自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

~ 請問有無人可以介紹吓澳門必到的好去處和好食的店舖, 最好講埋坐什麼車.
~ 另外澳門科學館有什麼好玩或有什麼特別野要注意呢?
~ 又有無人住過利澳, 裡面個泳池小朋友可否用水泡呢? 早餐幾點開始至幾點?
~ 其實在澳門消費, 用港幣還是用葡幣?

MANY THANKS!!!

大宅

~ 請問有無人可以介紹吓澳門必到的好去處和好食的店舖, 最好講埋坐什麼車.~~你想食乜?
~ 另外澳門科學館有什麼好玩或有什麼特別野要注意呢?~~有個展館有水玩帶多套衫換或著風褸!
~ 其實在澳 ... ~~收信用卡就最好用信用卡, 港幣多數當澳幣用!
在壓力中仍能平靜,在忙碌中仍能悠閒,在失敗中仍能歡笑,在逼迫中仍能屹立,上帝的兒女何等有福。
在絕望中仍有盼望,在冷漠中仍有關懷,在困境中仍有出路,在死亡中仍有生命,上帝的兒女何等有福。

大宅

科學館逢星期四休館

大宅

~ 請問有無特別好食/出名的地方, 我比較愛吃辣野, 不過吾辣都得因為有小朋友.
~ 有水玩, 請問是怎樣玩, 是坐住玩還是企住玩, 腳會否濕呢, 濕的程度會幾多? 知否科學館和利澳路程有多遠?
~ 港幣多數當澳幣用 <--- 請問港幣和葡幣是否差吾多?
Thanks!

原帖由 chaknok 於 10-8-4 14:50 發表
~ 請問有無人可以介紹吓澳門必到的好去處和好食的店舖, 最好講埋坐什麼車.~~你想食乜?
~ 另外澳門科學館有什麼好玩或有什麼特別野要注意呢?~~有個展館有水玩帶多套衫換或著風褸!
~ 其實在澳 ... ~~收信用卡就最好用信 ...

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

七月尾去玩左三日,我個小朋友就一定要去議事亭廣場間義順食雙皮奶,但係我記得以前既係有層皮,e+似燉奶多d,架吔多都好味。
如果要食翅就去福隆新街,邊間唔介紹,你見到邊間多人就知。
蟹粥就去左氹仔官也街誠昌(的士司機介紹)兩大一細叫左個細,小菜唔係好多款,佢個西蘭花鮮魷ok,碟蝦醬先係精髓

科學館分幾層,每層分唔同主題,例如環保廳、運動健康廳....
有個兒童樂園廳就只限2-7歲入。
玩水果層應該係兒童科學廳,企係度玩唔會點濕腳,著件風褸就保險d。
科學館出面係無的士,只有巴士站,除非有客入。睇地圖利奧離科學館都幾近。

大宅

OK~Thanks!

原帖由 LANG060221 於 10-8-4 15:22 發表
科學館逢星期四休館

大宅

義順 ~ 我應該都會去, 因為細個時我呀媽常常帶我去, 現在大個左所以今次我都會帶她去食. 嘻嘻!!!
蟹粥 ~ 你覺得ok? 我老公話想去試吓, 不過都吾知邊間好, 如果你覺得ok, 等我都去試吓!
地圖 ~ 請問你在那裡找, 我都想找d地圖check吓如果由利澳坐幾多號巴士到科學館.
請問你有無去黑沙彎, 今次想帶我個小朋友去游水玩沙, 不過以前細個去過好似無嘜人會在這裡游水和玩沙的, 所以都吾知同吾同佢講話帶佢游水和玩沙, 怕佢會失望?!
你可否分享吓你去左邊到玩呀, 我會去3日兩夜, 所以想計劃一吓個行程.

原帖由 花子 於 10-8-4 17:42 發表
七月尾去玩左三日,我個小朋友就一定要去議事亭廣場間義順食雙皮奶,但係我記得以前既係有層皮,e+似燉奶多d,架吔多都好味。
蟹粥就去左氹仔官也街誠昌(的士司 ...

大宅

澳門食店

搵野食可參考上面! 推介"唐吉訶德"西班牙料理

地圖可以去信德內的澳門旅遊中心取免費的, 有埋巴士路線!或google地圖!

