論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家工人懶散不堪, 本來仲有幾個月完約, 諗住忍到個時就送佢走., 點知佢越來越過份

星期二同我講腰痛, 要睇醫生, 我叫佢早上送細路番學後 (早上九時)去睇醫生, 當然是我俾錢啦. 之後佢俾張收條我, 佢睇左一個佢未睇過既醫生, 如且叫呢個做A醫生啦. 我個時都有些奇怪, 因為我不嬲帶開佢去睇另外一個醫生既, 但我無深究, 點知阿工人星期五同我講佢仲係痛, 又要睇醫生, 於是我叫佢送細路番學去睇啦, 不過就要求佢番屋企後打俾我, 佢無打, 我十一點打俾佢, 問佢醫生講咩, 佢話醫生話佢肌肉痛, 我即係話, 你今日休息啦, 唔好做野啦, 點知佢話佢已做哂今日既野啦 (, 早上11點幾話已做哂今日既野!!), 所以明天(星期六)先休息, 出去做按摩, 同埋順手話我知醫生俾左第二日(星期六)一日病假佢. 我當時火起, 我話你唔舒服, 唔係應該即日休息架咩, 點解係隔一日既? 佢當然解釋唔到, 只係不停話醫生已俾左病假佢, 同埋佢今日已做完要做既野.

我打俾阿A醫生, 好明顯工人同A醫生講左我家既人對佢有幾”, 所以A醫生對我既態度好一般, 話工人係佢度哭, 話好累好痛, 所以A醫生開左一日病假俾工人, 好笑在A醫生仲同我講佢好少會咁做, 我問A醫生點唔工人咁唔舒服, 唔係應該開即日既假紙, 而係開第2日既? A醫生話因工人同佢講如工人放假, 無人睇我個細路,我話阿A醫生, 我唔知阿工人同你講咩, 不過我屋企仲有大人係度睇細路, A醫生竟然話佢知我家仲有大人, 不過個工人要求想攞星期六既假紙, 等佢可以去做按摩, 所以A醫生就照開星期六既假紙.

結果, 我工人就星期六一早出去到晚上先回來, 當然今日亦都係放埋假啦!後黎我聽到有人話呢幾日係唔知咩菲律賓既節日/假期, 所以d 賓有party去慶祝. 所以好明顯有人想去玩, 所以用呢d方法去"攞一日假". 我就要俾哂醫藥費同佢既"假", 等佢去玩.

呢個A醫生咁做法, 好老實講, 就算佢醫術再好, 我都好有保留, 佢大人細路都睇架(有兒科文憑), 各位小心啦!

別墅

我好懷疑呢個醫生嘅操守是否有問題, 樓主可以嘗試詢問醫務委員會, 醫生應該給予足夠及合理的病假予有需要休息的病人, 而絕不是應病者要求而給予病假, 他不是開出當天病假是有問題的, 至於他的解釋, 留待醫務委員會處理好了, 起碼他下次唔會亂開, 另一做法是向傳媒投訢.

別墅

我都係咁話, 問清楚, 唔好縱容d咁嘅人law.
其實如果我係你,我就一早揾定新工人, 等新工人黎個時就即刻炒左個舊嘅同即時送佢返agent度. 唔好等約滿, 比佢有機會係度玩嘢.

珍珠宮

原帖由 xxll 於 10-8-1 18:38 發表
我家工人懶散不堪, 本來仲有幾個月完約, 諗住忍到個時就送佢走., 點知佢越來越過份…

星期二同我講腰痛, 要睇醫生, 我叫佢早上送細路番學後 (早上九時)去睇醫生, 當然是我俾錢啦. 之後佢俾張收條我, 佢睇左一個佢 ...

你check 吓勞工法例, 好似係連續3(or 4)日病假先有人工, 重好似得三份二..... 合法嘅話, 扣咗先講!

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

要連續4日病假, 僱主出人工 4/5比工人
佢咁樣, 你可以扣佢人工
仲有, 工人無跟你order 睇邊個醫生, 你可以唔理佢~~

子爵府

畀面勳章

無錯, 單放一日係無人工出的! 好肯定, 因為我公司都係! 一定可以扣佢糧, 你姐姐個如意算盤打唔響lu~~
最憎哩o的工人, 如果佢平時做o野係OK出聲話想放/掉一日假我估好多僱主情況許可下都會俾. 最憎佢地當我地LuLu講埋o的自己都唔多信的大話!

