好似我地咁,哈哈哈!

我係在威記生既,D姑娘好鬼死惡架!新手媽咪生完已經好驚架啦!重要俾人鬧,真係冇愛心,哼!諗起都慶!

另外,想提一提,歡迎你地轉到媽媽會所繼續交流!如有需要,請告訴我!

我們愛,因為神先愛我們!

大宅

Hi各位準媽媽:我都係上年10月生,陀BB真係好HAPPYga,

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

我想話你知有d 健康院好好家..佢地會教你點樣同個b沖涼.. 好似我咁..我係筲箕母嬰健康院..係你就放產假時, 佢會問你上唔上堂, 你報左名, 有位時會call, 會有個真bb Demo一次沖涼技巧, 然後再比一個公仔bb過你, 叫你自已沖一次比佢睇..幾好家..

我就係東區醫院做check-up到生.. 因為我血糖高, 要keep 住check..返到去要比人拮手指.. 好慘家..

忠告各位媽咪唔好食太多甜野, 尤其係要做血糖測試前一個星期(唔係間間醫院有得做), 最好戒左佢.. 如果唔係好似我咁.. 要去醫院食糖尿餐, 食完一餐兩個鐘後比人抽血一次 (合共抽四次) 都幾甘呀..
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

洋房

Hi各位10月的媽媽,

我的預產期是10月10日,這是我的第二胎,我巳有一個30月大的bb,祝各位準媽媽生個快快樂樂健康的bb
:oops: :oops:

男爵府

我以為政府每間醫院都會做相同的check-up ge, why prince wales 冇, 定還是佢地冇講清楚過你知佢地做緊mud嘢?

我記得贊育問我驗唔驗唐氏, 如驗, 要簽D嘢, 再約時間去抽血. 好似16-18週先做.

度頸皮就係約18週時做ULTRASOUND時做埋的.

贊育喺中區, 你只可以去返你自己住果區登記.

Micky

洋房

Dear Oct Mom

catcatchong 3-Oct 1 st
丁丁媽媽 3-Oct 2 nd
曉晴 7-Oct 1 st
nerisse 10-Oct 2 nd
Carmendickson 13-Oct 1 st
Yan315 16-Oct 1 st
Wing888 21-Oct 1 st
Pui 23-Oct 1 st
IngridMaMa 31-Oct 2 nd

大宅

catcatchong,多謝妳的關心,雖然是第二胎,但好擔心我的大傷風會令我冇左個B,希望冇事啦。

同上次一樣,我雖然住在香港區,照舊找梁鳳霞醫生幫我接生,醫院都係會去浸會。生過女之前試過一次小產,初初去東區,遇到冇愛心的醫生(不是等於東區不好,我都有朋友遇到好的),之後朋友介召梁鳳霞比我,十分細心解比我同我先生聽個詳情,所以咪繼續睇了。

其實睇邊個醫生都一樣,最重要個大肚婆覺得睇得舒服,好似我就最怕找男醫生。

男爵府

我今日終於照

首頁

尾頁

跳至