論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

我自問係一個唔差o既僱主,但係請極都請唔到本地完約工人,佢地約好來我家見工,都可以係半小時前說已有僱主請了...(已經係第3個係咁)
請海外未做過o既又過唔到驗身~
我做果行通常係輪班工作,每月只有1~2個星期日可放俾工人,點解我想請個工人都咁難啊~

伯爵府

原帖由 winnie_sh 於 10-8-1 16:18 發表
我自問係一個唔差o既僱主,但係請極都請唔到本地完約工人,佢地約好來我家見工,都可以係半小時前說已有僱主請了...(已經係第3個係咁)
我做果行通常係輪班工作,每月只有1~2個星期日可放俾工人 ...

而家真係唔易請到好工人,現成的很會選工做,我以前試過簽左都會臨時飛起你,又話要星期日休息,又要幾多小時私人時間等,比你請到都未必好!
我有朋友話我知佢地請現成工人好易,我問點請,佢話要請現成的除了話放星期日之外,就係要出四千至五千人工,咁就得了

男爵府

畀面勳章

我請了本地斷約(已証實左前僱主移民)見工係4月中,待她回鄉返港都6月尾.....暫時OK,無咩公主大毛病,她肯1個月放得一日假,其餘補錢....(因前僱主一年365天放得佢幾天)

煮飯唔錯,家務自動波,有心記住我工作要求.....
(我跟佢前僱主傾電話,佢講到佢超差,但代理給我証明佢第1個完約僱主高度贊揚信,及代理跟我說前僱主工作環境)...

我最後都聘請佢了(因無其它比佢更適合),55波博一博.....點知最後,呢+暫時1個半月,唔係真係咁差勁...可能時間尚短,希望佢仍可以保持下去啦.....

複式洋房

請工人都要講吓你有冇工人命!?

大宅

原帖由 歌莉亞 於 10-8-1 17:41 發表

而家真係唔易請到好工人,現成的很會選工做,我以前試過簽左都會臨時飛起你,又話要星期日休息,又要幾多小時私人時間等,比你請到都未必好!
我有朋友話我知佢地請現成工人好易,我問點請,佢話要請現成的除了話放星期日之外,就係 ...

簽左都會臨時飛起你,好驚喎,我啱啱簽咗個本地完約,希望無問題,不過佢都幾多要求,要放星期日及要早上6:30出門口,9:00pm前反,無計,鬼叫自己等人用,最難頂都係放假要咁早出門口,想訓晏d都唔得,我個女7:30就起身.

大宅

歌莉亞:

請現成工人,有人出咁多$$$, 真係好傭難求了。

原帖由 歌莉亞 於 10-8-1 17:41 發表

我有朋友話我知佢地請現成工人好易,我問點請,佢話要請現成的除了話放星期日之外,就係 ...

別墅

歌莉亞:
你朋友講笑

樓主唔好灰心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-8-1 16:18 發表
我做果行通常係輪班工作,每月只有1~2個星期日可放俾工人 ...

唔好傷心, 繼續見工人啦. D印好衰, 一定放Sunday, 又無雷公咁早未天光就要死出去嘅. 倒轉bun正常D. 憑心而輪, 我媽件大食bun好極有限, 但都肯星期六, 星期日咁轉流放.
我妹99 2個bun, 以前都係Sunday off, but 2001 用2個bun, 都係Saturday/Sunday 輪住放.

你等工人用, 不如問吓friend D工人叫佢地介紹啦! 好唔好, just luck, but really very fast.

子爵府

醒目開學勳章

lily,

我淨係鍾意賓(個人喜好)
我已經係好有工人命果種人(我覺得)
仲有已經係經好好o既朋友介紹,雖然唔可以保證質素,但我都想博一博,點知又過唔到驗身,因為我做客戶服務同Sales類型,做邊間都係輪休星期日的,有時諗真係好無奈但我都明白佢地都想放假有朋友一齊過。

我明天去簽另一個海外賓,希望呢個OK啦!

別墅

祝妳好運
好工人總有一兩個係附近

子爵府

近期都聽過有個case,早早講好無sunday例假,job offer完全無問題,,,,
到個印嚟到做落,發覺"自己真係無得放sunday"...勁做衰野搏抄!!
我都唔明..."講明無sunday",但都依然諗住有可能放sunday而簽約,又係攪著employer...慘~

伯爵府

winnie, 祝您繼續好運, 加油!

男爵府

我早排in左個..見工時講明..我只可以比到佢兩個星期六 n 兩個星期日..

so far 佢地都ok..
只要係weekend..唔係次次放 weekday 就可以

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我宜家個菲傭都係完約過黎, 因為之前急住請佢, 所以都無得講甚麼規則, 逢星期日05:00起身梳洗準備出門口, 不過我同自己講算啦, 不好放係心上, 只要不好嘈醒我個囡就OK!

子爵府

好媽媽勳章

何止呀,有nb又唔做,無自己房又唔做,有cam又唔做,總之就係有人睇住及辛苦都唔做,其實,我都唔想做,不過,又唔可以唔做,如何我老公養得起我,我只收佢$2500又如何!

大宅

回覆 1# 安安太太 的文章

上次我們去看了一個本地菲菲, 我們覺得很好, 人很老實, 實幹型. 她跟我說可以不放星期日, 可以放閒日, 可以一個月才放一天假, 因為她覺得香港東西太貴了, 如放閒日, 自已一個人用錢小些, 我說你放假可以留在家中, 我們不會請你做事, 因家中只有一位老人家, 但在她 last day 那天, 她僱主留她, 可惜 可惜

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 winnie_sh 於 10-8-2 02:39 發表
lily,

我淨係鍾意賓(個人喜好)
我已經係好有工人命果種人(我覺得)
仲有已經係經好好o既朋友介紹,雖然唔可以保證質素,但我都想博一博,點知又過唔到驗身,因為我做客戶服務同Sales類型,做邊間都係輪休星期日的,有時諗真係好 ...

Keep on, 我都捱過5年hotel 生涯, 何止無Sunday, Saturday都無份, 逢係大時大節我都要開工. 唔好縱壞工人. 一定有嘅.
你朋友個bun又會係病壞? 真煩.
Bun and yan, I prefer bun. Cos can eat anything, and no such strange 動靜鬼異. 但我見有friend's yan 無咁多gee gut 嘅. 但偷野印and dirty丫烏有齊.

但July - Sept 件part time Eki, although was yan, no such problem, and can eat pork.

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 mylulu007 於 10-8-2 09:38 發表
winnie, 祝您繼續好運, 加油!

我都要保持樂觀心態先得,因為今朝收到電話,個工人借唔到錢錢
又要再搵過...

男爵府

請工人既過程真係好慘, 要求多多, 請左又怕佢唔做, 浪費時間

祝你好運!

男爵府

原帖由 winnie_sh 於 10-8-2 13:30 發表

我都要保持樂觀心態先得,因為今朝收到電話,個工人借唔到錢錢
又要再搵過...

hi winnie:

點解會咁架?? 我家賓姐(都係未嚟過hk)4號就到了, 成個過程都好順利,係咪你揀嗰d年紀比較大,所以才過不到body check呢? 但我嗰個就中位數34, 可能仲係壯年, 祝你快d揾到個岩心水喇

首頁

尾頁

跳至