家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好多媽咪成日上黎問卜泥嘅問題,我想一次過將我所知告訴大家,希望各位廣傳,唔駛三五七日開post問,因為我知道呢個問題基本上家家戶戶都受到困擾.

以下答案都係from曾sir,如果大家覺得幫到忙,有機會打電話或路過佢舖頭讚o下佢老人家:

1. 點解會有卜泥?
卜泥係由d舊傢俬引發出黎嘅,唔係好關潮濕事,除左濕一樣見倒佢.
2. 點樣處理d活動中嘅卜泥?
殺蟲水、火酒、吸塵機基本上都唔能夠滅絕卜泥.卜泥有種特性,就係佢死屍嘅氣味會吸引更多同類,所以....千萬.....不可以"禁"死佢!要用膠紙輕輕黐起佢拎去揼.唔係用膠紙禁死佢!
3. 點樣清理現場/避免卜泥再現?
用”事必得”(Spectrum,又名澳洲綠水)呢隻消毒藥水開水抺卜泥出沒嘅地方,佢嘅氣味可以驅除各類昆蟲同卜泥,並且可以維持一段時間(視乎環境).呢隻事必得唔係拖地果d金x綠水,滴露都唔及佢,作用係殺菌消毒,抺廚房拖地都得,氣味ok無害,唔傷手.對卜泥極掂!

澳洲綠水(事必得)售賣點(約$2x一支):
a). 曾sir專門店
  筲箕灣天悅廣場Shop106x
(開舖時間不定)
b). 一般化工原料行
 例:觀塘瑞和街市政大廈側崇仁街綠van站旁永x化工原料舖

如果上述資料幫倒大家,請廣傳,咁我就唔駛再答pm同post啦.

珊瑚宮

$2x一支,有幾多ml呀?
玩具萬歲!

大宅

唔該囇. 不過, 請問知唔知荃灣邊度可以買到?

男爵府

原帖由 fitfish 於 10-7-31 22:42 發表
$2x一支,有幾多ml呀?

以上兩個售賣點個樽都冇寫容量,因為係供應者自己入樽(膠樽裝的),size約為一支圓蓋裝(非噴咀型)藍x寶的三分二左右. 用法樽身貼住果張紙會教你,基本上同滴露差唔多.
我屋企果支用左兩年都仲有成半樽,每次用一瓶蓋開水,淨係有卜泥出沒嘅地方,幾個月先抺一次,好襟用.

男爵府

原帖由 eileenycm 於 10-8-1 23:21 發表
唔該囇. 不過, 請問知唔知荃灣邊度可以買到?

唔知. 其實曾Sir開口埋口都叫人去化工原料行買佢d什麼哥士的之類嘅神奇野,我都唔知呢d舖頭邊度有,觀塘果間只不過係因為響我住果區,佢又放響門口,所以我先話俾大家知.呢d野咁騎呢,當然唔會咁易搵得到,我估就算化工原料舖,都未必間間有得賣.要用,最好行遠少少.再唔係,你試o下查電話簿囉.如果唔係曾sir間舖有時咁啱冇開,我都會走過去買,順便睇o下有咩好野丫嘛!

子爵府

請教~
咁即係唔洗過水???若屋企有小朋友及寵物可以嗎???
thx

男爵府

唔洗過水. 小朋友同動物我唔知,但我唔覺有好大殺傷力,反而係有d味,可以驅虫.如果你驚就唔好當佢滴露咁用囉,我都只係用響有卜泥出沒嘅地方,抺o下櫃,噴o下牆角同櫥房浴室d la位.拖地用番其他.佢陣味唔係好勁,抺完吹一陣就聞唔到.

男爵府

我係太子安康寧藥房搵到都係叫澳洲綠水,不過唔叫Spectrum, 係第二個牌子.
你快樂,所以我快樂 !!!

伯爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我想問可唔可以抺牆紙架...因為我見到牆紙上面有一隻隻既小動物..

大宅

up

男爵府

可以抺牆紙(曾sir賣果樽上面寫到明).

曾sir介紹對付卜泥嘅只係呢隻Spectrum(事必得), 又稱為澳洲綠水,係響化工原料行賣,其他途徑同牌子我都未聽過,但肯定唔同成日賣廣告果支金x綠水,如果唔係大家都唔駛咁頭痛四圍揾.

我今日又同書櫃做大清洗,原因係最近又出現好多卜泥.天時暑熱都有,證明同潮濕冇關.

大宅

any photo for "green water" ? Thanks.

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

卜泥係咩樣?? 可以post相來睇下嗎?
另如有人知邊度有Spectrum(事必得), 是澳洲出的綠水,
邊處有得買, 請來報料, 方便下大家!

翡翠宮

剛剛才聽到曾sir及梁德民在港台1
每星期六中午12:20nn~2pm, 有個節目, 大家可聽聽!
呢集佢又講澳洲出的綠水啦!
http://programme.rthk.org.hk/cha ... p=2614&e=&m=episode

翡翠宮

在煤氣公司見過有曾sir的產品, 但唔知有無呢款, 下次路過66先!

翡翠宮

原帖由 evitalcm 於 10-8-3 11:06 發表
我係太子安康寧藥房搵到都係叫澳洲綠水,不過唔叫Spectrum, 係第二個牌子.

今日曾sir話果隻唔係叫澳洲綠水, 只是澳洲出產的綠水,
因佢唔可以在電台講牌子名!

別墅

牆上細細隻一粒粒的就係卜泥啦, 佢地食霉菌的, 我家大把! ><

原帖由 MM2005 於 10-8-7 12:40 發表
卜泥係咩樣?? 可以post相來睇下嗎?
另如有人知邊度有Spectrum(事必得), 是澳洲出的綠水,
邊處有得買, 請來報料, 方便下大家!
化骨龍大戰2隻奴隸獸!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

今日去咗觀塘買, $32 - 1公升 (倒落細樽), $152 - 5公升(原裝)

大宅

thank you

別墅

荃灣邊度有得買呢 ??

首頁

尾頁

跳至