跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡剛1歲, 自己全職湊, 想同佢返PLAYGROUP唔讀N1好唔好? 因為PLAYGROUP 可以同佢一整學習!

複式洋房

我o個陣個囡半歲開始玩playgroup, 之後join 埋phonics, 唱歌...玩到2歲半...
冇讀n1, 不過搵左間kindergarten 報讀k1..
2歲半就開始讀k1...因為想佢學多d 中文...如果讀n1, d 小朋友可能仲細過佢, 教唔到佢中文...
剛剛讀完一年k1, 黎緊9月佢又再讀過k1...
不過我會比佢讀間深d o既kindergarten...
原帖由 Honey_mama 於 10-7-31 12:04 發表
囡囡剛1歲, 自己全職湊, 想同佢返PLAYGROUP唔讀N1好唔好? 因為PLAYGROUP 可以同佢一整學習!

複式洋房

原帖由 purple2010 於 10-7-31 12:34 發表
我o個陣個囡半歲開始玩playgroup, 之後join 埋phonics, 唱歌...玩到2歲半...
冇讀n1, 不過搵左間kindergarten 報讀k1..
2歲半就開始讀k1...因為想佢學多d 中文...如果讀n1, d 小朋友可能仲細過佢, 教唔到佢中文...
...

吓, 咁早就join playgroup, 佢識唔識玩, 半歲玩啲咩? 你join左邊間playgroup?

別墅

我自己覺得係個人選擇, 無咩好唔好
我因為婆婆湊, 想bb早d學自理同減輕婆婆負擔先早返學
如果你自己搞得掂都ok架, 都唔係話一定要既

大宅

我都覺得讀唔讀N1 都係睇個人決定, 我大B都無讀 N1, 但係細b百厭d, 又唔想湊佢個姨姨周圍走帶佢讀 Playgroup, 我又要返工, 所以無奈要比細b讀 N1, 其實讀 N1都好重皮, 又無學卷, 比足 12個月, 又容易病, 家家有本難念的經 ~~

複式洋房

但我有些朋友建議我比囡囡讀N1, 因為佢都好黐人, 有脾氣, 都幾曳! 如果讀N1可能會好啲!? 依家仲15/16!

複式洋房

返唔返n1係個入決定, 唔一定要
我仔仔9月返n1, 佢12個大巳經返playgroup, 就快1年, 睇到佢係學到嘢, 例如紀律及一d日常知識及英文. 我希望佢獨立d, 唔好成日黐嫲嫲, 早d同其他小朋友相處, 唔相佢做"小爺仔"
原帖由 Honey_mama 於 10-8-2 14:04 發表
但我有些朋友建議我比囡囡讀N1, 因為佢都好黐人, 又有脾氣, 都幾曳! 如果讀N1可能會好啲!? 依家仲15/16!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 purple2010 於 10-7-31 12:34 發表
...

偷步喎!:;pppp:
教統局規訂, 要2歲8個月起至可以讀K1, 即12月31日前出世就得. 就算係私校都應該要遵守.

大宅

但我自己個人覺得, bb 而家先得 2歲幾 ,
要讀書 , 讀到幾十歲都得 , 點解唔比多 d 時間佢地玩吓開心吓 ,
咁快就要佢跟咁多 time table , 雖然比佢快學識獨立係好 , 學多 d嘢係好 ,
但.... 都係個句 , 童年唔係得好多年 , 加上3歲佢地都要正式返學 , 都唔爭個1年半年 , 作為爸爸媽媽 , 都想自己個小朋友開開心心 , 真架,唔好咁細個就比咁大壓力個小朋友 ,
同埋老實講 , 你地要佢返呢樣返個樣 , 會唔會係怕小朋友走慢人一步呢 ?? 但調轉黎諗 , 你個小朋友又唔會唔係真係開心 ?? 你想見到佢日日 hehe haha ,定還是 " 吓,又要學" ... 你地諗一諗 , 你們做小朋友的時候 , 有冇咁多嘢學 , 到而家你地咪一樣有學識 , 有家庭 ??
呢d係我個人意見 ... tks

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 lilo1234 於 10-8-5 09:50 發表
要讀書 , 讀到幾十歲都得 , 點解唔比多 d 時間佢地玩吓開心吓 ,
咁快就要佢跟咁多 time table , 雖然比佢快學識獨立係好 , 學多 d嘢係好 ,
但.... 都係個句 , 童年唔係得 ...