原帖由 chaklongma 於 10-8-1 22:54 發表
要連續4日病假, 僱主出人工 4/5比工人
佢咁樣, 你可以扣佢人工
仲有, 工人無跟你order 睇邊個醫生, 你可以唔理佢~~

子爵府

醒目開學勳章

問 5.3 僱工在甚麼情況下, 可享有疾病津貼?
答 :在以下情況, 僱主須支付疾病津貼給傭工:
傭工已累積有足夠的有薪病假;
所放取病假的日數不少於連續4 天;
以及傭工能夠出示適當的醫生證明書。
傭工在最初受僱的12 個月內, 每受僱滿一個月便可累積有薪病假日2 天;之後受僱滿一個月可累積有薪病假日4 天,有薪病假日最多可累積至120 天。

呢個係指引內第五點

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 SandraLo 於 10-8-1 22:07 發表

你check 吓勞工法例, 好似係連續3(or 4)日病假先有人工, 重好似得三份二..... 合法嘅話, 扣咗先講!

吾駛check
我可以好肯定甘講, 一日兩日的醫生紙病假係no pay 既
如果, 個醫生, only 發出sat 既病假, 而only發出sat 既病假, 甘樣發出醫生紙, 係好有問題,
我係樓主的話, 我既做法
1. 扣左個bun bun sat 既假期$
2. 吾會幫佢claim 保險, 因為佢吾係看我指定的醫生
3. 去醫務委員會投訴個醫生濫發醫生病假紙(如果佢無發friday 的病假, only 發sat 既病假)
就算, 醫務委員會最後吾作出起訴又好, 點都好, 起碼要攪一攪個醫生, 吾好再比佢甘樣幫d bun 妹印印濫發病假紙

我記得, 我有次看完醫生, 無拿醫生紙, 照返工

但食左d 藥真係好幸苦, 第二日再返去拿病假紙, 個醫生都吾肯, 話無理由你尋日黎看吾駛放病假, 今日反而要
最後, 個醫生係back date 返, 尋日同今日, total 兩日的病假紙比我, 但我只係放一日

珍珠宮

原帖由 CrabPincers 於 10-8-2 11:40 發表

吾駛check
如果, 個醫生, only 發出sat 既病假, 而only發出sat 既病假, 甘樣發出醫生紙, 係好有問題,
...

我當年都係咁....... 不過係多年前嘅事, 依家有d out, 驚有改過例, 又驚俾人圍........

好似14working days假咁, 我依然堅持係月薪除26乘14, 但hotline就話除30, 我敢肯定係hotline 錯!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 CrabPincers 於 10-8-2 11:40 發表

吾駛check
...

另外, 呢條例少人知嘅原因, 係較少公司行使, 好多都係有医生紙就照pay人工, 所以好多在職人仕都未必知!

公爵府

原帖由 SandraLo 於 10-8-2 12:06 發表

我當年都係咁....... 不過係多年前嘅事, 依家有d out, ops:" /> 驚有改過例, 又驚俾人圍........

好似14working days假咁, 我依然堅持係月薪除26乘14, 但hotline就話除30, 我敢肯定係hotline 錯! ...

呢個呢, 又有兩種說法
我以前公司好絕, 用working hours 黎計
例如, 你一日返工8個鐘, 佢扣起你一個鐘lunch hours, 甘一日返7日, 當返300日甘計(我無正式計過返幾多日工), 甘300 x 7 = 2,100

佢就將你個salary 黎除啦, 斷hours 黎除
佢扣我人工時, 就用hours 黎除(就係我成年都放過sl, 一放4日, 佢就扣我$, 還要用hours 黎計)

我即刻call 去labour dept, 佢地接線既話, 如果公司set 左用hours 黎計salary, 甘到我走時, 佢都係用返hours 黎計返我d 大假$, 係無問題

公爵府

原帖由 SandraLo 於 10-8-2 12:09 發表

另外, 呢條例少人知嘅原因, 係較少公司行使, 好多都係有医生紙就照pay人工, 所以好多在職人仕都未必知!

係, 而我點解會知, 係當時比人扣左$, 打去labour dept 問, 我先知...............

珍珠宮

原帖由 CrabPincers 於 10-8-2 12:30 發表

係, 而我點解會知, 係當時比人扣左$, 打去labour dept 問, 我先知...............

我都係做咗嘢9年嗰陣俾人扣先知!

珍珠宮

原帖由 CrabPincers 於 10-8-2 12:29 發表

呢個呢, 又有兩種說法
我以前公司好絕, 用working hours 黎計
例如, 你一日返工8個鐘, 佢扣起你一個鐘lunch hours, 甘一日返7日, 當返300日甘計(我無正式計過返幾多日工), 甘300 x 7 = 2,100

佢就將你個salary 黎 ...

用working hours 黎計當然冇問題......
用月薪除30, 係一日(1 calendar day)人工, 用月薪除26, 先至係一個工作日(1 working day)人工!

公爵府

原帖由 SandraLo 於 10-8-2 19:53 發表

我都係做咗嘢9年嗰陣俾人扣先知!

呵, 果然係, 切膚之痛的記憶係最深刻.........

別墅

thank you all for your suggestion and comment. I will take action!!! many thanks!!

首頁

尾頁

跳至