美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2021勳章

原帖由 哈哈笑 於 10-8-5 16:51 發表
其實你地有冇試過搽toner之後即刻搽少少ca oil, 跟住再搽返用緊既lotion? 我依家就係咁用, ok喎, 我覺得又唔駛日日搽, 隔日搽, 真係覺得d班少咗喎~~ a oil係咪牛油果油呀?? 係咪唔係咁適宜依家d天氣用呢?? ...

學你咁試下先..
我唔係懷疑D油既功效, 而係好傷心自己用得唔好~
我果兩粒大孖瘡真係大架. 同埋毛孔粗大左....都唔知係自己內分泌失調引致定關佢事羅!!

男爵府

畀面勳章

我頭一個月都好好,之後都有暗瘡同暗粒,此起彼落咁,皮膚亦無第一個月用時咁靚,不過面油真係減少了,會繼續試。有無姊妹好完又差,差完又好呢?

大宅

乾紋係點解呢? 明明好潤架?

原帖由 chloe666 於 10-8-5 01:53 發表
我都係用左a oil +ca後出好多粒粒,最主要係D毛孔大左好多,仲有D乾紋出晒黎,我諗住停一排先.

大宅

原帖由 natalieii 於 10-8-5 10:34 發表
用 castor oil 做cleansing 係點做法?

就係用熱毛巾fu 面. fu 幾 rounds 架要. 你上網摷 oil cleansing method 就搵到.

我覺得毛孔係細左, 皮膚係乾凈左架.

大宅

2021勳章

我就心恩恩想轉返護膚品,我停左4日左右,我係用co oil同ca oil的,但呢4日用返護膚品就出左兩粒好大既瘡,一粒3面珠一粒係條頸度,唉,等d瘡好返會用返co oil同ca oil,之前用co oil用左兩個月啦就怏,ca oil就個令月左右,有白淨到,暗粒好左dd,d紅印有淡到,因見到d廣告又想買,買左olay新果隻精華,就係咁出左呢兩粒野=.=唉,我唔睇電視啦=.=

大宅

我都覺得可能係唔啱較油性皮膚用, 好易生粒粒!!

原帖由 coo1068 於 10-8-5 16:08 發表
是否偏油性皮膚唔合用, 不過現在都好返好多啦!

大宅

我情況同你好似, 所以我要暫時停用,等粒粒好番先再試多次,我都好唔開心,點解自己用得唔好!!!

原帖由 rean_chau 於 10-8-5 19:12 發表

學你咁試下先..
我唔係懷疑D油既功效, 而係好傷心自己用得唔好~
我果兩粒大孖瘡真係大架. 同埋毛孔粗大左....都唔知係自己內分泌失調引致定關佢事羅!! ...

子爵府

原帖由 蔚蔚媽咪 於 10-8-5 23:35 發表

我皮膚係缺水,好油,,,暫時用左唔算非常好,但控油真係work,以往用過好多牌子的皇牌控油product都唔及用oil 控油好喎~~
不過我試用不同方法,,,,
主要用co oil搽面,淨搽油,即使兩三滴都未必吸收晒(夜晚開冷氣還可以,早上多數吸唔晒),,,,,,,若三四滴喺掌手,印上面,用手掌熱力摸住面,又比較好少少,,,,,,最啱我自己方法係,三滴co oil喺掌心,加少少水,捽均掌手搽上面,手掌熱力印吓(or整濕塊面,直接搽co oil捽)

我完全無用其他skin care(toner都無用),想徹底d試真點用,or邊款啱自己用!