AGREE!!

大宅

讀吾讀N1,真係要睇每個人的情況而定.

心理學家吾建議三歲前入學,因為三歲前的嬰幼兒係有分離焦慮,太早入學會影響他們的安全感,所以外國的小朋友是三歲入學.

香港比較特別,香港以前的人比較窮,父母都要出外工作,所以有兩歲班,甚至有育嬰院.

係吾咪早入學就會獨立d?我100%肯定吾係law!

我個仔三歲先入學,明顯比起我識的而又早入學的小朋友更獨立,更有自信.而且我個仔比其他早入學的小朋友學多左好多野.未入學前我個仔已懂得幫手煮飯,洗碗,做家務,運算,去超市買野,小一程度的背句子能力.當然喇~也要睇下媽媽是否願意教,亦要睇孩子是否願意學喇~.

珍珠宮

lilo1234, 雖然我不認識你, 但我幾乎可以肯定你是一個成功的家長.

我很欣慰在香港仍有像你這樣的家長, 看到你的話, 我有點感動, 也有點感觸.

身處充滿競爭的香港, 許多家長也要把小朋友訓練得具備競爭力, 結果......什麼千奇百怪的教育方法也應運而生. 幾個月大的寶寶, 仍未懂得坐就要上playgroup, 家長居然也對此趨之若鶩 ...... 一間幼稚園仍未夠, 要讀兩間 ...... 屯門的幼稚園不夠好, 要到九龍塘 ......

要知道, 學習的路是很漫長的, 贏在起跑線, 是否在終點也會贏? 先贏後輸的例子, 我見得太多太多了.

沒有什麼比小朋友的快樂更重要!

返回樓主的問題, 讀 n1 與否, 純屬個人需要.

讀完 n1 的小朋友未必一定更叻! 但如果你有需要, 例如小朋友乏人照顧, 又或者他的社交發展不太好, 可考慮入讀.

原帖由 lilo1234 於 10-8-5 09:50 發表
但.... 都係個句 , 童年唔係得 ...

大宅

多謝你支持我既睇法呀 MISS MAMA . ~~

原帖由 MissMaMa 於 10-8-9 00:23 發表
lilo1234, 雖然我不認識你, 但我幾乎可以肯定你是一個成功的家長.

我很欣慰在香港仍有像你這樣的家長, 看到你的話, 我有點感動, 也有點感觸.

身處充滿競爭的香港, 許多家長也要把小朋友訓練得具備競爭力 ...

大宅

wyeth冷知識勳章

my baby is taking care by maid, & he's not willing to follow instruction (very hard to teach), so for my case, i'll send my baby to half-day nursury later.
if u think u can teach yr baby at home, then u don't need to send the baby to nursury.

大宅

之前我都有呢個問題, 不過而家見到各位媽媽既意見,我更加清楚囝囝是否要讀n1啦, 個心即時舒暢哂!

複式洋房

讀唔讀n1,真係家長個人自己決定
我自己要返工, 仔仔由老人家照顧, 比佢返n1老人家朝早可以抖一抖, 夜晚放工我自己takecare仔仔, 日常生活知識品德就要自己教, 唔可以只依靠學校, 要自己身教
選n1學校課程, 我覺得最緊要小朋友開心, 不要太多工課佢哋只係2歲bb
但k1就要認真選學校, 因為影響小1升學

原帖由 lilo1234 於 10-8-9 16:19 發表
多謝你支持我既睇法呀 MISS MAMA . ~~

複式洋房

多謝各位mama嘅意見, 其實我都唔會迫自己個女學呢樣學個樣, 亦不會要她考什麼名校......只是眼見她越大脾氣越差, 成日摟計, 唔知讀n1會唔會好d!? 我有些朋友d仔女返左n1之後, 性格好左好多, 我想聽多d意見同真實例子先致做決定!

首頁

尾頁

跳至