小朋友可以帶去滑草, 有兩個地方有,
一. 是黑沙水庫郊野公園滑草場(假日有水上單車租),
二. 是大潭山滑草場(近威尼斯/機場) - 星期一唔開,

科學館在金沙隔離, 公巴可搭3a, 8, 10a, 12, 你看看那條路線近你!玩水視乎你玩到幾激, 我兩個仔射波可以玩到成身濕哂!哈....哈....
在壓力中仍能平靜,在忙碌中仍能悠閒,在失敗中仍能歡笑,在逼迫中仍能屹立,上帝的兒女何等有福。
在絕望中仍有盼望,在冷漠中仍有關懷,在困境中仍有出路,在死亡中仍有生命,上帝的兒女何等有福。

大宅

小朋友耍食木糠布丁

原帖由 qq_888bb 於 10-8-4 14:37 發表
~ 請問有無人可以介紹吓澳門必到的好去處和好食的店舖, 最好講埋坐什麼車.
~ 另外澳門科學館有什麼好玩或有什麼特別野要注意呢?
~ 又有無人住過利澳, 裡面個泳池小朋友可否用水泡呢? 早餐幾點開始至幾點?
~ 其實在澳 ...

侯爵府

thx chaknok,我就喺想去滑草,e+喺咪都仲有得玩架?我住hardrock搭的士上去應該都好近的,是嗎?
原帖由 chaknok 於 10-8-9 15:59 發表
澳門食店

搵野食可參考上面! 推介"唐吉訶德"西班牙料理

地圖可以去信德內的澳門旅遊中心取免費的, 有埋巴士路線!或google地圖!

小朋友可以帶去滑草, 有兩個地方有,
一. 是黑沙水庫郊野公園滑草場(假日有水上單車租) ...

大宅

新濠搭的士去大潭山滑草場應該廿蚊左右, 你可以問司機取電話回程時call車或沿路向中國酒店方向行落去(大潭山有路連酒店, 酒店有路連接機場), 再轉車就較容易!記得星期一唔開!還有那兒風景好靚!

原帖由 patwong 於 10-8-9 16:54 發表
thx chaknok,我就喺想去滑草,e+喺咪都仲有得玩架?我住hardrock搭的士上去應該都好近的,是嗎?

侯爵府

thx chaknok!
原帖由 chaknok 於 10-8-10 10:19 發表
新濠搭的士去大潭山滑草場應該廿蚊左右, 你可以問司機取電話回程時call車或沿路向中國酒店方向行落去(大潭山有路連酒店, 酒店有路連接機場), 再轉車就較容易!記得星期一唔開!還有那兒風景好靚!

...

大宅

大潭山滑草免費嗎

侯爵府

yes!大潭山郊野公園內。
原帖由 himitsu 於 10-8-10 12:09 發表
大潭山滑草免費嗎

侯爵府

請問澳門啲酒店巴士是否隨意乘坐的?

大宅

哈哈...又是我!嗰d叫發財車即免費穿梭巴士, 你搭新濠天地&威尼斯的就好了, 多車多路線! 金沙車18歲以下唔搭得, 其他可能等到你死搭巴士無咁嬲!你可以好好利用這些車就慳好多交通費了!例如:你去科學館可以搭威尼斯車去金沙再行過去好近!還有去大潭山留意開放時間喎!

原帖由 patwong 於 10-8-10 12:20 發表
請問澳門啲酒店巴士是否隨意乘坐的?

伯爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主, 你住 hard rock, 我都打算住果度, 請問你係邊到訂, 是套票連船飛的嗎 ? 幾錢 ?

原帖由 patwong 於 10-8-9 16:54 發表

公爵府

原帖由 花子 於 10-8-4 17:42 發表
蟹粥就去左氹仔官也街誠昌(的士司 ...

議事亭廣場間義順食雙皮奶但係我記得以前既係有層皮,e+似燉奶多d,架吔多都好味。- 早排都食過 退步左無以前咁好食
如果要食翅就去福隆新街,邊間唔介紹,你見到邊間多人就... -
ni個值得試下

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 chaknok 於 10-8-10 12:59 發表
哈哈...又是我!嗰d叫發財車即免費穿梭巴士, 你搭新濠天地&威尼斯的就好了, 多車多路線! 金沙車18歲以下唔搭得, 其他可能等到你死搭巴士無咁嬲!你可以好好利用這些車就慳好多交通費了!例如:你去科學館可以搭威尼斯車去金沙 ...

想問問禁我想去科學館,,旦有小朋友..禁咪唔可以坐金莎0個隻車,,仲free bus有冇other,除左bus ,van

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 pyng4030 於 10-8-10 13:54 發表
樓主, 你住 hard rock, 我都打算住果度, 請問你係邊到訂, 是套票連船飛的嗎 ? 幾錢 ?

我岩岩問左中旅..15號星期日.hardrock 就冇房,如貴少少就有.. 15號 1778,16號 1678

首頁

尾頁

跳至