反而可能ca oil未必太適合缺水偏油皮膚,我用嚟搽暗粒又無大反應,全面薄搽就瞓醒滿面油光,單用co好地地,加埋ca就唔太好,~~

但每晚沖涼後薄薄地搽肚(無捽嘞,都推唔郁,haha),就對通便有少少幫助~~好過食co oil(之前話食co 通宿便所以試試每日空肚生啪一湯匙),食co對我無乜幫助,而且後期bk都有人post左有關co係有不飽和脂肪,所以無再食tim~~

我都想試a oil,不過未買,and 3種油唔知點分配去用,hehe~

男爵府

我朋友的老公,本身極油性皮膚,佢只用CA oil, 宜家係 firm, 白,深紋淺咗好多好多,young 晒。但係我朋友即係佢老婆效果就冇咁明顯啦。

原帖由 蔚蔚媽咪 於 10-8-5 23:35 發表

大宅

我如果用A oil覺得乾時會等吸收晒先揸多一層night cream先瞓ga!!

ca oil就有足夠時間先會用,而家腮邊ge唔生唔死暗粒比ca oil迫~ing出黎.....

暫時都冇咩特別問題出現.....要再睇耐dd先!

水晶宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我鼻側兩邊生多左暗瘡.不過我都照用a oil.

禁止訪問

大宅

2021勳章

好似a oil最多人係用完會出粒粒喎,我唸緊仲買唔買好,我e+係用co oil+ca oil

大宅

畀面勳章

我都想買離試吓,可吾可以俾哂呢幾種油嘅全名我呢?

Tks,

原帖由 angelaJJ 於 10-8-5 16:54 發表
a oil -> 衰有綠色, 用左臉色唔靚..唔搽面lu
co oil -> 暫時ok, 時不時有暗粒... 不過都停左
ca oil -> 用佢1次好麻煩, 要熱毛巾fu先靚, 但一唔抺乾油及飲少水, 會生粒粒...同埋夜晚唔飲得多水架, 第二朝面水腫..
g ...

水晶宮

原帖由 霍太 於 10-8-8 01:31 發表
好似a oil最多人係用完會出粒粒喎,我唸緊仲買唔買好,我e+係用co oil+ca oil

co oil & a oil 都會出粒粒, 但co oil無色查face & body OK, a oil深綠色如果查body會染到D衫深綠色lor, 面色怪怪地

子爵府

原帖由 wewe 於 10-8-8 11:46 發表

co oil & a oil 都會出粒粒, 但co oil無色查face & body OK, a oil深綠色如果查body會染到D衫深綠色lor, 面色怪怪地

染到D衫??咁咪好煩囉???
咁要唔要特別清洗呀???
THX

子爵府

原帖由 wewe 於 10-8-8 11:46 發表

我都係得CO及CA,,,,我都未買A OIL~
因為未諗到幾時or搽邊度~~
咁你覺得用co 和a 有咩大分別???
thanks

水晶宮

原帖由 cameo 於 10-8-8 15:29 發表

我都係得CO及CA,,,,我都未買A OIL~
因為未諗到幾時or搽邊度~~
咁你覺得用co 和a 有咩大分別???
thanks

co oil有小小白淨效果及稀DD skin soft DD , a oil 有色比co oil thick, 吸得慢及印紙巾會綠色, 白色底衫會有深綠色, 洗得甩但白色衫唔建議博, 洗得甩既意思係唔知工人姐姐有無pre-wash...

co oil 查完面後皮膚表面覺得濕左
a oil 查完面後皮膚表面覺得油左

2者一樣會出粒粒, 但我會再買co oil, 唔買 a oil

子爵府

原帖由 wewe 於 10-8-8 15:36 發表

co oil有小小白淨效果及稀DD skin soft DD , a oil 有色比co oil thick, 吸得慢及印紙巾會綠色, 白色底衫會有深綠色, 洗得甩但白色衫唔建議博, 洗得甩既意思係唔知工人姐姐有無pre-wash...

co oil 查完面 ...

thx~~
我自己早上 face : 淨用co oil
晚上 face: co oil + ca oil
body: co oil (肚及有紋位再加少少ca)

其實我都唔知ca有冇去紋功效,睇左太多頁,越睇越亂~~~

男爵府

用左 a oil 1.5月, 而家塊面勁多暗粒.... 停用了, 都唔知好唔好再用油番好:-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至